Hvorfor er det lurt å sette opp et budsjett?

Mange av oss bruker penger på unødvendige utgifter, som til sammen hoper seg opp. Resultatet av dette fører til at man får en dårligere økonomi. Et budsjett kan i så fall være redningen for å få kontroll over din økonomi. 

– En del varer vi drar med oss i hverdagen, blir store summer uten at vi tenker på det. Det utgjør fort mange tusenlapper, sier Marie Olaussen, forfatteren bak boken «Hvordan bli rik på et år» til NRK.

Et budsjett bidrar til å gi oversikt over inntekter og utgifter. Det er rett og slett et verktøy for å få orden på økonomien, som igjen kan gi en bedre hverdag.

6 tips for å skape et vellykket budsjett

Et budsjett skal bidra til å gjøre livet enklere, ikke mer komplisert. Derfor er det viktig at du strukturerer budsjettet på en måte som er enkelt å følge - over tid. For å hjelpe deg på veien, har vi samlet opp 6 tips som bidrar til et vellykket budsjett:

1

Sett deg mål

Det første steget i prosessen er å sette opp et eller flere mål. Hva ønsker du å få ut av budsjettet? Klare og realistiske mål vil øke motivasjonen for å lykkes. Om du ønsker spesifikke eller mer generelle mål er derimot helt opp til deg. Her er noen eksempler:

  • Jeg ønsker å ha penger til å dra på en to-ukers sommerferie neste år
  • Jeg ønsker å redusere/bli kvitt dyre lån
  • Jeg ønsker å spare mer penger for å få en bedre pensjonstilværelse

Målene kan gjerne kombineres. Kanskje ønsker du å spare litt til ferie i kombinasjon med å skape en bedre økonomisk fremtid.

2

Få oversikt over inntekter og utgifter

Etter at målet er satt, bør du gå i gang med å få en god oversikt over inntektene og utgiftene dine. En enkel måte å gjøre dette på er å se hvor mye penger du får inn og hvor mye penger som går ut via nettbanken. Er du kunde i flere banker, kan du bare legge sammen inntekter/utgifter hos bankene.

For å få et bedre innblikk i hvor mye du bruker, kan det være lurt å finne gjennomsnittet på utgiftene de siste 3-4 månedene. Dette gir en bedre oversikt i og med at det er naturlig at du har måneder hvor du bruker mer, og måneder hvor du bruker mindre. 

Det kan være lurt å føre opp tallene i et excel-ark. Da kan du tydelig se hva du bruker penger på, samt spore utviklingen over tid.

3

Luk ut unødvendige utgifter

De fleste som setter opp et budsjett for første gang blir ofte overrasket over hvor mye de bruker på unødvendige utgifter. Kjøper du for eksempel en kaffe (50 kroner) på kafé fem dager i uken, vil dette koste deg 13 000 kroner i løpet av året. 

Det er viktig å vurdere hva du faktisk kan kutte ut, som ikke vil redusere livskvaliteten. Dette er selvfølgelig ulikt for alle. Får du mye glede av å nyte kaffen, kjør på. Er hverdagen vel så fin hvis du lager kaffen hjemme og tar den med ut? Da kan kanskje dette være en god løsning. 

Hva er dine unødvendige utgifter? Det kan være alt fra brus til restaurantbesøk til unødvendig kjøp av klær eller objekter til hjemmet.

4

Finn måter å spare penger på

I tillegg til å kutte ut unødvendige varekjøp, er det flere andre måter man kan spare penger på. Her er noen eksempler:

  • Forhandle om lån: Har du et boliglån eller andre lån, kan du få en bedre rente ved å forhandle med banken. Eventuelt kan du også bytte bank dersom en annen bank gir deg bedre lånevilkår. 
  • Avslutt abonnenter: Nordmenn er blant verdenstoppen når det kommer til antall abonnenter. Har du noen du ikke bruker? Avslutt abonnementet og bruk pengene på noe mer fornuftig!
  • Forhandle om tjenester: Det er mange tjenester vi betaler mer for enn vi trenger. Dette gjelder alt fra strømabonnement til telefonabonnement til forsikringer. Gå gjennom dette og undersøk om du kan få bedre tilbud.
  • Få rabatter og bonuser med et kredittkort: Et kredittkort kan være lønnsomt for de som har god kontroll over økonomien. Flere kort kommer med gunstige fordeler, som bonus, rabatter og forsikringer. Bruker man kredittkortet riktig, kan man spare penger.
5

Lag en buffer

Når du setter opp budsjettet, er det viktig å ta høyde for uforutsette utgifter. Selv om budsjettet virker skuddsikkert, kan en kule trenge gjennom dersom en større utgift kommer uventet på. Dette kan være at vaskemaskinen ryker eller at bilen plutselig må sendes på verksted. 

For å unngå dette bør du bygge et sikkerhetsnett.  De fleste eksperter mener en bufferkonto burde være på mellom én til to månedslønner, men dette kan variere ut fra person til person. Eier du mindre, er det også færre ting som kan ødelegges.

6

Ha en plan for overskuddet

Ved å ha kontroll over inntekter/utgifter, kan du kalkulere deg frem til hvor mye du vil sitte igjen med ved slutten av måneden. Deretter bør du sette en plan for hvordan du ønsker å bruke disse pengene. 

La oss gi et eksempel: 

Du sitter igjen med 4000 kroner i slutten av måneden og ønsker å spare til neste års ferie, samt spare penger til fremtiden. 

  • Penger til ferie: 1500 kroner settes i en sparekonto, siden dette er penger som skal brukes i nærmeste fremtid. Over et år vil du ha 18 000 kroner til ferien. 
  • Penger til fremtiden: 2500 kroner settes i et aksjefond, ettersom dette er penger som skal vokse over tid. I løpet av et år vil du ha spart 30 000 kroner.

Evaluer budsjettet underveis

Ved å følge de seks tipsene ovenfor, er du på god vei til å få kontroll over din økonomi. Likevel er det viktig å evaluere budsjettet underveis. Både inntektene og utgiftene vil endres over tid, som eksempelvis har vært tilfelle når rentene har økt. 

Er du bevisst på hvordan økonomien din endres, vil du kunne justere dine sparevaner deretter. Dette gir deg rom for å skape en bedre økonomisk hverdag, som igjen har positive aspekter på ens velvære.

Fortsett å bruk penger på det som gjør det lykkelig

Som nevnt tidligere er et budsjett et godt verktøy for å få orden på økonomien. Budsjettet skal hjelpe deg med å ta gode valg, slik at du fortsatt kan gjøre ting du liker med god samvittighet. 

Dersom du lager et budsjett som er for restriktivt, vil du fort oppleve at motivasjonen daler. Da er det vanskelig å følge budsjettet og oppnå det du ønsker. Derfor er det viktig å ha et fokus på å også kunne bruke penger på det som faktisk gjør deg lykkelig.

Ofte stilte spørsmål for å skape et vellykket budsjett

Hva bør inkluderes i et budsjett?
Hvordan sette opp et vellykket budsjett?
Hva er viktig når jeg setter opp et budsjett?
Hvor mye bør man ha på en bufferkonto?
Hvordan sette mål for budsjettet?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

publisert Mar 26, 2024