45 dagers rentefri kreditt

Dette er rentefri kreditt

Begrepet rentefri kreditt brukes som regel om den kredittfrie perioden du har etter at du har kjøpt en vare eller tjeneste med et kredittkort. Rentene begynner altså ikke å løpe med en gang du har trukket kortet, men først etter et bestemt antall dager. Den rentefrie perioden kan variere mye fra kredittkort til kredittkort, men vanlige rentefrie perioder er 30 dager, 45 dager eller 50 dager. Det finnes imidlertid kredittkort som har både kortere og lengre rentefrie perioder enn dette. 

Det er en vanlig misforståelse at renten begynner å løpe et bestemt antall dager etter at du har brukt kreditt. Hvor mange dager kreditt du har, avhenger av hvilken dag du bruker på kreditten på i måneden. Dette skal vi forklare nærmere under.

Hva betyr 45 dagers rentefri kreditt?

Dersom du har 45 dagers rentefri kreditt begynner rentene først å løpe 45 dager fra den første dagen i terminen. En termin er som regel en måned. Dersom du bruker av kreditten på kredittkortet den 1. i en måned, får du 45 dager rentefri kreditt på dette beløpet. På akkurat samme måte har du 44 dager rentefri kreditt om du bruker kredittkortet den 2.dagen i måneden, 43 hvis du bruker kreditt den 3.dagen, og så videre.

For å si det enklere, et kredittkort som tilbyr inntil 45 dager rentefri kreditt, betyr at forfallsdatoen hos dette selskapet er satt til den 15. hver måned. Og dersom du betaler  hele kredittkortregningen i tide, vil du få rentefri kreditt på pengene som du har brukt. 

Etter 45 dager begynner rentene å løpe på kreditten du har brukt. Da regnes renten fra første krone og denne renten er som regel høy. Husk å betale hele det utestående beløpet, og ikke kun minstebeløpet som kommer på fakturaen. Dersom du ikke betaler det fulle beløpet vil rentene begynne å løpe. 

Derfor velger noen å vente mer enn 45 dager med å betale kreditten 

Noen velger å utsette betalingen til etter at den rentefrie perioden har utløpt. Det kan være flere årsaker til det. Noen har kanskje brukt mer kreditt enn de har råd til å betale tilbake med en gang. Andre bruker kredittkortet for å betale større regninger og investeringer i stedet for å ta opp andre typer lån. Det er også tryggere å betale med kredittkort sammenlignet med andre betalingsmetoder. Det å betale med kredittkort gir bedre rettigheter dersom man ikke mottar varen eller tjenesten man har kjøpt, om man skulle bli svindlet eller om selger skulle gå konkurs. Det er også flere fordeler som følger med å betale med kredittkort, for eksempel opptjening av bonuspoeng og medfølgende forsikringer. Det er likevel absolutt mest økonomisk lønnsomt å betale kredittkortregningen innen forfall. Da slipper man høye renter og gebyrer.

Må du betale hele regningen etter 45 dager eller kan du betale kun en del av gjelden?

Du har mulighet til å betale kun en del av gjelden etter 45 dager. Da vil rentene løpe på den delen av gjelden som gjenstår.

Er 45 dagers rentefri kreditt en lang periode?

Ulike kredittkort har ulike tidsgrenser for rentefri kreditt. Hvor mange dager med rentefri kreditt du får, varierer mellom de ulike leverandørene av kredittkort. Det er vanlig med 30 dagers, 45 dagers og 50 dagers rentefri kreditt, men noen kredittkort på det norske markedet har enda lengre kredittfrie perioder. Beste kredittkort når det gjelder rentefri periode er Resurs Gold Mastercard med 60 dagers rentefri kreditt.

Så dyrt er det å betale etter at den rentefrie perioden utløper.

Hvor mye det koster å utsette betalingen avhenger av renten og gebyrene på kredittkortet. Renten på kredittkort er generelt svært høy, men det er store forskjeller mellom de ulike leverandørene. Du kan få kredittkort med en rente så lav som 16% opp til over 50% rente. Utsetter du kredittinnbetalingen tilkommer også et betalingsgebyr. Dersom du noen ganger har behov for å utsette betalingen, bør du velge et kredittkort med lav rente.

Rentene på kredittkort går fra første dag

Du har kanskje sett at det oppgis en rentefri periode på de ulike kredittkortene. Denne perioden er vanligvis 30-60 dager, men også lengre rentefrie perioder kan forekomme. Det er viktig å være klar over at den rentefrie perioden kun gjelder kjøp i terminaler eller på internett. Tar du ut kontanter i minibank eller ved kontantuttak i butikk begynner rentene å løpe med en gang. Det kan også pålegges et uttaksgebyr.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke kredittkort har 45 dager rentefri kreditt?
Er 45 dager rentfri kreditt et godt antall dager?
Hvordan kan jeg unngå å betale renter?
Kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning?
Hvilke kredittkort har mer enn 45 dagers rentefri kreditt?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Oct 25, 2023