Bank- og kredittkort har en sikkerhetskode. Koden kalles ofte CVV eller CVC:
På norsk kalles koden kortbekreftelseskode, kortbekreftelsesverdien eller kortsikkerhetskoden. Mest brukt er allikevel den personlige sikkerhetskoden. Koden benyttes først og fremst ved netthandel. Når du betaler varer og tjenester på nettet, blir du ofte bedt om å oppgi koden som et ekstra lag med beskyttelse av din betalingsinformasjon.
Visa foretrekker betegnelsen CVV, Mastercard bruker CVC. American Express på sin side, bruker både CID (Card Identification Number) og av og til CSC (Card Security Code). Du kan også se forkortelser som CVV2 eller CVC2. To-tallet forteller at koden er skapt med en andregenerasjons algoritme. At sikkerhetskoden har forskjellige navn, betyr ingenting. Formålet er det samme, uansett hva den kalles.
Sikkerhetskoden skal sørge for at kort- og betalingsinformasjonen din ikke kan misbrukes. Andre kortdetaljer, slik som kortnummeret, utløpsdato og korteierens navn kan bli avlest med kortskimming, for eksempel. Det er vanskelig å fange opp sikkerhetskoden med slike metoder. Dermed reduseres risikoen for uautorisert kortbruk.
Koden forsikrer forhandlerne om at betaleren faktisk har det fysiske kortet foran seg. Visa og Mastercard kan også sjekke at koden matcher detaljene fra banken eller kredittselskapet som har gitt deg kortet.
Sikkerhetskoden har ulik utforming og plassering, avhengig av korttype og hvem som har gitt deg kortet. Det er, blant annet, forskjell på hvor mange sifre koden kan bestå av:
På Visa-, Mastercard- og BankAxept-kort er koden normalt skrevet på baksiden av kortet, nært signaturfeltet. På American Express-kort derimot, står koden vanligvis på forsiden.
Som regel trenger du bare å oppgi de tre siste sifrene i koden selv om den består av flere numre.
Du er selv ansvarlig for at sikkerhetskoden ikke kan misbrukes. Det er først og fremst tre metoder som benyttes for å stjele sikkerhetskode og annen kortinformasjon:
Dette er hva du kan gjøre for å beskytte koden:
I tillegg må du installere antivirus på PC-en din. Sørg for at programvaren er oppdatert og at den leter etter skadevare automatisk. Dette reduserer muligheten for at noen kan logge tastetrykkene dine, for eksempel.
Hackere kan bryte seg inn hos forhandlere du har lagt igjen sikkerhetskoden hos og stjele kortinformasjonen. Risikoen for at din kode havner i uærlige hender er allikevel svært liten. Forhandlere skal nemlig ikke lagre sikkerhetskoden etter at betalingen er gjennomført.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian