Om Visa

Ta frem kredittkortet ditt. Ser du en Visa-logo på kortet? Det betyr at det er selskapet Visa som sørger for at det trekkes penger fra kortet ditt slik at den du handler med får pengene sine. Det er ikke Visa som har gitt deg kredittkortet. Det kommer fra en bank eller et kredittkortselskap som har fått lov av Visa å tilby kort som bruker selskapets nettverk VisaNet.

Slik fungerer Visa

Visa er, i likhet med Mastercard, en betalingsbehandler. Selskapet sørger for at alle involverte i en handel gjør det de skal, og får det de skal ha. Når du betaler for en vare eller tjeneste med kredittkortet ditt, er det flere aktører involvert:

  • Selgeren – Dette er butikken eller selgeren du kjøper av.
  • Kortutstederen – Banken eller kredittkortselskapet som har gitt deg kortet.
  • Selgerens bank – Det er her forhandlerens bankkonto befinner seg.

I det du trykker «Betal» i en nettbutikk, for eksempel, starter Visas jobb. Dette er hva selskapet gjør:

  1. Det sjekker at du virkelig er du, ved at du må identifisere deg, for eksempel med en kode.
  2. Visa kontakter banken eller selskapet som har gitt deg kortet for å sjekke om du har ledig kreditt for å gjennomføre kjøpet.
  3. Det forsøker også å finne ut om selgeren er legitim og ikke en svindler.
  4. Deretter sørger det for at kortutstederen sender penger til selgerens bankkonto.
  5. Til slutt informeres kortutstederen om at kjøpet gikk igjennom slik at det kan føres opp på kredittkortfakturaen din.

Det meste av dette skjer så klart digitalt, og i løpet av millisekunder, på Visas eget nettverk, kjent som VisaNet.

Kortutstederens rolle

La oss bruke Bank Norwegians kredittkort som et eksempel. For å få dette kortet, må du sende søknaden din til Bank Norwegian. Det er banken som avgjør om du skal få et kort eller ikke. Den bestemmer også hvor mye kreditt kortet ditt har, og hva renten på eventuell kredittkortgjeld skal være.

Banken avgjør også hvor lang rentefri periode du skal få. Oppå alt dette sørger den for å sende deg faktura én gang i måneden og passer på at du i det minste betaler minimumsbeløpet av det du skylder.

Visa har ingenting med disse avgjørelsene å gjøre. Enkelt forklart er Visas rolle å sørge for at Bank Norwegian-kortet ditt fungerer slik det skal. Bank Norwegian betaler en avgift til Visa for å kunne benytte VisaNet med kortene sine.

Historie

I 1958 etablerte amerikanske Bank of America (BoA) kredittkortprogrammet BankAmericard. Systemet gjorde det enklere for banker å godkjenne betalinger fra bankkunder til forhandlere. Systemet omfattet til å begynne med bare banker i California, men spredte seg snart til resten av USA. Veksten stoppet ikke der. I løpet av 1970-tallet tok banker i et voksende antall nasjoner i bruk BoAs system.

Til å begynne med var systemet tungvint sett med nåtidens øyne. Forhandlere og banker måtte ringe hverandre hver gang en kunde ønsket å handle på kreditt. Innføringen av elektroniske, og etter hvert digitale, transaksjoner har gjort jobben enklere og systemet mer effektivt. I dag overføres mange milliarder kroner med lysets hastighet hvert sekund på VisaNet.

Visa ble det nye navnet på det amerikanske (og, etter hvert, det internasjonale) banksamarbeidet i 1976. Selve navnet er en forkortelse for Visa International Service Association. På 2000-tallet samlet alle de ulike Visa-selskapene seg i ett selskap: Visa Inc. Målet var børsen. Selskapets børsnotering, den 18 mars i 2008, var frem til da verdens største. Selskapet ble verdsatt til om lag 178 milliarder norske kroner.

I dag antar man at det finnes mer enn 1,4 milliarder Visa-kort i omløp i verden og at det betales for varer og tjenester for mer enn 40 trillioner kroner med kortene årlig.

Kontaktløse betalinger med Visa

Visa er et innovativt selskap. Det jobber, blant annet, med å forenkle kortbrukernes hverdag. Det beste eksemplet på dette er trolig kontaktløse betalinger, kjent som tæpping. Kort fortalt innebærer dette at du i beste fall slipper å røre betalingsterminalen i butikken du handler. Det holder med å holde kortet nært terminalen.

Mobilbetalinger er en annen, kontaktløs betalingsform. Her kan du bruke Apple Pay eller Google Pay sine lommebøker for å betale med telefonen din. Klokkebetalinger er en annen variant som tilbys av, blant andre, Garmin og Fitbit.

Ingen av disse løsningene hadde vært enkle å bruke hadde det ikke vært for at Visa spiller på lag med alle som ønsker å gjøre overføring av penger enklere, både for kunder og selgere. I Norge bruker banker som DNB, Nordea og Sbanken Visas teknologi for kontaktløse betalinger. Bank- eller kredittkortet ditt støtter tæpping hvis det har et trådløssymbol.

Bengt Bergh Bengt Bergh
bengt@kredittkort360.com

Det er Bengt Bergh som er ansvarlig for innholdet på Kredittkort360.com. Han er utdannet innen finans og har en stor interesse for personlig økonomi. Du kan kontakte ham via epost.

Sist oppdatert Feb 2, 2021