Kredittkort med reiseforsikring

Du kan godt ta fram kredittkortet før reisen begynner. Betaler du over halvparten av ferieturen med kortet, vil du med det ha en gyldig reise- og avbestillingsforsikring som gjelder for inntil fire personer.

Kredittkortets reise- og avbestillingsforsikring dekker de fleste behov, men sjekk detaljene for sikkerhets skyld. Noen ganger kan det være nyttig med en utvidet reiseforsikring.

Tryggere betaling med kredittkort i utlandet

Dette er vel den største fordelen ved å bruke kredittkortet framfor kortet som er knyttet til bankkontoen din (debetkortet).

Når du betaler med kredittkortet er det faktisk en kreditt. Du kan da sjekke regningen i ettertid, og har dermed sterkere kort på hånden ved en reklamasjon.

Du risikerer heller ikke at bankkontoen blir tømt på grunn av nettsvindel.

Varekjøp er også i alminnelighet gebyrfrie ved bruk av kredittkort. Du må imidlertid regne med et valutapåslag. Det kommer vi tilbake til lenger ned i artikkelen.

Andre fordeler ved bruk av kredittkort i utlandet

Å ha med kredittkortet på reise i tillegg til det ordinære bankkortet, gir en ekstra sikkerhet på turen. Da har du et i reserve dersom du mister det ene. De bør derfor oppbevares på forskjellige steder slik at du ikke risikerer at begge går tapt samtidig.

Foretar du transaksjonen ved bruk av kredittkortet slipper du også at det reserves beløp som venter på å bli trukket fra din ordinære bankkonto.

Hertil har vi de vanlige fordelene med kredittkort, som rentefri betalingsutsettelse og eventuelle rabatter og bonuser.

Kostnader ved bruk av kredittkort i utlandet

Alle kostnader ved bruk av kredittkortet er nevnt i betingelsene, og skal opplyses om før du søker. Du finner også disse ved å krysse av for kortene i vår sammenligningstjeneste.

Dette er kostnadene du bør se spesielt på:

  • Valutapåslag. Belastes hver gang du bruker kortet til å handle i annen valuta enn NOK. Den varierer fra 1.5 % til 2,5 % av det beløpet du bruker. 1,75 % er det mest vanlige påslaget. Valutapåslaget er et gebyr kortutstederen tar for å sikre seg mot tap som følge av valutasvingninger som skjer fra du betaler til transaksjonen er registrert som gjennomført i deres systemer.
  • Uttak av kontanter i minibank er gebyrbelagt for de fleste kort. Gebyret utgjør et fast kronebeløp, en prosentsats ut fra uttatt beløp, eller en kombinasjon av disse. 40 kroner er et vanlig gebyr for denne tjenesten.

Hertil kommer de vanlige kostnadene som renter og årsgebyr. Renter etter varekjøp begynner først å løpe når den månedlige fakturaen på kredittkortet forfaller til betaling. Dekker du den fullt ut, slipper du altså rentene. Det finnes kredittkort med lav rente og kredittkort uten årsavgift, du finner ut hvilke ved å se på vår sammenligningsside.

Velg alltid lokal valuta når du betaler med kredittkort

Noen liker å betale norske kroner når de har mulighet til det. Da bruker man en valuta man er kjent med, og kan lettere se hva en vare koster.

Det lønner seg som regel ikke. Betaler du i NOK, er det brukerstedet som bestemmer vekslingskursen. Den er som regel høyere enn den offisielle kursen.

Du bør derfor betale i lokal valuta også når du bruker ditt norske kredittkort. Da er det Visa eller MasterCard som står for vekslingen til en kurs som i de aller, aller fleste tilfeller er bedre enn det brukerstedene vil gi deg.

Får du derfor dette spørsmålet ved betalingen, presiser at du vil at de fakturerer varens pris i henhold til lokal valuta.

Det kan også hende valget dukker opp når du tar ut penger i minibanken: Det kan til og med skje at NOK blir oppgitt som forhåndsvalg. Du bør derfor være oppmerksom på dette, og alltid velge alternativet “no conversion».

Unngå kontantuttak med kredittkort

Det er praktisk å betale med kort når du handler eller spiser på restaurant. Men som regel vil du også ha et visst behov for kontanter, om ikke annet så til småkjøp og tips.

Bruk av kredittkort ved varekjøp er gebyrfrie og gir rentefri utsettelse på betalingen. Det samme gjelder ikke for kontantuttak.

Derfor anbefales det å bruke det vanlige bankkortet til dette.

Finn det beste kredittkortet for bruk i utlandet

Der det er mest variasjon mellom kredittkortene med tanke på bruk i utlandet, er valutapåslaget og eventuelle gebyrer for uttak i minibank.

De fleste kortene har lagt seg på et valutapåslag på 1,75 % av beløpet du må betale. Du bør derfor ikke velge et kort som har høyere påslag enn dette dersom du planlegger å handle mye med kortet.

Noen få kredittkort, deriblant Bank Norwegian kredittkort, har ikke gebyrer for kontantuttak i utlandet.

Noen kredittkort gir bonus på alle kjøp. Det er det verdt å ta med seg når man først regner med å bruke kortet for en del.

Dertil bør du selvfølgelig også se på renter, årsgebyrer og eventuelle fordeler eller bonuser det kan være aktuelt for deg å benytte deg av.

Du kan enkelt jamføre disse punktene ved å velge kortene du vil sammenlignet på Kredittkort 365.

Våre beste tips for bruk av kort i utlandet

  • Bruk kredittkort uten valutapåslag ved varekjøp og på restauranter
  • Bruk vanlig bankkort ved uttak av kontanter
  • Velg alltid lokal valuta når du betaler, og ikke NOK
  • Oppbevar vanlig bankkort og kredittkort separat
  • Sperr kortet umiddelbart hvis det kommer på avveie
  • Betal ned kredittkortregningen fullt ut etter ferien, og unngå renter

Vanlige spørsmål ved betaling med kredittkort i utlandet

Er det trygt å betale med kort i utlandet?
Koster det penger å betale med kort i utlandet?
Bør jeg bruke kontanter eller kredittkort i utlandet?
Hvilket er det beste kredittkortet å bruke i utlandet?

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Nov 15, 2023