I disse tilfellene kan du klage

  • Varer eller tjenester betalt med kredittkortet som du ikke har mottatt
  • Det har funnet sted transaksjoner som ikke er gjort av deg
  • Et kjøp har blitt belastet to ganger
  • Kontantuttak har funnet sted, men riktig beløp er ikke utbetalt
  • Flyreisen din er kansellert, men flyselskapet vil ikke gi kompensasjon
  • Flyselskapet eller reiseselskapet har gått konkurs og reisen kan ikke gjennomføres

Hvordan du skal opptre avhenger av om svindelen har skjedd i forbindelse med et kortkjøp eller om kortet/kortopplysningene er stjålet og brukt av uvedkommende.

Dette gjør du om du ikke mottar varen eller tjenesten

Har du betalt med kredittkort for et produkt eller en tjeneste som ikke er levert? Da kan du klage til kredittkortselskapet. Slik går du fram:

1

Ta kontakt med forhandleren

Start med å kontakte firmaet du kjøpte varen eller tjenesten fra. Dersom det er snakk om en fysisk vare, kan det skje at varen ble borte i posthåndteringen og de sender en ny. Det er best å sende en e-post for å ha skriftlig referanse i tilfelle det blir en tvist. Hvis du ringer, bør du notere når du ringte, hvem du snakket med og hva som ble sagt.

2

Sperr kortet om du føler deg usikker

Hvis du føler deg usikker på om du har blitt utsatt for svindel, bør betalingskortet sperres midlertidig. Slik unngår du at kortopplysninger som er oppgitt i forbindelse med kjøpet ikke brukes til uredelige formål.

3

Ta vare på dokumentasjon

Ta vare på all dokumentasjon knyttet til kjøpet. Dette kan for eksempel være kvitteringer, ordrebekreftelser, transaksjonsbevis og e-postsamtaler.

4

Ta kontakt med banken

Hvis du ikke kommer i kontakt med selskapet, eller om de nekter deg erstatning, er neste steg å kontakte banken og rapportere transaksjonen(e) som svindel. Dersom du venter på en vare som ikke har kommet fram, krever imidlertid de fleste kredittkortselskaper at du venter minst 30 dager før du rapporterer om svindel.

Dette gjør du dersom kort eller kortdetaljer har blitt stjålet

Dersom ditt betalingskort eller kortdetaljer har blitt stjålet eller kommet på avveie, eller at du oppdager ukjente transaksjoner på kontoutskriften, må du gjøre følgende:

1

Blokker kortet

Start med å sperre kortet slik at det ikke kan utføres flere svindeltransaksjoner. Kredittkort kan sperres via en tilknyttet app, du kan logge inn på nettsiden til kortutstederen eller du kan kontakte kundeservice. Alle betalingskort skal ha en sperretjeneste som er åpen hele døgnet. Hvis du venter med å sperre kortet, kan du bli ansvarlig for eventuelle svindeltransaksjoner som oppstår. Derfor bør du kontakte banken umiddelbart dersom du har mistet kortet eller mistenker at kortopplysningene dine er på avveie.

2

Slik klager du til banken

Det er ingen formelle krav til hvordan klagen skal se ut, men mange banker og kortutstedere har egne skjema som kan benyttes. Hos de fleste kortutstedere kan klagen fylles ut i nettbanken etter innlogging med BankID. Entercard har for eksempel skjemaer for:

  • Tapt eller stjålet kort
  • Feil transaksjon, men du har fortsatt kortet
  • Feil beløp er belastet
  • Feil beløp er utbetalt av minibank
3

Bevisbyrde

Som kortinnehaver er du ansvarlig for å bevise at en svindeltransaksjon mest sannsynlig er utført av noen andre enn deg selv. Hvis du for eksempel fortsatt har kortet, er det ikke sannsynlig at en svindler kan ha tatt det, tatt ut penger fra en automat og deretter lagt det tilbake. Det er ikke alltid lett å bevise svindel og det viktigste er at du som kortinnehaver gjør ditt ytterste for å forklare hvorfor transaksjonen har blitt utført av en annen person. Dersom ditt kort har blitt misbrukt og du kan bevise at du har oppholdt deg på et annet geografisk sted på transaksjonstidspunktet, bør du legge ved slike bevis som dokumentasjon.

4

Dokumentasjon

I tillegg til kortutstedernes skjemaer skal all vesentlig dokumentasjon vedlegges. Dette kan for eksempel være e-poster, kontoutskrifter, kvitteringer, politirapporter og skjermbilder. Dersom du er omhyggelig med å laste opp all dokumentasjon, blir det enklere og raskere for banken å behandle saken. Merk at mange banker og kortutstedere krever at du politianmelder saken dersom du har oppdaget misbruk av ditt betalingskort. Ofte utføres samme svindel mot flere forskjellige personer.

5

Behold egne kopier

Send deretter inn det signerte dokumentet sammen med dokumentasjonen. Dersom du sender inn fysiske dokumenter, husk å skanne disse først slik at du har kopier av det som blir sendt. Dersom kortutsteder aksepterer at kopiene skal sendes inn, kan originalen beholdes.

6

Vær rask med å sende inn klagen

En klage må fremsettes så snart som mulig etter at svindeltransaksjonene er oppdaget. Du bør ikke vente mer enn 2 måneder med å sende inn klagen, men helst bør du klage med en gang.

7

Banken behandler klagen

Etter at banken har mottatt klagen, vil saksbehandlere i banken gå gjennom klagen og sjekke svindeltransaksjonene. Dersom det for eksempel er en teknisk feil som er årsaken til doble eller uriktige transaksjoner, skal saksbehandlingen avdekke dette.

8

Banken refunderer beløpet

Dersom du får medhold i at en transaksjon er et resultat av svindel eller feil, skal du få refundert beløpet som er trukket fra betalingskortet. Sjekk at du har fått refusjon før du betaler kredittkortfakturaen.

9

I disse tilfellene må du selv dekke svindeltransaksjoner

Hovedregelen er at banken skal refundere svindeltransaksjoner, men det finnes unntak. Dersom du har opptrådt uaktsomt er du selv ansvarlig for å dekke svindeltransaksjonene. Eksempler på uaktsomhet kan være:

  • Kortet har vært synlig eller tilgjengelig for andre - du er ansvarlig for at ikke uvedkommende ikke får tilgang til dine betalingskort. For eksempel klassifiseres det å la kortet ligge på et hotellrom som at kortet er uten tilsyn. Dette er basert på at flere andre (hotellpersonalet) har tilgang til rommet. Oppbevaring i safe er imidlertid godkjent. Dette viser flere saker fremmet av den generelle klagenemnda.
  • Koden har vært tilgjengelig for uvedkommende - for eksempel er det å ha kode og kort på samme sted klassifisert som uaktsomhet og kan føre til at banken ikke vil gi erstatning.

Hvis du og banken er uenige

Hvis du mener at en uredelig transaksjon har funnet sted, men banken ikke er enig i dette, kan du gjøre følgende:

1

Ta kontakt med bankens klageavdeling

Alle banker og kortutstedere skal ha en klageavdeling. De skal behandle klager og vurdere om vedtaket er fattet på et godt grunnlag. Første steg er derfor å skrive en klage til denne avdelingen.

2

Send klage til Finansklagenemnda

Dersom bankens klageavdeling mener at banken har rett, er neste skritt å levere en klage til Finansklagenemnda. De foretar en uavhengig gjennomgang av saken basert på informasjon fra deg som kortinnehaver og banken.

Vær nøye med å inkludere alle bevis og dokumentasjon i klagen til Finansklagenemnda. Dersom du oppgir at du har vært i utlandet, bør for eksempel kvitteringer på flybilletter legges ved. Dersom du har vært syk, og dette påvirker saken, kan sykmelding legges ved osv.

Finansklagenemnda vil komme med en anbefaling om hvordan tvisten bør løses. De fleste selskaper velger å følge denne anbefalingen, men den er ikke juridisk bindende.

3

Ta saken til retten

Det siste trinnet er å ta tvisten til en domstol. Vær imidlertid oppmerksom på at å gjøre dette innebærer en stor risiko. Skulle retten fastslå at banken hadde rett, må du betale begge parters saksomkostninger. De aller fleste tvister løses etter klage til Finansklagenemnda, fordi både bankene og kundene vanligvis følger Finansklagenemdas råd.

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

publisert Oct 13, 2023