Dette er cashback

Cashback er enkelt og greit en ordning der du får penger tilbake på transaksjoner du utfører med et kort. Som regel er dette i form av en fast prosentandel. Så om du bruker 5000 kroner og får 5 % i cashback, vil du få 250 kroner igjen. 

Kredittkort med cashback er populært, ettersom det gir forbrukere muligheten til å spare penger på hver transaksjon. Du bør derimot være obs på at bonusordningene skiller seg noe fra kredittkort til kredittkort. Under forklarer vi de fire forskjellige typene cashback som tilbys.

1. Fast, generell cashback

1. Fast, generell cashback

Generell cashback gir en fast prosentandel på alle kjøp. Dette er den enkleste formen for cashback, siden du ikke behøver å lete etter samarbeidende butikker for å dra nytte av cashback-fordelen. 

Et godt eksempel på et kort med fast, generell cashback er Morrow Bank Mastercard. Med dette kortet får du 1 % cashback på alle handler du gjør i en fysisk butikk og 2 % cashback på alle netthandler. 

Du behøver altså ikke å sjekke ut hvilke butikker kortet samarbeider med på forhånd. Bare utfør betalingen og motta penger tilbake!

Fordeler:
  • Du behøver ikke å tenke på hvor du skal handle for å motta bonus
  • Enkel måte å spare penger vanlige handler
Ulemper:
  • Du får som regel en lavere cashback-prosent enn det du vil få hvis kredittkortet samarbeider med spesifikke butikker
2. Generell cashback med unntak

2. Generell cashback med unntak

Denne typen cashback er i bunn og grunn den samme som nevnt ovenfor, bare at du ikke får cashback hos konkurrerende aktører. 

Med for eksempel Bank Norwegian får du 0,5 % cashback på alle kjøp, foruten hos konkurrenter som SAS eller RyanAir. Til gjengjeld gir kortet deg vesentlig høyere bonuser hvis du handler hos dem. Dette gir forbrukere et insentiv til å kjøpe flybilletter hos Norwegian Air. 

Fordeler:
  • En enkel måte å spare penger på
  • Du får høy bonus ved å handle hos selskapet kortet er tilknyttet til
Ulemper:
  • Du får ikke cashback hos bankens konkurrenter
3. Kategoribasert cashback

3. Kategoribasert cashback

Dette er muligens den vanligste formen for cashback. Her får du penger tilbake etter handler innenfor en bestemt kategori, som eksempelvis dagligvarer, elektronikk, drivstoff eller reiser.  Trumf Visa gir minimum 2 % cashback på alle handler hos NorgesGruppens butikker

Slike kredittkort er populært blant forbrukere som ønsker cashback på varer de handler ofte. For eksempel vil 4 % cashback på alle dagligvarekjøp summeres til et vesentlig beløp over tid!

Fordeler:
  • Gir deg muligheten til å spare mye penger på varer du kjøper ofte
  • Du kan planlegge dine handler for å dra større nytte av cashback-ordningen
Ulemper:
  • Du får ikke cashback hvis du handler varer i andre kategorier og/eller på butikker utenfor kredittkortets partnere
4. Tidsbegrenset cashback

4. Tidsbegrenset cashback

Dette er en type cashback som gir deg penger tilbake innenfor definerte kategorier i en viss periode. Et prakteksempel på dette er Ikano Visa, som kommer med en rabattkalender. Med kortet får du en høy cashback på en definert kategori hver måned:

  • Mai: 5 % på klær og sko 
  • Juni: 10 % på optikk
  • Juli: 5 % på hus og hage
  • August: 10 % på helse og velvære
  • September: 10 % på kultur og underholdning

Hvis du er god til å planlegge dine handler, kan dette være svært lønnsomt. Da kan du planlegge at du kjøper klærne dine i mai, innreder huset i juli og betaler et abonnement på et treningsstudio i august. På den måten kan du spare veldig mye penger på handler du ville utført uansett. 

Fordeler:
  • Du får ofte svært høy cashback på den utvalgte varekategorien
  • Kan spare mye penger hvis du er flink til å planlegge
Ulemper:
  • Vanskelig å lage gode, faste kjøpsvaner
  • Du risikerer å handle varer du kanskje ikke behøver

Slik finner du det beste cashback-kredittkortet

Det er viktig å kartlegge hva du bruker penger på for å finne ut av hvordan du kan spare mest penger med et kredittkort. Høy cashback er selvfølgelig lokkende, men det hjelper svært lite om du ikke handler i butikken de samarbeider med regelmessig. Slik går du frem for å finne et kredittkort med cashback:

1

Finn ut av hva du bruker penger på

Sjekk gjerne nettbanken for å se hvor mye du bruker på enkelte butikker. For å få et omtrentlig gjennomsnitt, kan det være lurt å sjekke transaksjonene de siste 3-4 månedene.

2

Sjekk kredittkortenes cashback-ordninger

Etter at dette er kartlagt, kan du gå i gang med å sjekke hva slags type cashback de ulike kredittkortene tilbyr. Søk om et kredittkort som samstemmer med dine kjøpsvaner.

3

Bruk kortet strategisk

Velger du et kort som er kategoribasert, kan det være lurt å ha en tanke om hvor og når du skal bruke kortet. Ved å bruke kortet på alle varer du får cashback, vil du spare mer penger.

Oppsummering

Kredittkort med cashback kan være svært lønnsomt, men det er viktig å finne et kredittkort som tilbyr den type cashback du kan profittere mest på. Ved å gå gjennom forbruket, vil du kunne finne ut av hvilket kort som passer best for deg, enten det er et kredittkort som gir generell cashback, kategoribasert cashback eller tidsbegrenset cashback. 

Ofte stilte spørsmål om ulike typer cashback

Hvilke ulike typer cashback finnes?
Hva slags cashback er best?
Hvilket kredittkort gir høyest cashback?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert Oct 10, 2024