Renter er leieprisen

Når du tar opp et bolig- eller forbrukslån begynner rentene å virke fra den dagen du får utbetalt pengene. Rentene er leieprisen du må betale for å låne pengene. Kredittkort er et lånekort som lar deg låne penger av kredittkorttilbyderen. Forskjellen fra ordinære lån er at kortselskapet venter med å legge renter på pengene du låner. Denne rentefrie perioden kan vare i inntil 45 eller 50 dager. Det varierer hvor lang rentefri betalingsutsettelse de ulike utstederne tilbyr.

Handler du med kredittkortet i denne perioden og betaler tilbake alt du skylder før perioden er over, slipper du å betale renter for pengene du låner. Du har med andre ord fått låne pengene gratis.

Slik fungerer rentefri kreditt

Kredittkortenes rentefrie perioder følger et fast mønster. En ny periode starter idet den foregående ender. La oss bruke en bank, som tilbyr opptil 45 rentefrie dager med kredittkortet sitt, som et eksempel.

  • Bankens første rentefrie periode starter 1. januar og varer i 45 dager, til den 14. februar.
  • Banken sender ut kredittkortfakturaene sine rundt den 1. hver måned. Betalingsfristen er 14 dager.

Kjøper du en vare med kredittkortet 1. januar, dukker kjøpet opp på fakturaen som du mottar 1. februar. Fordi betalingsfristen på fakturaen er satt til 14. februar, får du en rentefri betalingsutsettelse på 45 dager på kjøpet. Handler du derimot med kortet 31. januar, altså dagen før regningen lages, har du kun 15 dagers rentefrihet frem til 14. februar.

Det er dette som er grunnen til at kredittkorttilbyderne alltid sier opptil X antall dager når de forteller hvor lang rentefri betalingsutsettelse du får. Det er kjøpstidspunktet som avgjør hvor mange rentefrie dager du får.

Merk deg at hvis du bare betaler tilbake deler av beløpet du skylder den 14. februar, legges det renter på resten ettersom du er gått over i en ny periode.

Gjelder ikke all kortbruk

Den rentefrie perioden som følger kredittkortene, gjelder når du kjøper varer eller tjenester. Tar du ut penger i minibank derimot, gjelder ikke rentefriheten. De fleste kortselskapene legger renter på kontantuttak umiddelbart, for eksempel. De rentefrie dagene uteblir også hvis du betaler regninger med kortet eller overfører penger fra kortet til en bankkonto.

Det kan være forskjeller på hvordan de forskjellige bankene og kredittkortselskapene håndterer rentefriheten. Les derfor vilkårene som følger kredittkortet ditt nøye, slik at du forstår hvordan rentefri betalingsutsettelse fungerer med ditt kort.

Lang rentefri kreditt er en stor fordel

At du kan låne penger gratis i opptil 50 dager er utvilsomt en av de største fordelene med kredittkort. Mange har byttet ut bankkortet med kredittkort i hverdagen fordi de også får rabatter og bonuser på det meste de handler i tillegg til rentefrihet. De passer så klart på å betale tilbake alt de skylder når den neste kredittkortregningen kommer.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Oct 25, 2023