Disse faktorene bestemmer hvor mye kreditt du kan få

Når du skal søke om lån, uansett om det er boliglån, forbrukslån, billån, kredittkort eller andre typer lån, vil bankene eller kredittselskapene gjøre en vurdering av deg før de innvilger lånet. 

Om du får innvilget kreditt og hvor mye kreditt du kan få avhenger av flere faktorer. I denne sammenheng er din kredittscore viktig. Dette er en score som normalt er på en skala fra 1 til 100, som sier noe om hvor sannsynlig det er at du vil betale din gjeld. 100 er beste score. Kredittscoren baserer seg på statistikk og sannsynlighet for å misligholde gjeld. 

  • Din gjeldsgrad - hvor mye gjeld du har i forhold til din inntekt. Dersom du har mye gjeld i forhold til din inntekt vil bankene vegre seg for å gi deg flere lån og kreditter. 
  • Betalingsanmerkninger resulterer i svært negativ kredittscore. Med betalingsanmerkninger får du automatisk avslag på de fleste søknader om lån og kreditt. 
  • Om du har variabel eller stabil inntekt. En fast stabil inntekt, som gjerne har økt over tid, gir deg en bedre kredittscore og større sjanser for å få kreditt. 
  • Hvor ofte du har flyttet de siste årene. Tilbydere av kreditt foretrekker stabilitet, derfor er det en fordel om du ikke har flyttet ofte de siste årene. 
  • Om du har næringsinteresser eller enkeltpersonforetak. Næringsdrivende får en lavere kredittscore fordi statistikk viser at slike interesser øker sjansen for mislighold av gjeld. 
  • Din alder. Jo høyere alder, jo bedre er dette for din kredittscore. Dette kan føles urettferdig, men statistikk viser at unge er mer tilbøyelige til å misligholde gjeld enn eldre låntakere. 

Det er uavhengige kredittopplysningsbyråer som beregner kredittscoren og gir denne videre til bankene og kredittselskapene.

Dette kan man gjøre for å få mer kreditt

For å få mer kreditt er det lurt å forbedre kredittscoren. Det kan være vanskelig å forbedre kredittscoren på kort sikt, men her er noen endringer du kan gjøre som vil forbedre din kredittscore over tid: 

1

Dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger vil kredittscoren forbedres betraktelig dersom du gjør opp for deg og får slettet disse. En betalingsanmerkning skal slettes med en gang kravet er oppgjort. 

2

Har du høy gjeldsgrad, bør du betale ned på gjelden og prioritere lånene med høyest rente først.

3

Forsøk å ha en så stabil inntekt som mulig over tid.

Etter at du har forbedret din kredittscore, kan du søke igjen. Det kan også være lurt å søke lån og kreditt hos flere banker og selskaper. De ulike tilbyderne av kreditt legger nemlig litt ulik vekt på kriteriene for å få lån eller kredittgrense, og noen har strengere krav enn andre. I enkelte tilfeller kan du få innvilget kreditt eller få mer kreditt dersom du er villig til å betale en høyere rente. Du kan også redusere kredittgrensen du søker om. Det vil være enklere å få innvilget et kredittkort med en kredittgrense på 5000 enn et kredittkort med en grense på 20 000

Ofte stilte spørsmål om kreditt og kredittkort

Kan jeg se hvor mye kreditt jeg får før jeg søker om kredittkort?
Hvordan bestemmer banken hvor mye kreditt jeg får?
Hvilket kredittkort er best?
Hva gjør jeg hvis jeg ikke får kreditten jeg vil ha? 
Hvordan får jeg mer kreditt?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Jul 12, 2023