Tilretteleggere

Mange kredittkorteiere tror at de har fått kortene sine av Visa eller Mastercard. Ikke så rart egentlig, ettersom selskapenes logoer pryder forsiden av de aller fleste kortene som er i omløp i Norge. Sannheten er allikevel en annen. Det er hverken Mastercard eller Visa som gir ut kredittkort. Det er det bankene og kredittkortselskapene som gjør. Så hvilken rolle spiller de to selskapene da?

Visa og Mastercard bidrar til at bank- og kredittkort fungerer. Selskapene står bak hvert sitt betalingsnettverk som sørger for at pengene flyter fritt mellom selgere og kjøpere. Med kredittkort fungerer det slik:

  1. Du kjøper en vare eller en tjeneste.
  2. Mastercard eller Visa, avhengig av hvilket kort du har, varsler banken som har gitt deg kortet om kjøpet og at selgeren skal ha pengene sine.
  3. Deretter sørger de for at pengene havner på selgerens konto.

Dette er, så klart, en grov forenkling av prosessen. Alt skjer i løpet av mikrosekunder. I tillegg til å sørge for at pengene leveres, iverksetter begge selskapene flere sikkerhetstiltak som beskytter både deg og selgeren.

Visas nettverk kalles VisaNet mens Mastercards motstykke heter Banknet.

Flere nettverk

Visa og Mastercard er ikke de eneste selskapene som operer betalingsnettverk. American Express og Discover er to av de mer kjente operatørene. Deres nettverk er mindre. En annen forskjell er at både American Express og Discover utsteder kort i tillegg til å drifte betalingsnettverkene.

I Norge har vi også betalingssystemet BankAxept. Dette nettverket sørger for at du kan ta ut penger og handle med bankkortet ditt.

Mastercard vs. Visa

For deg som forbruker er det ingen merkbare forskjeller mellom Visa og Mastercard. Du kan stort sett benytte et Visa kredittkort på de samme stedene du kan betale med Mastercard-kort. Ingen av selskapene avgjør hva slags kredittgrense du får, hvilke gebyrer som følger med eller hva renten på kredittkortgjeld er. Det er det bankene og kortselskapene som gjør. Derfor bør du se på hva kortutstederen tilbyr av fordeler og vilkår fremfor å henge deg opp i hvilket nettverk kortet benytter.

Det perfekte kortet for deg

Når du skal finne et kredittkort som passer deg og ditt behov, behøver du ikke å bry deg om hvilket nettverk kortene tilhører. Unntaket er American Express. Amex-nettverket er mindre en Visa- og Mastercard-nettverkene. Amex-kort fungerer rett og slett ikke hos like mange forhandlere.

Hvis kortet du vurderer å bestille bruker Visa eller Mastercard som tilretteleggere, er det andre ting du bør se på:

Hva slags nettverk kortutstederen benytter, er mindre viktig så lenge Visa- eller Mastercard-logoen er stemplet på kortets forside.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Apr 11, 2024