Trygt å bruke kredittkort

Det er ikke uten grunn at eksperter anbefaler oss å bruke kredittkort når vi handler på nettet. Takket være Finansavtalelovens paragraf 54b er vi ekstra godt beskyttet når vi betaler for oss med kredittkort. Loven gir oss rett til å få pengene tilbake hvis et kjøp går i vasken. Det spiller ingen rolle om selgeren ikke kan eller vil betale oss. Det er banken eller kortselskapet som har gitt oss kortet vi handler med, som til slutt må punge ut.

Har du, for eksempel, betalt for en ferietur bare for å oppleve at reisebyrået går konkurs før reisen starter, har du krav på å få refundert kjøpet av kortselskapet. Det samme regelverket trer i kraft hvis du blir svindlet eller hvis en vare ikke svarer til markedsføringen. Ordningen har så klart et navn: Chargeback. Det unike med Chargeback er at den gjelder ved handel på kreditt. Bruker du et vanlig bankkort til å betale for deg, er du nødvendigvis ikke like godt beskyttet.

Forutsetninger

Nå er det ikke fritt frem å kreve Chargeback på handel med kredittkort. For at du skal få pengene tilbake, må flere faktorer være til stede.

  1. Du må ha handlet på kreditt, for eksempel med et kredittkort.
  2. I tillegg må du ha brukt kortet hos en næringsdrivende.
  3. Det må være feil eller mangler på varen eller tjenesten du har betalt for.
  4. Du må også ha forsøkt å komme til en løsning med selger først.

Kan du hake av for alle punktene over, uten å komme i mål, kan du kontakte banken eller kredittkortselskapet og be om å få pengene tilbake.

Kjøpsforsikring som ytterligere sikring

Noen tilbydere av kredittkort har sørget for å sikre kjøpene dine enda mer. Du kan få en kjøpsforsikring med de aller beste kredittkortene. I de fleste tilfellene er forsikringen gratis, men du kan måtte oppleve å betale for den hos noen tilbydere.

Kjøpsforsikringen virker for kjøpet ditt i 90 dager etter at det ble utført. Blir varen du kjøpte skadet eller stjålet i løpet av denne perioden, sørger forsikringen for at du får pengene tilbake. Den eneste forutsetningen er at du betalte for varen med kredittkortet ditt.

Komplett Bank Mastercard er et av kortene som har kjøpsforsikring. Den dekker varekjøp for inntil 25.000 kroner i 90 dager. Blir varen din stjålet eller skadet, får du utbetalt en forsikringssum som skal dekke tapet ditt. Den eneste haken med forsikringen er at du må betale en egenandel på 500 kroner hvis du skal ha erstatning.

Kjøpsforsikringen virker for kjøpet ditt i 90 dager etter at det ble utført. Blir varen du kjøpte skadet eller stjålet i løpet av denne perioden, sørger forsikringen for at du får pengene tilbake. - Kredittkort360

Prisforsikring

Et fåtall kredittkort inkluderer også prisforsikring sammen med kjøpsforsikringen. Slik fungerer den:

  1. Du kjøper en tv til en verdi av 12.000 kroner med kredittkortet.
  2. Et par uker senere setter selgeren ned prisen på tv-en med 3.000 kroner.
  3. Takket være prisforsikringen får du refundert 3.000 kroner på tv-en du kjøpte.

En prisforsikring sørger altså for at du ikke taper penger hvis prisen på det du har kjøpt blir lavere like etterpå. I de fleste tilfellene gjelder forsikringen i 90 dager etter at du utførte et kjøp.

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Jul 12, 2023