Bunq er en av verdens største internettbanker. Selv om det er en tysk bank, er nordmenn velkomne til å åpne en konto. Alle bankfunksjonene befinner seg i en app. Banken har ingen fysiske filialer du kan besøke. Banken tilbyr både sparing og bankkort, men ikke lån. Du kan hverken låne penger til forbruk eller bolig av Bunq, som heller ikke tilbyr kredittkort.
Bunq ble startet i Tyskland i 2012 av bankens nåværende direktør Ali Niknam. Visjonen var å tilby en bank som var radikalt annerledes sammenlignet med de tradisjonelle bankene. Niknams visjon ble snart til mer enn bare ideer. Han fikk banklisens av den tyske sentralbanken i 2014, for øvrig den første lisensen som ble utdelt i hele Europa på 35 år.
En betaversjon av Bunq ble lansert i 2015. 1.000 kunder fikk kjøpe seg inn og delta i testen. Etter dette ekspanderte banken raskt. Store deler av EU åpnet for Bunq like etter hovedlanseringen i 2015. Norske kunder kunne ta i bruk tjenestene i 2019.
Vi har ikke funnet oppdaterte tall på hvor mange kunder Bunq har, men vi vet at det ble satt inn nesten 5 milliarder kroner på kundekontoene i 2019, noe som er mer enn en dobling av det samlede innskuddet i 2018.
Bunq omtaler seg selv som banken for de frie. Takket være fordeler som gratis minibankuttak over hele verden og billig valutaveksling har banken blitt populær blant unge mennesker som reiser mye, såkalte digitale nomader, utenlandsstudenter og frilansere som har kunder fra hele verden. Banken tilbyr tre kontonivåer med ulike fordeler. easyTravel er det laveste nivået. På dette nivået får man færrest fordeler, men det er også den billigste kontoen å eie. De andre nivåene, easyMoney og easyGreen, har flere fordeler, men koster mer. Felles for alle kontoene er at du får med et bankkort som fungerer over hele verden og en app som gir deg full kontroll over kontoen din.
Bunq minner lite om tradisjonelle banker. Den har ingen filialer som du kan besøke. Alle funksjoner er bakt inn i appen som følger med alle kontoene. Hvor mange funksjoner appen har, bestemmes av kontonivået du velger. Jo høyere nivå, desto flere funksjoner har appen. Her er bare noe av alt du kan gjøre med den:
Du kan overføre penger til og fra Bunq-kontoen din i appen. Alt du trenger å gjøre er å koble andre kontoer du eier, eller også kredittkort, til appen. Deretter bruker du appen til å starte overføringene. I utgangspunktet fungerer kontoen med euro, men har du TransferWise-tilgang kan du overføre penger i mer enn 80 ulike valutaer.
Alle kontonivåene i Bunq fungerer med både Apple Pay og Google Pay. Du kan forbinde Bunq med de respektive lommebøkene i appen og begynne med mobilbetaling umiddelbart.
På easyMoney- og easyGreen-nivå kan du sette opp autosparing i appen. Du kan, for eksempel, fortelle appen at den skal overføre en fast sum for hvert kjøp du gjør med kortet som følger med. Du bestemmer selv hvor høyt beløpet skal være.
Alle kontonivåer har automatisk deling av regninger, for eksempel, etter et restaurantbesøk. Appen har i tillegg en funksjon som heter Slice Groups. Her kan du opprette grupper bestående av venner, familie eller kolleger som du deler regningen med oftere enn én gang.
Appen inneholder også en reiseassistent. Denne forteller deg hva du bør vite om vekslingskurser, reisetricks, sikkerhetstips og mange andre ting for hvert av landene du besøker.
Noe av det mest spennende med Bunq, er miljøfokuset. Mange kunder har valgt banken på grunn av miljøfilosofien som ligger til grunn for alt banken foretar seg. Miljøsatsingen viser seg blant annet på de forskjellige kontonivåene:
Det er veldig enkelt å bli Bunq-kunde. Det starter med at du registrerer telefonnummeret ditt på bankens hjemmesider.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian