Oppdatert 12 Desember, 2019

Hva er cashback kredittkort?

Forfatter Cashback på kredittkort Cashback er noe de fleste har hørt om på et eller annet tidspunkt. I denne guiden skal vi gå gjennom og forklare hvordan cashback fungerer.
Det er smart å bruke et kredittkort som gir cashback. Å bruke et debetkort uten cashback er ikke like smart. Med valg av rett kredittkort kan du få flere tusen kroner tilbake hvert år. I denne guiden går vi gjennom cashback på kredittkort og hvordan den skiller seg fra vanlige rabatter.

Hva er cashback kredittkort?

En direkte oversettelse av cashback blir “penger tilbake”. Uttrykket cashback og kickback brukes om hverandre og betyr det samme. Når du handler med et cashback kredittkort med et bonusprogram, gir kortutstederen et prosentvist beløp tilbake til deg. Enten får du penger tilbake på konto eller så trekkes det et prosentvis beløp av fra den aktuelle fakturaen.

Uansett innebærer cashback kredittkort den økonomiske fordelen av at du får penger tilbake hver gang du handler med kredittkortet.

Eksempler på kredittkort cashback

Bank Norwegian

Bank Norwegian

 • Kredittgrense: 100 000kr
 • Årsavgift: 0kr
 • Rente: 20,49 %
 • Rentefritak: 45 dager
 • CashPoints ved all bruk
 • Gebyrfrie uttak i utlandet
 • CashPoints mot flybilletter hos Norwegian
re:member Black

re:member Black

 • Kredittgrense: 150 000kr
 • Årsavgift: 0kr
 • Rente: 21,62 %
 • Rentefritak: 45 dager
 • Inntil 20% cashback på netthandel
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
 • re:member app

Forskjell på cashback og rabatter

Det er ikke uvanlig å forveksle rabattkort og cashback kredittkort. Man kan si at cashback kredittkort er en type rabattkort. Man kan også si at rabattkort er en type cashback kredittkort. Men det er ên stor forskjell. Virkelige cashback kredittkort, også kalt bonuskort og VIP kort gir cashback i form av penger på kontoen eller avslag på fakturaen. Derimot gir rabattkort deg muligheten til å bytte ut bonuspoeng med produkter og tjenester ved fremtidige kjøp. Med et vanlig rabattkort som du samler poeng med, kan du ikke veksle poeng til penger.

Penger tilbake hvert år

Hvor mye cashback kredittkort kan samle på seg er avhengig av fordelsprogrammets cashback nivå og hvor mye man handler for med kredittkortet. For å danne oss en oppfatning av hvor mye penger tilbake det er snakk om kan vi ta hjelp av et regneeksempel.

Eksemplet nedenfor viser størrelsen på penger tilbake med utgangspunkt i en familie som handler for 500 000 kroner i løpet av et år.

Kredittkort cashback - Penger tilbake hvert år
Cashback på 1,00%5000kr
Cashback på 2,00%10000kr
Cashback på 3,00%15000kr
Cashback på 4,00%20000kr

Valg av rett kredittkort med penger tilbake, gir deg ekstra mye ekstra penger på bare ett år. Summen av cashback på 5 år kan blir en ferietur for hele familien. Vi kan trygt konkludere meg at det blir mye penger tilbake hvert år!

Hvordan fungerer cashback utbetalinger

Cashback utbetalinger i Norge fungerer hovedsaklig på forskjellige måter. Noen cashback kredittkort setter inn penger på bankkontoen en gang i året. Andre cashback kredittkort gjør fradrag på fakturaen hver måned eller en gang i året. Du som kunde trenger ikke å gjøre noe spesielt for å få cashback utbetalt.

Det er forskjellig størrelser på cashback blant aktørene. Noen kredittkort tilbyr penger tilbake overalt man handler, men da til et relativt lavere nivå. Noen kredittkort gir noe mer cashback når man betaler med kortet hos utvalgte samarbeidspartnere, noen kredittkort gir periodevis større cashback, og noen kredittkort gir cashback hos bestemte bransjekategorier.

Det spiller egentlig ikke så stor rolle om du får penger tilbake utbetalt til brukskontoen eller som fradrag på fakturaen. Hvis du vil spare cashback som trekkes fra fakturaen, kan du gjøre det ved å overføre et tilsvarende beløp til en sparekonto.

Hvorfor gir kortutstedere cashback?

Kredittkortutstedere tjener lønnsomme penger på avgifter fra brukerstedene, avgifter for kortbruk, renter ved forsinket betaling og markedsføring. Men virkeligheten er at jo mer du bruker kortet, dess mer tjener selskapene. Cashback er en effektiv metode for å tiltrekke seg kunder, og motiverer til kundelojalitet. Samlet sett utgjør cashback en forholdsvis liten utgiftspost for kortutstederne.

Som innholdsansvarlig for Kredittkort360.com, bidrar Jan med en unik kombinasjon av ferdigheter og erfaringer innen markedsføring, kommunikasjon og salg fra finansbransjen både i Norge og Sverige.