Det er gratis å eie de fleste kredittkort. Det er også gratis å bruke mange av dem. Derfor kan vi bruke begrep som gratis kredittkort. Det betyr ikke at det ikke følge kostnader med dem. Renter, årsgebyr, vekslingsgebyr og uttaksgebyr kan dukke opp hvis du ikke passer på. Det varierer hvor mange gebyrer som følger med de ulike kortene. Her er de norske kortene med færrest gebyrer.
Det er, som regel, gratis å handle med kredittkort. Det betyr ikke at alt som følger med ikke koster penger. Noen kort påfører deg et gebyr for uttak av kontanter. Andre inkluderer gebyr for overskridelse av kredittgrensen, gebyr for papirfaktura eller et årlig gebyr for å eie kortet. Det finnes også kort som har droppet alle disse gebyrene. Det er kort av denne typen som omtales som gebyrfritt kredittkort, altså et kort som er fritt for gebyrer.
De færreste av oss liker gebyrer. Allikevel er de ikke til å unngå, heller ikke med de fleste kredittkortene som tilbys i Norge. Gebyrene er der for at bankene og kredittkortselskapene som tilbyr de forskjellige kortene, skal få betalt for jobben de gjør med å administrere kortene.
Det finnes flere forskjellige kredittkortgebyr. Hvor mange som følger med de ulike kortene varierer ganske mye. Den gode nyheten er at du kan velge vekk de aller fleste av gebyrene hvis du bruker kortet fornuftig.
Her er de vanligste gebyrene og avgiftene som følger norske kredittkort og, ikke minst, hva du skal gjøre for å unngå dem.
Årsgebyr – I «gamle dager» var det vanlig å betale for å eie et kredittkort. I dag er dette uvanlig. De færreste kredittkortene i Norge inkluderer et gebyr bare for å kunne putte kortet i lomma. Bankene og kortselskapene som holder liv i praksisen krever ofte en høy pris for eierskap. Det er ikke uvanlig med årsgebyrer på godt over 1.000 kroner.
Hva du kan gjøre for å unngå årsgebyr på kredittkort: Ikke bestill et kort som krever at du må betale et årlig gebyr for å eie det. Bruk vår sammenligningstjeneste for å finne kort som har droppet årsgebyr.
Fakturagebyr – Dette gebyret dukker opp hvis du velger å motta kredittkortregningen på et fysisk papir. Kostnaden er ofte 30 kroner, eller mer, per faktura.
Slik unngår du fakturagebyr: Velg e-faktura i stedet for papirfaktura.
Gebyr for kontantuttak – Flere av de norske kredittkortene gir deg gebyr hver gang du tar ut kontanter med kortet, enten i minibank eller over disk. Noen kortselskaper gebyrlegger alle uttak, mens andre legger på et gebyr hver gang uttaket skjer i Norge, for eksempel. Prisen er ofte 1 % av beløpet du tar ut pluss 30 til 40 kroner.
Slik unngår du uttaksgebyr: Ikke ta ut penger med kortet, eller les våre kredittkortvurderinger for å finne kort som har droppet denne kostnaden.
Gebyr for overføring av penger til bankkonto – Du kan overføre penger fra de fleste kredittkort til en bankkonto. I mange tilfeller koster også dette penger. Overføringsgebyret koster, som regel, om lag 40 kroner per overføring.
Hvordan unngå dette gebyret: Ikke overfør penger fra kort til konto, alternativt velg et kort som ikke har slike gebyrer, hvis det å kunne sende penger fra kortet til bankkontoen din er viktig.
Overtrekksgebyr – Noen banker og kredittkortselskap pålegger kundene å betale et gebyr hvis de bruker mer kreditt enn kortets kredittgrense tillater. Kostnaden er ofte en prosentvis andel av overtrekket.
Dette skal du gjøre for å unngå gebyr for overtrekk: Ikke bruk mer av kortet enn hva du har kreditt til. Eller skaff deg et kort uten dette gebyret.
Gebyrene over brukes ofte som eksempler når noen argumenterer for at det ikke finnes gratis kredittkort. Som du nå forstår, holder ikke argumentene deres vann ettersom du fint kan unngå alle gebyrene hvis du går inn for det.
Renter på det utestående beløpet på et kredittkort, er en annen og viktig kostnad. Dette er allikevel ikke et gebyr. Rentene er leieprisen du må betale for å låne pengene av banken eller kortselskapet. Du kan fint unngå denne kostnaden også. Alt du trenger å gjøre, er å betale alt du skylder på kortet før den rentefrie perioden er over. Dermed er heller ikke renter et godt argument for alle som ønsker å overbevise deg om at ingen kredittkort er kostnadsfrie.
De fleste kredittkortene i Norge kommer med én eller flere av gebyrene over. Noen kort har færre enn andre, men det finnes også kort som har droppet alle sammen. Gebyrfri Visa og Credits Gold er to kort som har satt en stor og fet 0,- bak hvert av gebyrene vi omtaler over. Men nei, rentene på kredittkortgjeld slipper du ikke unna, heller ikke med disse kortene. I tillegg er det én kostnad du treffer på uansett hvilket kredittkort du velger.
Når du bruker kortet til å handle i, eller ta ut, en annen valuta enn norsk, dukker det opp et gebyr som kalles valutapåslag. Dette gebyret kommer du ikke unna, uansett hvilket kort du ender opp med å bestille. Valutapåslaget skal dekke kortutstederens kostnader overfor Visa eller Mastercard og det som kalles valutarisiko. Banken eller kredittkortselskapet tar en risiko når de lar deg benytte en annen valuta. Valutapåslaget skal sikre at de ikke taper penger på valutasvingninger i løpet av tiden det tar før at transaksjonen går igjennom.
Når dette skrives, er valutapåslaget på 1,75 % av beløpet med de fleste kredittkort i Norge.
Det er gratis å eie og å bruke de fleste, norske kredittkort. Du kan i tillegg unngå de fleste gebyrene temmelig lett hvis du er en klok kortbruker. Ønsker du å være på den sikre siden, kan du bestille et kort som har utelatt alle gebyrene, altså et gebyrfritt kredittkort.
Det er Bengt Bergh som er ansvarlig for innholdet på Kredittkort360.com. Han er utdannet innen finans og har en stor interesse for personlig økonomi. Du kan kontakte ham via epost.