Betaling med kort i utlandet 

En faktor som spiller stor rolle på hvor mye du ender opp med å betale utenlands, handler faktisk om hvilket kort du bruker. Det er en kjent sak at bruk av kredittkort i utlandet er det tryggeste, spesielt med tanke på svindelforsøk. Det ikke like mange tenker på er at hvilket kort du bruker, har mye å si på hvor mye du ender opp med å betale i kostnader som valutapåslag. 

Kort forklart er valutapåslag en omregningsavgift som kortutstederen tar for å konvertere fra en valuta til en annen, for eksempel fra norsk krone til amerikansk dollar. Grunnen til at valutapåslag eksisterer, er fordi det kan ta alt fra timer til dager før transaksjonen gjennomføres. I løpet av denne tiden kan valutakursene ha svinget såpass mye at banken risikerer å tape penger på transaksjonen. Dermed ønsker ikke banken din å risikere at kursendringer går ut over dem. 

Velg et kredittkort med lavt valutapåslag

Det er nemlig også slik at ulike kredittkort og debetkort-tilbydere har alle ulike valutapåslag og priser når det kommer til å ta ut penger i utlandet. Det er som regel en prosentvis kostnad basert på beløpet det er snakk om, og det er vanlig at valutapåslaget ligger mellom 1,75 % og 2 %, men det kan også være langt høyere. Har man ikke dette i bakhodet, kan ferien plutselig bli noe dyrere enn du hadde sett for deg. Spesielt om du reiser mye lønner det å sette seg nærmere inn i dette. Det er derfor lurt å sammenligne kredittkort som egner seg godt til reising i forkant. Dette kan du enkelt få hjelp til via Kredittkort360 sin oversikt over de beste kredittkortene til ferien.

Vi skal nå ta for oss et eksempel. Kort A har et valutapåslag på 2%. Kort B har et valutapåslag på 5%. Hvis du da skal ta ut 5000 kr, vil du med kort A betale 100 kr i valutapåslag. Tar du derimot ut samme beløp med kort B vil du måtte ende opp med å betale 250 kr i valutapåslag. Dette er mer enn dobbelt så mye i kun denne enkle kostnaden! Selv om det ikke er snakk om skremmende høye kostnader i dette eksempelet, vil denne summen på sikt kunne vokse mye. Det er da spesielt lurt å vurdere kredittkort med så lavt valutapåslag som mulig. 

Her har vi for eksempel TF Bank sitt Mastercard, som nådde toppen som beste kredittkort 2024. Med dette kortet får du blant annet 1,75% valutapåslag og 0% uttaksavgift. Kortet inkluderer også gratis avbestillingsforsikring og reiseforsikring som en ekstra trygghet, samt gode rabattordninger på reise, netthandel, shopping, restauranter og andre opplevelser. 

Det finnes også ulike kort uten valutapåslag, men dette er som regel ikke snakk om kredittkort. 

Skjulte kostnader ved uttak i utlandet 

I Norge har vi blitt svært godt vant til å bruke kortet på de fleste plasser. I overraskende mange andre land, er ikke dette tilfelle. Dette krever at du til enhver tid må ha kontanter tilgjengelig i utlandet. Her kan du oppleve nok en snikende, ekstra kostnad, og det er nettopp kostnaden ved å ta ut penger i minibank. Denne kostnaden kan på lik linje med valutapåslag variere fra de ulike bankene og kredittkortene. Det er også viktig å være klar over at noen tar et fast beløp per uttak, og andre tar en prosentsats basert på det beløpet du tar ut.

Fastbeløpene kan variere på alt fra 20 til 50 kr (i enkelte tilfeller også høyere), mens prosentsatsen kan for eksempel ligge på et sted mellom 1 og 2 % av uttaksbeløpet. Noen tilbydere kan til og med ta både et fastbeløp, på toppen av en prosentsats av beløpet. Unngå for all del tilbyderne med de høyeste gebyrene. Heldigvis finnes det flere kort med svært lave uttaksgebyrer og noen som har sløyfet flere av disse gebyrene utenlands. 

Hvorfor du alltid burde betale i lokal valuta

Når du betaler i utlandet har du garantert opplevd å bli spurt om du ønsker å betale i lokal valuta eller valuta tilhørende hjemlandet ditt. Basert på det vi nettopp har tatt for oss, kan det være fort gjort å tenke at dersom man velger sin egen valuta vil man kunne unngå valutapåslag. Vi er også bedre kjent med vår egen valuta og det kan virke som et tryggere alternativ. På tross av valutapåslaget vil det nesten alltid lønne seg å likevel gå for å betale med lokal valuta. 

Hvorfor tenker du kanskje? Dette kommer av at dersom du velger å betale i NOK, for eksempel, er det angitte brukerstedet som selv bestemmer valutakursen. Det er sjeldent en fordel for lommeboken din. Når du betaler med kortterminal kan du i mange tilfeller se den gjeldende kursen, og hvis du da har valgt å betale i NOK kan du ofte se at den er noe høyere enn i nettbanken din. Kort oppsummert kan det selvfølgelig være unntak, men vår erfaring er at det i de aller fleste tilfeller lønner seg å betale gjennom lokal valuta. 

Andre tips for å spare penger på turen din 

Nå som vi har tatt for oss rent praktisk de tiltakene du kan gjøre når det kommer til valg av kredittkort, bevisstgjøring av valutapåslag og andre skjulte kostnader skal vi se på noen tips som kan gjøre ferien din enda litt rimeligere.

Lag et budsjett i forkant og forhold deg til dette

Noe av det viktigste du kan gjøre for å holde kontroll på kostnader i ferien er å lage et budsjett i forkant av ferien, og prøve så godt det lar seg gjøre å forholde seg til dette budsjettet. På ferie er det fort gjort å sprenge budsjettet, sammenlignet med hva du bruker hjemme i Norge. Kanskje reiser du med hele familien og vil få mest mulig ut av destinasjonen du drar til. Man spiser gjerne ute hver dag, drar på aktiviteter og vil helst ikke tenke så mye på hvor pengene blir brukt. 

Uten å være bevisst på dette og da spesielt bruk av kredittkort kan man fort havne på en smell når man er hjemme igjen og skal betale kredittkortregningen. Unngå for all del å bruke mer enn du faktisk har evne til å betale tilbake. Har du en tendens til å gjøre dette, sørg heller for å ha en kredittgrense som matcher din økonomi.

Sett deg inn i landet og destinasjonen du reiser til 

Det er ikke bare av sikkerhetsmessige grunner du burde sette deg inn i landet du reiser til. Faktisk kan du også spare penger på å ha gjort research i forkant på stedet du reiser til. Kanskje er det typiske “turistfeller” du lett kan havne i, der du ender opp med å betale dobbelt så mye enn nødvendig. 

Noen ting kan lønne seg å booke på forhånd, i motsetning til å booke det på destinasjonen - og omvendt. Ofte er det visse områder som er mer overpriset sammenlignet med andre. Summen av å bruke litt tid på research kan utgjøre store forskjeller både i hvordan reisen oppleves og hvor mye penger du ender opp med å bruke.

Sørg for å ha reiseforsikringen på plass

Dra aldri på reise uten reiseforsikring! Dersom du gjør dette og noe skulle gå galt, kan dette bli den dyreste kostnaden av dem alle. Reiseforsikring kan dekke alt fra tyveri, ulykker/skader, regningen dersom du trenger legehjelp, svindel, mistet bagasje og kansellerte fly. Det er en relativt liten kostnad å betale sammenlignet med hvor mye du kan risikere å måtte betale dersom det først skjer noe. Mange reisekort har reiseforsikring inkludert dersom du har betalt hele eller deler av reisen med kortet. 

Begrens antall turer i minibanken

Jo flere ganger du må i minibanken, jo dyrere blir det. Har du for eksempel et fastbeløp per gang du tar ut, lønner det seg absolutt å ta ut høyere sum penger, færre ganger. Det er viktig å ha forståelse for de ulike betingelsene du har gjennom banken og kredittkortet ditt. Her må man selvfølgelig finne en balanse på hvor mye kontanter det er forsvarlig å gå rundt med, men generelt sett er det også her penger å spare på å gå færre turer i minibanken med mindre du har et kredittkort som ikke har gebyrer ved uttak. 

Det er heller ikke lønnsomt å ta ut penger i Norge før du reiser, på grunn av vekslingen. Unngå også å ta ut penger hos agenturer og ved fysisk oppmøte i banken. Prisene og gebyrene blir som regel mye mer kostbare der!

Det er fort gjort å tenke at så lenge man betaler tilbake kredittkort innen betalingsfristen, er det 100% rentefritt - dette er da faktisk et unntak i utlandet på grunn av disse gebyrene! 

Ofte stilte spørsmål om valutakostnader på utenlandsreise 

Burde jeg betale med kort eller kontanter?
Burde jeg betale med norske kroner eller utenlandsk valuta?
Har alle minibanker samme uttaksgebyrer? 
Hva er viktigst å tenke på når man reiser mye, med tanke på valg av kredittkort?

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Apr 11, 2024