Her er noen av kredittkortene i Norge som gir mest penger i cashback når du handler med dem.
Det finnes flere kredittkortfordeler som ligner på hverandre. Cashback, bonuser og rabatter er alle fordeler som gjør det mulig å spare penger når du betaler med kortet. Det er allikevel forskjeller på hvordan de fungerer.
Rabatter – Rabattene er, for det meste, direkte prisavslag idet du betaler for en vare eller tjeneste. De kan også dukke opp senere, som en reduksjon av kredittkortfakturaen.
Bonuser – Også kjent som kredittkort med bonuspoeng. Som regel er dette kort som gir deg en bonus når du handler hos utvalgte forhandlere. Det er ofte nære bånd mellom selskapet som gir deg bonuskortet og forhandlerne du får bonus hos, men det finnes også kredittkort som gir deg bonus på all handel.
Cashback – Cashback, eller kickback som det også kalles, betyr at du får penger tilbake på alt du kjøper med kortet ditt. Ekte cashbackkort legger ingen begrensninger på hva du kjøper eller hvor du kjøper det. Du får penger tilbake uansett. I tillegg er det mulig å få utbetalt pengene som, ja nettopp, penger i stedet for at beløpet trekkes fra kredittkortfakturaen.
Hvor mange penger du kan få tilbake på kjøpene dine er avhengig av hvilket kort du bruker. Noen kort gir mange prosent i cashback på alle kjøp, uten begrensninger. Andre kort har satt en grense for hvor mye du kan tjene på denne måten i løpet av måneden eller i løpet av et år.
Santander Red er et av Norges beste cashbackkort. Ordningen du deltar i med dette kortet heter for ordens skyld Kickback fra Santander, men prinsippet er det samme: Du får penger tilbake på alt du handler hos mer enn 200 forskjellige forhandlere. Det følger en egen kickbackportal med kortet som viser deg hva du får i de ulike butikkene. Du kan få inntil 10 % i kickback hos enkelte av tilbyderne.
La oss si at du bruker kortet for 250.000 kroner i året. Enkel prosentregning viser hva du får i retur:
Vi må skyndte oss å legge til at eksempelet over er høyst teoretisk. Hva du faktisk får i cashback vil variere mye fra forhandler til forhandler.
Det finnes en rekke kredittkort i Norge som tilbyr cashback. Hvordan de håndterer pengene kundene tjener varierer. Noen betaler ut det opptjente cashbackbeløpet i rene penger, som oftest én gang i året. Andre bruker cashback-pengene til å redusere størrelsen på kredittkortregningen. Dette skjer automatisk i de fleste tilfellene, slik at du slipper å tenke på det.
Det finnes også noen kort som lar deg velge selv. Du kan bestemme om du vil ha pengene i hånda eller om de skal brukes til å kutte i fakturaen fra banken elle kredittkortselskapet.
- Penger tilbake på det du kjøper med et kredittkort? Det høres nesten for godt ut til å være sant! Er det ingen haker med cashback? spør du kanskje.
Cashback er et lokkemiddel. Det er designet for at du skal ønske å ha et kredittkort. I den grad dette er en hake, er det uansett den eneste.
Kampen om norske kredittkortbrukere er knallhard. Banker og kredittkortselskap prøver å overgå hverandre for å lage kredittkort som er så attraktive som mulig. Å utruste kortene med fordeler som cashback gjør at flere skaffer seg kort. Og jo flere som bruker et kredittkort, desto mer tjener tilbyderen av kortet fordi en god del av brukerne deler opp tilbakebetalingen av det utestående. For hva skjer når man ikke betaler tilbake alt man skylder med en gang? Jo, det legges renter på gjelden som går rett i lomma på banken eller kortselskapet.
Det hører også med til bildet at banken eller kortselskapet får utbetalt en provisjon av forhandleren du handler hos. Det meste av dette havner hos deg i form av cashback, men en liten del av provisjonen blir værende igjen hos selskapet som ga deg kortet. Dermed tjener også kortutstederen på å gi deg penger tilbake på det du kjøper.
Og forhandleren? Å tilby varer og tjenester gjennom slike løsninger er langt billigere enn å kjøpe dyr og ineffektiv reklame, for eksempel. Cashback er dermed en vinn-vinn-løsning for alle parter.
Det er Bengt Bergh som er ansvarlig for innholdet på Kredittkort360.com. Han er utdannet innen finans og har en stor interesse for personlig økonomi. Du kan kontakte ham via epost.