Hvor kommer pengene fra?

Det er i utgangspunktet gratis, både å eie og å bruke et norsk kredittkort. De fleste kortene har, for eksempel, ikke årsgebyr som eierne må betale. Du slipper også å betale gebyr for å handle med kortet. Bankene og kredittkortselskapene har allikevel mer enn til smør på brødskiva og salt i maten. Dette er hva de tjener penger på.

Renter på kredittkortgjeld

Det er gratis å låne penger med kredittkort. Betaler du tilbake alt du skylder til kredittkortselskapene i tide, slipper du at det legges renter på det utestående. Det er langt ifra alle som gjør opp for seg før fristen går ut. Mange velger å nedbetale kredittkortgjelden over flere måneder. Dermed betaler de også renter til kortutstederne.

EnterCard Group AB, som blant annet gir ut kortet re:member Gold i Norge, tjente nesten 3,5 milliarder kroner på kundenes renteinnbetalinger i 2019 (EnterCard Group AB håndterer mer enn 1,7 millioner kort i Skandinavia).

Forhandlergebyr

Når en selger skal gi kundene sine mulighet til å betale for en vare eller tjeneste, må han eller hun betale for det. Selgeren må, blant annet, betale en avgift til kortutstederen som sørger for at det havner penger på selgerens konto.

I 2019 tjente den nordiske delen av Santander, som blant annet utsteder kortene Santander Red og Gebyrfri Visa, over en halv milliard kroner på forskjellige gebyrer. En stor del av dette beløpet stammer fra kortavgifter som butikker, restauranter, hoteller, og så videre, betalte til selskapet for kundenes bruk av Santanders kredittkort.

Andre gebyrer

Renteinntekter fra korteiere og avgiftene selgerne betaler er de viktigste inntektskildene for alle som lever av å tilby kredittkort. Inntektsstrømmen stopper allikevel ikke opp der. Mange banker og kortselskap har ulike gebyrer som følger med kortene:

Forsinkelsesgebyr – Hvis du er for sent ute med å betale en kredittkortregning får du ofte en purring, som inkluderer et purregebyr i de fleste tilfellene.

Gebyr for erstatning av kort – Mister du kredittkortet ditt, må du betale et gebyr for å få tilsendt et nytt kort.

Gebyr for kontantuttak – Mange korttilbydere legger på et gebyr hver gang du tar ut penger med kredittkortet.

Årsavgifter – Noen kortselskap tar seg betalt for at kundene skal få eie kortene deres, som regel i form av en årlig avgift.

Gebyr for papirfaktura – Velger du å motta kredittkortregningen på papir i stedet for elektronisk, kan det dukke opp et fakturagebyr.

Merk deg at det varierer hvor mange av gebyrene som gjelder for de forskjellige kortene som tilbys i Norge. Noen kort har en rikholdig gebyrmeny mens andre har få eller ingen gebyrer.

Provisjoner

Du kan få gode rabatter eller bonuser med en rekke av de beste kredittkortene 2024 i Norge. Også dette er en fordel som kredittkortselskapene tjener penger på. For det første, tjener de penger på selgernes kortavgifter hver gang en kunde bruker kredittkort å handle med. I tillegg har mange av selskapene inngått avtaler med selgerne om å få en liten provisjon av alle salgene rabattene eller bonusprogrammene skaper.

De mest verdifulle kredittkorteierne

Selv om det er gratis, både å bruke og å eie de fleste kredittkortene i Norge, er det liten tvil om at bankene og kredittkortselskapene tjener store penger på kredittkorteiere. Aller mest tjener de på kunder som deler opp tilbakebetalingen over flere måneder, med renter, og som i tillegg utløser én eller flere gebyrer.

Vår anbefaling er at du prøver å være en så lite lønnsom kredittkortkunde som mulig. Unngå å dele opp kredittkortgjelden i flere innbetalinger og velg et kort som inkluderer så få gebyrer som mulig.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Feb 15, 2024