Slik fungerer ID-tyveri

ID-tyven trenger noen data om deg før han kan utgi seg for deg og pådra forpliktelser i ditt navn. Det viktigste er selvfølgelig bankkontonummer, kredittkort, pinkoder og tilhørende passord. Det kan imidlertid gjøres mye skade også med navn, adresse, personnummer og telefonnummer. Da kan de gå målrettet for innsamling av ytterligere informasjon.

Skader som kan påføres deg etter ID-tyveri, er at noen foretar kjøp, oppretter telefonabonnement, tar opp lån eller bestiller kredittkort i ditt navn,

Kredittkort med ID-forsikring

Som nevnt er det flere kredittkort som nå kommer med inkludert ID-tyveriforsikring. Selve forsikringen leveres av et forsikringsselskap, men du er å betrakte som forsikret som innehaver av kredittkortet. I noen kredittkort er forsikringen gratis, i andre må du betale forsikringen separat. Det er også forskjeller i vilkår og omfang av dekningen.

Dette er noen av kredittkortene som tilbyr ID-tyveriforsikring, Se også tabellen under for nærmere sammenligning:

Hva er ID-tyveriforsikring og hva dekker den?

ID-tyveriforsikring er hovedsaklig en rettshjelpforsikring. Det vil i praksis ofte være advokatbistand til å løse deg fra lån og andre forpliktelser ID-tyven har påført deg,

Dekningssummene varierer mellom de ulike forsikringene, og går fra 100 000 kroner og opp til en million. Noen dekker også tapt arbeidsinntekt den tiden det tar å ordne opp i problemene, for eksempel det å skaffe seg nye identifikasjonspapirer.

Du vil vanligvis også ha tilgang på en hjelpetelefon du kan ringe dersom uhellet er ute mens du er forsikret. Noen forsikringer gir deg hjelp til å fjerne innhold på nett som er plantet om deg på internett etter et ID-tyveri. Men det kan altså være flere forskjeller mellom de ulike forsikringsavtalene, og vilkårene bør alltid leses.

Er forsikringen verdt det?

Det har vært rettet en viss kritikk mot ID-tyveri forsikringene. For det første dekker de kun rettshjelp og ikke reelle tap. Har ID-tyven tatt opp lån i ditt navn, betaler ikke forsikringsselskapet ut dette. Du får kun hjelp til å bestride kravet fra banken, noe som slett ikke er garantert å føre fram.

For det andre reserverer forsikringene seg gjerne mot saker med id-tyverier begått av nærstående. Og dette er noe som oftest skjer i nære relasjoner. Forsikringen kommer altså ikke til nytte i de fleste og de mest alvorlige svindelsakene.

Det må også nevnes i denne sammenheng at rettshjelpforsikringen i en ordinær innboforsikring også kan komme til anvendelse ved ID-tyveri. Det vanlige er at den dekker rettshjelp opptil 100 000 kroner, med en egenandel på 4000 kroner

Følgelig er det liten grunn til å velge et bestemt kredittkort kun fordi det tilbyr ID-tyveriforsikring. Da er det mer hensiktsmessig å se på andre mulige fordeler som en god reiseforsikring, rabatter, cashback eller flybonus. Så kan man eventuelt ta ID-tyveriforsikringen på kjøpet hvis man da ikke allerede har den i innboforsikringen.

Slik unngår du ID-tyveri

Det er bra med en god ID-tyveriforsikring, men det er enda bedre å være føre var. Det er nemlig mye du kan gjøre for å stikke kjepper i hjulene for ID-tyvene.

  1. Regel nummer èn: Passord og pinkoder må ikke deles med andre! Gjør du det er heller ikke forsikringen mye verdt.
  2. Disse bør heller ikke ligge lett tilgjengelige på papirlapper eller notisbøker i lommeboka eller andre lett tilgjengelige steder.
  3. Velg passord med høy sikkerhet, bruk tall, bokstaver og spesialtegn,
  4. ikke bruk samme passord flere steder.
  5. Riv i stykker dokumenter med personinformasjon før de kastes 
  6. Vær forsiktig med å klikke på lenker i eposter hvor du blir bedt om å oppgi personlig informasjon.

Oversikt over ulike Kredittkort med ID-tyveriforsikring

Kredittkort Forsikringsselskap Pris juridisk hjelp Hvem er dekket
Norwegian
Tryg
149 per år
inntil 1 million
Kortholder og familie
TF Bank Mastercard
Gouda/Tenerity
Inkludert
Inntil 100 00 per hendelse
Kortholder
Santander m. Advokatforsikring
Help
199 per måned
15 timer advokat per år eller inntil 2 millioner
kortholder og kortholders husstand
Morrow Bank Mastercard
Gouda/cxLoyality
Inkludert
Inntil 100 000 kroner
Kortholder

Ofte stilte spørsmål om ID-tyveri

Hva er ID-tyveri?
Hva dekker en ID-tyveriforsikring?
Hvilket kredittkort har best ID-tyveriforsikring?

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Apr 4, 2024