Nominell rente

Når du handler med et kredittkort, bli det lagt renter på beløpet du skylder hvis du deler opp tilbakebetalingen. Det er to typer renter som dukker opp: den effektive og den nominelle renten. Så hva er forskjellen på disse to?

Når du leier en bolig, må du betale en leiepris. Det samme gjelder penger du låner. Renter er leieprisen du må betale for å låne penger. Ettersom kredittkort lar deg handle med penger du låner av banken eller kredittkortselskapet, er kredittkortrenten leieprisen du må betale for pengene du bruker.

Den nominelle renten er den rene renten, altså leieprisen uten tillegg. Den gode nyheten er at kredittkort er skrudd sammen på en måte som gjør det enkelt å unngå rentene helt og holdent. Mer om dette senere.

Hva er effektiv rente?

Den nominelle renten er den rene renten. Så hvorfor opererer banker og kredittkortselskap alltid med effektive renter i tillegg?

Når du får et kredittkort, oppstår det kostnader hos kortselskapet. Noen må få betalt for jobben med å opprette en kortavtale med deg og sørge for at du mottar kredittkortregningen hver måned. Bruker du kortet i utlandet, for eksempel, får banken eller kortselskapet også ekstra kostnader på grunn av valutaveksling. De fleste av disse utgiftene havner til slutt hos deg som eier kortet i form av gebyrer. Disse gebyrene bakes inn i den månedlige kredittkortregningen sammen med den nominelle renten. Den effektive renten er dermed den nominelle renten pluss gebyrer og andre kostnader du må betale.

Merk deg at begge rentetypene oppgis for en periode på 12 måneder. Når et kredittkort gir deg en effektiv rente på 21,5 % på kredittkortgjeld, gjelder dette per år og ikke per måned.

Kredittkort med lav, effektiv rente

Dette er noen av de beste kredittkortene i Norge på lav, effektiv rente.

re:member black Bestill Annonselenke

re:member Black

Sammenlign
 • Maks kreditt 150 000 kr
 • Årsavgift 0 kr
 • Rente 21,62 %
Fordeler
Spesikasjoner
Krav
Recension
 • Du får inntil 20 % i rabatt i mer enn 200 nettbutikker. Rabattprogrammet er et av Norges beste og mest eksklusive.
 • Kortet inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikring som dekker deg og familien din.
 • Kredittgrensen er på høyde med kredittkort man må være VIP-kunde i en bank for å få.
Bestill Annonselenke
Eksempel ved utsatt betaling: Eff 25,4 %, 15 000 kr. o/ 12 mnd, Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.
Komplett Bank Bestill Annonselenke

Komplett Bank Mastercard

Sammenlign
 • Maks kreditt 100 000 kr
 • Årsavgift 0 kr
 • Rente 21,40 %
Fordeler
Spesikasjoner
Krav
Recension
 • 4 % bonus på alt du handler hos Komplett.no og Blush.no (1 bonuspoeng = 1 krone). 2 % i bonus på all annen netthandel samt 1 % i bonus på øvrige varekjøp.
 • Rentefri betalingsutsettelse i inntil 9 måneder (mot gebyr).
 • Kortet inkluderer gratis reise-, kjøps- og ID-tyveriforsikringer i tillegg til gratis kontantuttak. Reiseforsikringen dekker også egenandelen for leiebil.
Bestill Annonselenke
Eksempel ved utsatt betaling: Eff 24,2%, 12 000 kr. o/12 mnd, Kostnad: 1 468 kr. Totalt: 13 468 kr.
Santander Flexi Visa Bestill Annonselenke

Santander Flexi Visa

Sammenlign
 • Maks kreditt 100 000 kr
 • Årsavgift 0 kr
 • Rente 21,50 %
Fordeler
Spesikasjoner
Krav
Recension
 • 4 % i bonus på alle varer i en kategori du bestemmer selv. Kategoriene du kan velge blant er klær og sko, sportsutstyr, bensin og diesel, flyreiser eller elektronikk.
 • Opptil 15 % i kickback (penger tilbake) på alt du kjøper hos velkjente og populære nettbutikker.
 • Inntil 25 % i rabatt hos en rekke butikker.
Bestill Annonselenke
Eksempel ved utsatt betaling: Eff. rente 24,6%, 35 000 kr. o/12 mnd, Kostnad 4 349 kr. Totalt 39 349 kr.

Den viktigste renten

Når du skal sammenligne kredittkort bør du alltid se på de totale kostnadene. Derfor er det mindre viktig hva den nominelle renten er. Det er den effektive renten du må se på fordi den forteller deg hva de totale kostnadene med kredittkortene er.

Noen korttilbydere skryter uhemmet av de lave nominelle rentene de tilbyr. Det hjelper lite når de i tillegg belaster kundene med så mange gebyrer at den effektive renten blir svært høy.

Før du skaffer deg et nytt kort, bør du sammenligne rentene på forskjellige kort med hjelp av vårt sammenligningsverktøy. Vårt mål er å hjelpe deg med å finne det beste kredittkortet for deg og ditt behov.

Før du skaffer deg et nytt kort, bør du sammenligne rentene på forskjellige kort med hjelp av vårt sammenligningsverktøy. Vårt mål er å hjelpe deg med å finne det beste kredittkortet for deg og ditt behov. - Kredittkort360

Slik unngår du rentene

Det beste med kredittkortrenter er at du kan unngå dem. Du kan la være å ta med rentesatsene i vurderingen når du skal skaffe deg et nytt kort. Forutsetningen er at du unngår å la rentene virke. For å lykkes med dette trenger du bare å betale tilbake alt du skylder med en gang en kredittkortregning dukker opp i innboksen.