Hva innebærer rentefri kreditt for deg som kortholder?

Idag tilbyr de fleste kredittkort rentefrie kredittdager som strekker seg over en periode på 45 - 51 dager. Dersom du benytter deg av den gjeldende kredittperioden og tilbakebetaler det skyldige kredittbeløpet ved forfall, vil den kreditten du har brukt være uten ekstra kostnader.

Selvsagt påløper renten så snart de rentefrie dagene er over. Størrelsen på kreditt renten varierer fra kort til kort mellom 14,89 - 22,50% (nom.).

Hvordan det fungerer i praksis?

Det mange reagerer på når de leser om kredittkortenes rentefrie kreditt, er at det alltid står for eksempel "opptil" eller "inntil" 45 dager. Hva menes med "opptil"? Årsaken til at det er formulert på denne måten er at det er terminforfall som avgjør når renten påløper.

Følgelig er det viktig for en kortholder å ha en god forståelse av rentefri kreditt og rentefrie dager. La oss ta hjelp av et eksempel for å vise hvordan de rentefrie dagene fungerer:

  • Du har et kredittkortet som har opptil 45 dager rentefri kreditt med terminforfall den 15. i måneden. Din faktura vil inneholde alle varekjøp foretatt i forrige kalendermåned. Fakturaen genereres den 1. samme måned. På varekjøp foretatt den 1. i måneden har du 45 dagers rentefri kreditt. Imidlertid vil du få 15 dagers rentefri kreditt på dine varekjøp fra dagen før den 1.

Sagt med andre ord er det tidspunktet for varekjøp som bestemmer hvor mange dager det tar før renten påløper.

Årsaken til at kortutstederne skriver "opptil" er at de faktiske antall rentefrie dagene påvirkes når du har brukt kortet. Når kortutstederen har oppgitt at du har opptil 45 dager rentefri kreditt har du i virkeligheten mellom 16-45 dager rentefri kreditt. Den rentefrie perioden kommer helt an på når i perioden du brukte kredittkortet.

Husk alltid å betale ned hele beløpet ved forfall, og ikke bare minimumsbeløpet! Slik unngår du å bruke penger med kredittkortet ditt. Disse forhold tatt i betraktning tilsier at alle dine kredittkjøp bør være godt planlagt. Med god planlegging kommer du til å maksimalt kunne utnytte alle rentefrie dager på kredittkortet.

Konklusjon

I denne guiden har vi tatt en gjennomgang av rentefri kreditt og rentefrie dager. Hvis du har andre spørsmål om kredittkort, kan du besøke vår omfattende kredittkort guide for å finne svarene. Skulle du ikke finne svaret på det du lurer på er du velkommen til stille spørsmålet i kommentarfeltet nedenfor. Vi svarer så fort som mulig!