For å få kredittkort, må du være norsk statsborger og tjene minst 50.000 kroner i året. Vær oppmerksom på at mange tilbydere har høyere inntektskrav enn dette. I tillegg kan du ikke ha betalingsanmerkning. Høy inntekt og lite gjeld øker muligheten for å få kort.

Krav for å få kredittkort

For å få kredittkort må du oppfylle flere krav. Kravene er så å si identiske hos de fleste bankene og kredittkortselskapene:

  • Myndig - Du må være 18 år eller eldre. Hos noen utstedere er aldersgrensen høyere, slik som 20 eller 25 år.
  • Inntekt - Du tjene penger for å få kredittkort. Kredittkortutstederne krever at du tjener penger som du kan betale kredittkortgjelden med.
  • Norsk statsborger - Alle som tilbyr kredittkort i Norge, krever at kortbrukerne skal ha norsk statsborgerskap.
  • Ingen betalingsanmerkninger - Du får ikke kredittkort med betalingsanmerkning. Har du én eller flere slike, må du bli kvitt dem før du søker om kort.

Utfordringen er at du kan innfri alle kravene over og allikevel ikke få kortet du ønsker deg. Det kan være flere årsaker til at søknaden din avvises:

Hvorfor får jeg ikke godkjent kredittkort?

Dette er de vanligste årsakene til at du ikke får kredittkort:

  • Lav kredittscore: Når du søker om kredittkort, blir kredittverdigheten din kontrollert. Kontrollen ender med at du får en kredittscore, ofte på en skala fra 1–100. Er din score lav, får du trolig ikke kort.
  • Lav inntekt: Når banken ser på hva du tjener og kredittgrensen du ønsker, kan den tenke at du tjener for lite. Resultatet er avslag på søknaden. Og bare så det er sagt: Du får ikke kredittkort uten inntekt.
  • Inntekt som varierer: Er du frilanser eller selvstendig næringsdrivende, kan inntekten variere fra måned til måned. Også dette kan være en grunn til å nekte deg kort.
  • Høy gjeld: Har du høy gjeld i forhold til hva du tjener, kan du oppleve at søknaden din blir avvist. Ifølge utlånsforskriften kan den totale gjelden ikke utgjøre mer enn 5 ganger årsinntekten. Og her er det kredittgrensen du søker om som teller, og ikke den faktiske kredittkortgjelden.
  • Negativ betalingshistorikk: Kredittkortutstedere kan se om du har hatt betalingsvansker tidligere, slik som inkassosaker. Oppdager de at du har en negativ betalingshistorikk, kan de være mindre villige til å gi deg kort.
  • Ustabile ansettelsesforhold: Hyppige jobbskifter kan oppfattes negativt av dem du sender en kredittkortsøknad til.
  • Mange kredittforespørsler: Har du sendt flere søknader om kredittkort og lån i løpet av kort tid? Dette kan være et hinder for å få kredittkort.
  • Bankens egne vurderinger: I tillegg til kredittvurderinger, gjør banker og kredittkortselskap egne vurderinger av kortsøknaden din. De ser spesielt nøye på din betjeningsevne, altså hvor godt rustet du er til å håndtere fremtidig kredittkortgjeld.

Den gode nyheten? Du kan gjøre mye med mange av punktene i listen over.

Slik kan du øke mulighetene for å få kredittkort

Tips: Søk om lavere kredittgrense

Det kan hende du har fått avslag fordi du søkte om en for høy kredittgrense. Forsøk i stedet å søke om en lavere grense, du kan søke om å heve den senere.

Og du trenger vanligvis ikke bekymre deg for at kort med lavere kredittgrense har færre fordeler. De fleste fordelspakkene forblir uendret uansett hvor høy eller lav kredittgrensen er.

Tips: Øk kredittscoren din

Kredittscoren din har mye å si for dine muligheter for å få kredittkort. Jo mer du klarer å øke den, desto nærmere er du målet om et nytt og skinnende kort.

Og bare så det er sagt: Tar du i bruk flere av tipsene på denne siden, er det gode muligheter for at kredittscoren øker også.

Tips: Øk inntekten

En lønnsøkning eller et jobbskifte som gir deg mer i lønn er bra for kredittkortsøknaden din. Du kan også vurdere å spe på inntekten med en ekstrajobb.

Hva med hobbyen din? Kan du tjene penger på den?

Tips: Stabiliser inntekten

For frilansere og selvstendig næringsdrivende er det gull verdt å ha faste oppdragsgivere, som betaler deg måned etter måned. Det mener kredittkortutstederne også.

Et annet alternativ er å kontakte den som tilbyr kortet du ønsker deg og presentere et resultatregnskap. Målet er å vise tilbyderen at du har fast inntekt, selv om den kan variere i størrelse.

Tips: Reduser gjelden

Du kan betale inn ekstra avdrag på gjelden din så ofte du vil. Gjør du dette over en periode, krymper gjelden raskere samtidig som kredittkortet du ønsker deg blir mer tilgjengelig.

Det kan selvsagt ta tid å betale ned gjeld hvis du har mye av den. Men belønningen som venter i den andre enden er kredittkortet du har sett deg ut.

Tips: Kontakt banken direkte

I noen tilfeller kan det lønne seg å kontakte en bank eller kredittkortselskap direkte.

Har du, for eksempel, et godt forhold til banken som har gitt deg boliglån? Da skal du ikke se bort fra at den gladelig gir deg kredittkort også.

Tips: Si opp kredittkort du ikke bruker

Har du kredittkort du sjelden eller aldri bruker? Kredittgrensen på slike kort er oppført i gjeldsregistrene og kan stå i veien når du ønsker deg et nytt og bedre kort.

Løsningen er å kontakte den som har gitt deg kortet. Gi beskjed om at du vil slette kredittkortavtalen. Gjeldsregistrene oppdaterer informasjonen så snart de får beskjed om endringen.

Tips: Send kredittkortsøknad til flere utstedere

Ulike banker og kredittselskap har forskjellige retningslinjer og krav. Selv om tilbyder A avviser søknaden din, er det ikke sikkert at tilbyder B gjør det samme.

Derfor kan det lønne seg å sende mer enn én kredittkortsøknad.

Tips: Bli kvitt inkasso eller betalingsanmerkninger

Få ting får korttilbydernes varsellamper til å blinke kraftigere enn inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Har du slike, må du kvitte deg med dem før du trykker «Send» på kredittkortsøknaden.

En betalingsanmerkning slettes så snart du betaler det du skylder. Når dette er gjort, er veien til kredittkort atskillig enklere.

Tips: Vurder alternativer til kredittkort

Er det først og fremst kredittkortfordelene som gjør at du vil ha kredittkort? Flere debetkort har mange av de samme fordelene, men langt mer overkommelige krav til kortinnehavere.

Revolut Ultra og Curve Black er eksempler på slike kort.

Vanlige spørsmål om kredittkort

Hvorfor er det vanskelig å få kredittkort?
Hvorfor får jeg ikke innvilget kredittkort?
Er det vanskelig å få kredittkort?
Hva skal til for å få kredittkort?
Hvorfor får jeg ikke godkjent kredittkort?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Mar 19, 2024