Selskapet utsteder ikke Visa kredittkort, men har spesialisert seg på å drive nettverk som gjør det mulig å flytte penger. Banker og andre selskaper, som utsteder egne Visa kredittkort, tilslutter seg til Visa sitt nettverk. Selv om Visa kredittkort er en tjeneste der Visa er lisensinnehaveren, er det stort sett alltid opp til kredittkortutstederen å bestemme kortets vilkår, fordeler og gebyrer. For eksempel dikteres betingelser for Bank Norwegian kredittkort hovedsaklig av Norwegian, som i øvrig tilbyr gebyrfri Visa kort i Norge.

Historie

Opprinnelig ble Visa etablert som BankAmericard av American Bank of America i 1957. Visa var det første selskapet som startet lisensiering av sitt nettverk og varemerket til andre selskaper. Det førte til at flere banker og finansinstitusjoner fikk kommersielle rettigheter til å bruke kredittkortnettverket og dermed gjøre daglighandelen betydelig lettere for forbrukerne.

Idag eies Visa av Visa International Service Association og er et av verdens største varemerke på kreditt- og betalingsmarkedet.

Kan brukes nesten overalt

Visa er i dag veldig godt utbredt og kan brukes i over 160 land. Over 44 millioner steder inngår i Visa kreditt sitt nettverk, og Visa Norge består av ca. 115 000 salgssteder. Visa kort kan brukes i alle norske og utenlandske minibanker som er koplet til Visa nettverket. Automatene er alltid merket med det spesielle symbolet. Mens noen utstedere skryter av gebyrfri Visa

I skrivende stunder tilbyr Visa følgende kort:

  • Kredittkort – har betalingsutsettelse og muligheter for å dele opp betalingene i mindre beløp.
  • Faktureringskort – som kredittkort, men fakturabeløpet må betales innen forfallsdatoen.
  • Debetkort – er et betalingskort hvor avregningen skjer fortløpende mot saldo på kortholderens bankkonto.

Kortenes fordeler og ulemper varierer, og hvis du vurderer å bestille Visa kort er det lurt å sammenligne forskjellige kort på markedet før du bestemmer deg for hvilket Visa-kort som er best for deg.

Kontaktløse betalinger med Visa

Kontaktløse betalinger er en relativt ny tjeneste i kredittkortsammenheng og betyr kort sagt at du ikke trenger å dra eller sette inn kortet i betalingsterminalen – du bare “tæpper” kortet ved å holdet det inntil terminalen. Tjenesten er like sikker som før, og hvis du kommer i skade for å plassere kortet inntil terminal 2 ganger, så er ingen grunn til bekymring for at du betaler 2 ganger. Visa Norge har nemlig sørget for at man bare kan tæppe en gang per kjøpstilfelle.

I tillegg til vanlig bankkort fungerer tjenesten også på mobil og smartklokke, slik at du ikke engang trenger å ha med deg kortet når du er ute og shopper.

Du kan betale kontaktløst hvis du har et Visa kort med det kontakløse symbolet, og i stedet for å dra kredittkortet kan du enkelt, raskt og trygt tæppe betalingene. For å aktivere mobile betalinger med mobil, klokken eller nettbrettet kan du lese om dette her.

Kuriosum

Navnet Visa

Dannelsen av navnet Visa er noe som kalles rekursivt akronym (initialord), som betyr at den første bokstaven legges til for å danne et nytt ord, mens resten er en forkortelse. ISA er en forkortelse for International Service Association. Ved å legge til en V har man skapt ordet Visa.

Børsnotering i New York

I oktober 2007 bestemte Bank of America seg for å re-lansere BankAmericard i sitt produktsortiment som BankAmericard Rewards Visa. Da Visa ble notert på den amerikanske børsen i 19. mars 2008, ble det den største børsnoteringen noensinne. Børsnoteringen skjedde på en tid da amerikanske og internasjonale banker hadde en veldig vanskelig periode under finanskrisen. Visa, derimot, ble knapt rammet av finanskrisen og hadde en aksjepris som gikk opp over 25% på sin første børsdag.