De siste årene har nordmenn fått stadig flere, moderne debetkort å velge mellom. Kortene tilbys først og fremst av internasjonale internettbanker som utstyrer mange av kortene med fordeler som normalt er forbeholdt kredittkort. Her er noen av de beste debetkortene nå:
En nedbygging av europeiske grenser, samt innføringen av det Europeiske Betalingstjenestedirektivet i begynnelsen av 2018, har sørget for en fremvekst av rene nettbanker som ikke bryr seg om landegrenser. For bankene spiller det ingen rolle om kundene åpner kontoer fra Italia, Nederland eller Norge.
Foreløpig holder de tradisjonelle bankene stand. Ingen av de internasjonale nettbankene som Nordmenn kan opprette kontoer hos, tilbyr lån, for eksempel. Det er heller ikke mulig å søke om kredittkort fra dem. Som et svar på dette tilbyr alle nykommerne bankkort (debetkort) med kontoene sine, som har flere av de samme fordelene man får med norske kredittkort.
Ser man bort fra pandemiperioden, reiser nordmenn stadig mer. Mange reiser mye og langt. Mennesker som ofte er på reisefot, er en av de viktigste målgruppene for de moderne mobilbankene. Dette gjenspeiler seg i de forskjellige bankenes fordelsprogram. Gratis kontantuttak over hele verden og billig valutaveksling er noe av hva bankene tilbyr med kontoene og kortene sine. Er du i tillegg villig til å betale for det, får du også med reiseforsikringer og adgang til flyplasslounger når du åpner en konto med en av de nye bankene.
Dette er noen av reisefordelene som følger med de bedre kontoene:
Det er sjelden at du får gratis reiseforsikring når du åpner en konto i en norsk bank. Åpner du en konto på et av de høyere nivåene i mobilbankene, er det som regel en standard at slike forsikringer følger med. Hva forsikringene dekker varierer noe mellom de ulike bankene. Det er allikevel en del ting som går igjen hos de fleste:
Som regel begynner forsikringene å virke automatisk hvis du betaler mer enn halvparten av reisekostnadene med penger fra kontoen din, eller med bankkortet som følger med.
Selv om forsikringene ser bra ut på papiret bør du sjekke hva de dekker og hvor de gjelder før du legger ut på reisen. Det kan hende at en betalt reiseforsikring, for eksempel fra Europeiske, gir deg bedre dekning i enkelte tilfeller.
En annen fordel som går igjen med de moderne bankkortene, er gebyrfrie uttak av kontanter i utlandet. Norge er et av verdens mest kontantløse land. Få bruker kort like mye som nordmenn. Du skal ikke bevege deg langt utenfor landets grenser før betaling med fysiske penger er mer ustrakt enn her hjemme.
Da er det en fordel at kontoene og kortene du får fra de moderne internettbankene tillater gebyrfrie kontantuttak i utlandet. Mange av dem inkluderer også gratis uttak av penger i Norge. Helt fritt frem er det ikke. De fleste bankene har satt et månedlig tak for hvor mange penger du kan ta ut i minibank eller over disk uten å betale for det.
Når du betaler med kortet ditt i utlandet, får du ofte valget mellom å betale i den lokale valutaen, for eksempel, euro, dollar, bath og så videre, eller i norske kroner. Velg alltid den lokale valutaen. Da slipper du unødvendig høye vekslingsgebyrer.
Når du bruker kort i utlandet, legges det på et valutapåslag, en vekslingsavgift, som skal dekke bankenes utgifter ved veksling av pengene. Påslaget befinner seg, som regel, et sted mellom 1,7 % og 2 % av beløpet du betaler. Handler du for tusen norske, tilsvarer påslaget fra 17 til 20 kroner.
Internettbankene, som tilbyr både innskuddskonto og debetkort, forsøker å prise dette påslaget så lavt som mulig. Deres påslag ligger for det meste et stykke under det du må ut med hvis du bruker bank- eller kredittkort fra en norsk bank eller kredittkortselskap.
De beste (og dyreste) kontonivåene i de nye bankene inkluderer en concierge-service. Tjenesten stammer fra hotellbransjen. Eksklusive hoteller har ofte én eller flere «fiksere» som hjelper gjestene uansett hvilke behov de har. Consiergene har et stort nettverk med kontakter som kan åpner dører som er lukkede for folk flest. De kan, for eksempel, hjelpe til med å skaffe billetter til utsolgte teaterforestillinger, eller bord på restauranter med mange måneders venteliste.
Flere av internettbankene tilbyr en tilsvarende tjeneste. Den står parat til å hjelpe 24 timer i døgnet, året rundt, uansett hva behovet er (innenfor rimelighetens grenser, selvfølgelig).
Bestiller du en VIP-konto og et VIP-kort fra de beste mobilbankene, får du adgang til flyplasslounger. Noen tilbyr gratis adgang. Andre lar deg slippe inn på loungene hvis du betaler for det. Uansett gir det deg adgang til mer enn 1.000 flyplasslounger over hele verden.
Merk deg at du må betale en månedsavgift for å eie slike kontoer og kort.
Felles for alle mobilbankene som har åpnet for norske kunder er at det aller meste som har med kontoen og kortet å gjøre, kan styres via en app. Appene er både lette å bruke og innholdsrike. De gir deg full oversikt over forbruket ditt, hva du har betalt for, når og hvor. Flere av dem hjelper deg med å sette opp budsjett og lage underkontoer.
Du kan også kontrollere overføringer til og fra kontoen din. Noen lar deg sette opp autotrekk, automatisk sparing og øyeblikkelig overføring av penger til andre brukere i den samme banken.
De aller beste appene inkluderer også rabattprogrammer som hjelper deg med å spare penger når du handler med kortet og kontoen din.
De nye bankene, kontoene og kortene deres, passer godt for mennesker som reiser mye. Flere tilbyr gratis reiseforsikringer i tillegg til billig valutaveksling og gratis uttak av kontanter. På de beste (og dyreste) kontonivåene får du fordeler som til nå har vært forbeholdt eiere av VIP-kredittkort, slik som consierge-service og adgang til lounger på flyplasser.
Hvem som helst kan søke om å åpne kontoer. Det stilles ingen krav til hverken inntekt eller fravær av betalingsanmerkninger.
Ulempene, for noen, er at man ikke får kredittkort av bankene, det må stå penger på kontoen for at kortet skal fungere. Er det et kredittkort du er på jakt etter, og ikke et bankkort, foreslår vi at du heller ser på hva de beste kredittkortene kan gi deg.
Det er Bengt Bergh som er ansvarlig for innholdet på Kredittkort360.com. Han er utdannet innen finans og har en stor interesse for personlig økonomi. Du kan kontakte ham via epost.