Om Mastercard

Mastercard er en av verdens største betalingsbehandlere. Når du holder et kredittkort i hånda med en Mastercard-logo på, er det ikke Mastercard som har gitt deg kortet. Selskapets jobb er å sørge for at pengene trekkes fra kortet ditt og at de havner hos forhandleren som skal ha dem.

Mastercard er med andre ord ikke en kredittkorttilbyder. Selskapet er i stedet en tilrettelegger. Alle kredittkort med Mastercard-logoen benytter Mastercards betalingsnettverk Banknet, verdens største nettverk for transaksjoner utført med bank- og kredittkort.

Du ser som regel to logoer på kortet ditt. Den ene tilhører banken eller kortselskapet som ga deg kortet, den andre tilhører Mastercard eller Visa og forteller deg hvilket betalingsnettverk kortet fungerer med.

Slik fungerer Mastercard

Det er flere aktører i sving når du benytter kredittkortet ditt til å betale med. Her er de viktigste:

  • Kortinnehaveren – Dette er deg. Har kortet Mastercard-logoen, er det Mastercard som sørger for at alt fungerer. Unntaket er såkalte kombinasjonskort, kort som er bankkort og kredittkort i ett. Mer om det senere.
  • Selgeren – Dette er han eller henne som selger deg en vare eller en tjeneste.
  • Kortutstederen – Dette er banken eller et kredittkortselskap som har gitt deg kortet, og som har en avtale med Mastercard om å utstede kredittkort som bruker Mastercard-nettverket. Koblingen til Mastercard vises ved at selskapets logo er synlig på kortet.
  • Selgerens bank – Det er hit pengene kommer. Pengene havner til slutt på kontoen til selgeren i banken han eller hun samarbeider med.

For at selgeren skal få pengene sine, må de trekkes fra den tilgjengelige kreditten du har med kredittkortet. På vei fra kortet må flere ting sjekkes, slik som at du har nok kreditt tilgjengelig og at du er den du utgir deg for å være. I tillegg må både du og selgeren kunne stole på at pengene faktisk ender opp der de skal, altså hos selgeren.

Mastercard er ansvarlig for at alt i prosessen over fungerer knirkefritt og raskt. Selskapets godkjenningstjeneste sjekker, for eksempel, at kreditten er i orden, at PIN-koder stemmer og at selgerens konto er autentisk. Selve prosessen er langt mer komplisert enn hvordan vi fremstiller den, men kort fortalt passer Mastercard på at alle aktører i en overføring av penger gjør det de skal og får det de skal ha.

Mastercards Historie

Det vi i dag kjenner som Mastercard ble startet i USA i 1967. Flere amerikanske banker, slik som United California Bank, Crocker National Bank, og Wells Fargo, gikk sammen om å opprette Interbank Card Association (ICA). Sammenslutningen skulle tilby kortet Master Charge til medlemsbankenes kunder. Kortet var et svar på Bank of Americas BankAmericard, som senere skulle bli til betalingsbehandleren Visa. Master Charge ble omdøpt til MasterCard i 1979.

Til å begynne med, skjedde all autorisasjon av korttransaksjoner over telefon. I 1973 revolusjonerte ICA metoden for kortautorisasjoner når den etablerte et computernettverk som knyttet forhandlere til bankene som utstedte kortene. Dette nettverket var forløperen til dagens Banknet.

I 1974 introduserte ICA den magnetiske stripen på baksiden av kredittkortene, noe som gjorde godkjenningen av betalinger enda enklere.

På veien til hva Mastercard er i dag, har selskapet kjøpt opp en rekke selskaper for å utvide rekkevidden. Oppkjøpene inkluderer, blant andre, «svenske» Europay, som vi i dag kjenner som Eurocard, og britiske Access.

Mastercard i Norge

Mastercard er i høyeste grad til stede i Norge. Har du et kredittkort med Mastercard-logoen på, er det Mastercards nettverk som benyttes hver gang du bruker kortet.

Mange nordmenn har kombinasjonskort som innebærer at kortet både er et bankkort og et kredittkort. Mange av de norske bankene tilbyr slike kort. Med disse kortene er det som regel ett av to nettverk som benyttes:

  • Bankkortdelen, altså den delen av kortet som trekker pengene direkte fra en konto, benytter ofte det norske betalingsnettverket BankAxept.
  • Hvis det er kredittkortdelen av kortet som belastes, er det Mastercards nett som aktiveres.

Kontaktløse betalinger

Mastercard har alltid vært et innovativt selskap. Også nå, som kontaktløse betalinger er i ferd med å bli populært blant forbrukerne. Selskapet er i front i utviklingen av både kontaktløse betalinger og mobilbetalinger, som kan benyttes med tjenester som Apple Pay, Google Pay og Samsung Pay. Fordelen med den nye teknologien er at du bare trenger å holde kortet eller telefonen nært en betalingsterminal for at betalingen skal gjennomføres.

Takket være selskaper som Mastercard er betaling uten berøring snart tilgjengelig over hele verden. Betalingsformen er både trygg og enkel, ettersom alle transaksjoner er krypterte. Sjansen er mikroskopisk for at noen snapper opp betalingsinformasjonen. I tillegg øker kortbrukernes sikkerhet ettersom man slipper å ha med seg fysiske kort på handleturen.

Mastercard har for øvrig en egen tjeneste som lar deg se hvor du kan betale kontaktløst. Du kan laste ned appen Mastercard Nearby for å se hvilke forhandlere som støtter tjenesten.

Masterpass

Masterpass er en forholdsvis ny tjeneste fra Mastercard som er i ferd med å bre om seg i Norge. Tjenesten fungerer som en digital lommebok. Her kan du samle alle kort- og leveringsopplysninger på ett sted.

Masterpass fungerer for det meste med nettbutikker. Har du aktivert den digitale lommeboken din, trenger du bare å trykke på en knapp hos nettbutikken du handler med og bekrefte kjøpet med BankID. Du slipper med andre ord å fylle ut et betalingsskjema hver gang du kjøper noe på nettet.

Foreløpig er det ikke voldsomt mange butikker som tilbyr tjenesten, men vi forventer at antallet Masterpass-klare forhandlere vokser i tiden fremover.

Gebyrer ved bruk av Mastercard i utlandet

Når det gjelder gebyr ved bruk av Mastercard i utlandet kan det være kostnader knyttet til:

  • Bruk av Mastercard i betalingsterminaler
  • Uttak fra minibank

Ved bruk av Mastercard i betalingsterminaler belastes du ikke transaksjonsgebyr, men bankene belaster som regel et valutapåslag som varierer mellom 1,75 prosent og 2,50 prosent. Dette gjelder uansett om du bruker debetkort eller kredittkort. Det er anbefalt å alltid betale i lokal valuta. Dersom du bruker ditt Mastercard til uttak av kontanter fra minibank, må du ofte betale et gebyr. Dette kan bestå av et fast kronebeløp per uttak eller et prosentvis gebyr av uttaksbeløpet. Enkelte kort tar begge disse gebyrtypene, mens enkelte kredittkort gir deg gebyrfrie uttak fra minibank i utlandet. Renter beregnes imidlertid fra uttakstidspunktet dersom du bruker kredittkort. Ved bruk av debetkort beregnes ingen renter. Ved uttak av penger i minibank i utlandet kan det også legges til et gebyr som minibankeieren tar.

Velg beste Mastercard til din bruk

Du har kanskje et Mastercard som du har fått fra banken din? Da bør du sjekke vilkårene og eventuelle fordeler som kommer med kortet du har. Du bør også sammenligne kortet du har med andre kredittkort på markedet. Det finnes nemlig en rekke gode mastercard på markedet som kanskje kan gi deg adskillig bedre fordeler enn det kortet du har fra før. Blant fordelene som ofte tilbys er gratis reiseforsikring, leiebilforsikring, cashback, bonuser, rabatt på drivstoff, rabatt på klær, sko, elektronikk, dagligvarer og en rekke andre fordeler. Sjekk også prisen på kortet du har. Betaler du årsavgift? Det finnes mange Mastercard på markedet uten årsavgift. 

Slik bestiller du et nytt Mastercard

Det er raskt og enkelt å bestille et nytt Mastercard. Først bør du tenke igjennom hva du bruker kortet mest til. Deretter bør du prøve å finne et kort som gir deg fordeler knyttet til de varene og tjenestene som du bruker oftest. Reiser du mye, bør du bestille et Mastercard som gir deg fordeler på reisen. For deg som fyller mye drivstoff finnes det flere Mastercard som gir rabatt på drivstoff. Etter at du har bestemt deg for hvilket kort du vil ha, går du bare inn på bankens eller kredittkortselskapets nettsider, fyller ut søknaden og signerer med BankID. Det er ofte like raskt og enkelt å bestille et Mastercard i en annen bank som i din egen. 

Usikker på om Mastercard er riktig for deg?

Er du usikker på hvilket Mastercard som er riktig for deg? Vi gir deg oversikt over alle norske Mastercard på markedet. Du kan lese uavhengige anmeldelser, se rangeringer og vi gir deg verktøyene du trenger for å sammenligne aktuelle Mastercard. Du kan også se kortene fra Visa og American Express og sammenligne med dem. Slik har vi gjort det enkelt for deg å finne det kortet som passer best til din økonomi og som gir deg flest fordeler.

Ofte Stilte spørsmål om Mastercard

Hvor bestiller man Mastercard?
Hvordan skaffe seg Mastercard?
Hvem kan bestille Mastercard?
Hvor lang tid tar det å bestille Mastercard?
Kan man ta ut penger med Mastercard?
Kan man sette inn penger på Mastercard?
Kan man betale regninger med Mastercard?
Kan man Vipps fra Mastercard?
Hva dekker Mastercard reiseforsikring?
Er det gebyr på Mastercard i utlandet?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Nov 23, 2023