Hva er en betalingsanmerkning?

Det registreres en betalingsanmerkning på deg dersom du etter flere varslinger og steg fremdeles ikke har gjort opp et krav mot deg. Et slikt krav kan være en hvilken som helst ubetalt regning, avdrag på lån eller forfalt husleie. Betalingsanmerkningen vil registreres hos kredittopplysningsbyråene og i flere offentlige registre. Både privatpersoner og bedrifter kan få betalingsanmerkninger. 

Blant annet i disse tilfellene blir det registrert betalingsanmerkning: 

  • Gjeldsordning
  • Dom fra forliksrådet
  • Konkurs
  • Utleggsforretning via Namsmannen
  • Misligholdt avdragsordning

Hvordan får man en betalingsanmerkning?

Før det kan registreres en betalingsanmerkning på deg skal du motta minst en purring, et inkassovarsel og en betalingsoppfordring. Deretter vil det tas rettslige skritt. Før rettslige skritt igangsettes skal du varsles og du skal få en sjanse til å betale. Dersom du fremdeles ikke gjør opp for deg, registreres det en betalingsanmerkning hos kredittopplysningsbyråene.  

Blir jeg varslet om at jeg får betalingsanmerkning?

Privatpersoner har krav på å bli varslet ved hvert steg i inkassoprosessen og du skal få flere muligheter til å gjøre opp for deg. Det stilles strenge formelle krav til hvert steg i inkassoprosessen. Du skal også kunne ha mulighet til å klage på vedtaket om betalingsanmerkning. 

Hvilke konsekvenser har betalingsanmerkningen?

En betalingsanmerkning har flere negative konsekvenser for din økonomi. Du blir nektet å ta opp alle typer lån og kreditter, med unntak av refinansiering med betalingsanmerkning. Du blir som regel også nektet å inngå flere typer avtaler, som for eksempel ny strømavtale, ulike forsikringsavtaler og mobilabonnement. Du vil ikke kunne handle på kreditt. En betalingsanmerkning kan også gi deg problemer om du skal inn på leiemarkedet eller søke enkelte typer jobber. 

Kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning?

Nei, du kan ikke få kredittkort dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger. Tilbyderne av kredittkort vil automatisk avslå søknaden din dersom du søker. 

Hvordan sletter jeg betalingsanmerkningen?

Du kan slette dine betalingsanmerkninger ved å innfri kravet i sin helhet. Du må innfri både hovedkravet og kostnadene som har påløpt under inkassoprosessen. Etter at du har gjort opp for deg, skal betalingsanmerkningen slettes innen kort tid, normalt innen noen få virkedager. Dersom du har gjort opp for deg og betalingsanmerkningen fremdeles ikke er slettet, bør du ta kontakt med inkassobyrået som har behandlet saken din.  

Hvor lenge står betalingsanmerkningen?

Dersom du ikke gjør opp for deg vil en betalingsanmerkning stå i 4 år. Du kan imidlertid ikke regne med at betalingsanmerkningene dine vil forsvinne etter 4 år, da kreditorene normalt vil gå til nye rettslige skritt for å få en ny betalingsanmerkning registrert på deg. 

Hvordan sjekker jeg om jeg har betalingsanmerkning?

Du kan sjekke dine betalingsanmerkninger ved å kontakte et kredittbyrå som har konsesjon til å lagre slike opplysninger. På nettsidene til Datatilsynet kan du finne en oversikt over kredittopplysningsbyråer som har mulighet til å gi deg oversikt over dine betalingsanmerkninger.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke kan betale betalingsanmerkningen?

Dersom du ikke kan betale dine betalingsanmerkninger finnes det flere muligheter:

1

Prøv å ta kontakt med dine kreditorer og inkassobyrået for å forhandle om kravene. Dersom kreditorene tror det er mulig å få igjen mer penger, kan de være villige til å redusere kravene eller bli enige med deg om en betalingsplan.

2

Du kan forsøke å refinansiere gjelden som har betalingsanmerkninger. Kravene med betalingsanmerkninger blir da slettet og du vil i stedet få et nytt lån tilpasset din økonomiske situasjon. Det finnes enkelte spesialbanker som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkning. For å få en slik ordning må du kunne stille med sikkerhet i egen eller andres bolig

3

Du kan inngå en avtale om gjeldsordning. Dette kalles også personlig konkurs. I praksis betyr det at du i 5 år må leve på et minimum. Deretter får du gjelden, med unntak av offentlig gjeld, slettet. 

Hvordan kan man unngå betalingsanmerkninger?

Du unngår enkelt og greit betalingsanmerkninger ved å gjøre opp for deg i tide. Dersom du mottar en purring eller et inkassovarsel er det viktig at du prioriterer disse kravene. Vær forsiktig med bruk av kredittkort og sørg for alltid for å ha nok penger til å betale kravene fra kredittselskapene og andre regninger. Dersom du skulle komme i en situasjon hvor du ikke kan betale en regning bør du prøve å forhandle med kreditor før regningen går til inkasso. Dersom du er heldig kan du få en utsettelse eller en betalingsplan. 

Vanlige spørsmål om betalingsanmerkninger

Hva er en betalingsanmerkning?
Hvordan påvirker betalingsanmerkninger kredittscoren min?
Hvor lenge varer en betalingsanmerkning?
Hvordan kan jeg fjerne en betalingsanmerkning fra kredittvurderingen min?
Kan jeg få lån eller kredittkort med en betalingsanmerkning?

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Feb 2, 2024