I fjor høst skrev NRK at én av fire nordmenn har blitt svindlet på nett. Blant de i aldersgruppen 20-29 år øker derimot andelen til over 4 av 10, altså mer enn 40 %.

– Det er den yngste aldersgruppen som viser størst vilje til å ta risiko og som har flest uheldige erfaringer, uttalte Helle Jacobsen, seniorrådgivar i Norsis, til avisen. 

De yngre er mer nervøse for nettsvindel

Svea Bank la nylig frem en rapport om valg av betalingsmåter i Norden. Et av aspektene i rapporten var hvor nervøse nordiske forbrukere var for å bli utsatt for nettsvindel. Under ser du svarene blant deltakerne, delt opp i ulike aldersgrupper:

  • 18-29 år: 50 %
  • 30-39 år: 43 %
  • 40-49 år: 35 %
  • 50-59 år: 32 %
  • 60+: 29 %

Svarene viser tydelig at jo yngre man er, desto større sjanse er det for at man er urolig for å oppleve nettsvindel. En smule ironisk er det derfor at samme undersøkelse viser at de yngre også er minst opptatt av sikkerhet ved utføring av betalinger.

Blant de mellom 18-29 år svarer 28 % at sikkerhet er en viktig faktor ved valg av betalingsmetode. Foruten aldergruppen 30-39 år, der 27 % svarte at det er en viktig faktor, svarte alle de eldre aldersgruppene vesentlig høyere på samme spørsmål. Til sammenligning lå svaret på 41 % blant de mellom 50-59 år. 

Bruker sosiale medier i større grad

Paradoksalt tyder mye på at de yngre både er mer nervøse for nettsvindel og at de blir mer utsatt for det fordi de bruker sosiale medier i større grad som en portal til ulike nettbutikker. Dette inkluderer plattformer som blant annet TikTok og Instagram.

– Derfor er de mer utsatt for og klar over risikoen, noe som forklarer hvorfor de i økende grad bekymrer seg for svindel på nettet, står det i rapporten til Svea.

Årsaken er stor for at denne aldersgruppen enten er blitt, eller kjenner noen som har blitt, utsatt for nettsvindel. I tillegg befinner de seg oftere i situasjoner hvor de kan bli lurt. 

Vanskeligere å skille mellom svindlere og pålitelige aktører

Gjerningsmennene bak useriøse nettbutikker utvikler stadig nye metoder for å lure forbrukere. Dette gjør det vanskeligere å oppdage om produktet man skal kjøpe er ekte vare eller ikke. Og hvis man flittig beveger seg fra sosiale medier til butikkene, øker også sjansen for at man blir lurt.

Undersøkelsen til Svea kan gi indikasjoner på at den yngre garde ikke trekker sterke paralleller mellom betalingsmetode og sjansen for å bli svindlet. Fremover er dette kanskje noe man derimot burde fokusere mer på. 

Netthandel med kredittkort er tryggere

Forbrukerrådet anbefaler nordmenn å bruke kredittkortet når man handler på nett. Da vil man ha flere rettigheter dersom det viser seg at det er noe feil med varen man har kjøpt. Det samme gjelder hvis selgeren nekter deg angreretten eller går konkurs slik at du ikke mottar produktet. 

Via kredittkortet er det også bankens penger du handler med, og ikke dine egne. Det er altså ikke lønnskontoen som blir tappet for penger hvis noe skulle oppstå. Attpåtil gir kredittkjøpsloven deg flere rettigheter til å få pengene tilbake. 

Tips for netthandel

Skal du i gang med å kjøpe en vare på nett, bør du tenke på følgende i forkant:

  • Undersøk at butikken er pålitelig. Et enkelt Google-søk kan ofte gi deg det nødvendige svaret. 
  • Sammenlign prisen på produktet med andre aktører. Er en pris på en vare usedvanlig lav, kan det være noen ugler i mosen.
  • Betal med kredittkortet når du handler på nett.

Oppsummering

Flere yngre mennesker blir utsatt for nettsvindel, til tross for at de er mer bevisst over at dette kan forekomme. Årsaken er fordi de oftere bruker sosiale medier som en portal inn til ulike nettbutikker, som i større grad viser seg å være svindlere som står bak. 

For å redusere sjansen for at dette oppstår bør man (1) forsikre seg at nettbutikken er pålitelig og (2) bruke kredittkortet i handlekassen. Hvis man likevel skulle være uheldig, har man i hvert fall større sjanse for å få pengene tilbake.

Har du ikke et kredittkort? I så fall kan du sammenligne de beste kredittkortene på markedet her. 

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert Feb 7, 2024