Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er en kontroll av økonomien din. Har du aldri blitt kredittsjekket, kan det kanskje høres voldsomt ut. Du ser kanskje for deg at du må møte opp på et kontor med en veske full av bankutskrifter og kvitteringer? Slapp av. En kredittsjekk, også kjent som en kredittvurdering, gjennomføres uten at du behøver å løfte en finger. Sjekken utføres av et kredittvurderingsselskap, eller et kredittvurderingsbyrå om du vil.

Kredittvurderingen skal gi et bilde av hvordan det står til med deg økonomisk. Sagt på en litt finere måte: Den forteller hvor kredittverdig du er. Den brutale versjonen: Den stempler deg som en god eller dårlig betaler.

Kredittsjekker benyttes når du skal søke om kredittkort og lån eller handle varer på avbetaling, for eksempel.

Prosessen

Når du søker om kredittkort, er kredittkortutstederen lovpålagt å utføre en kredittsjekk. Den kontakter derfor kredittvurderingsbyrået med beskjed om å sjekke deg. Byrået innhenter opplysninger fra en rekke, offentlige databaser:

 • Brønnøysundregistrene.
 • Gjeldsregistre.
 • Skatteetaten.
 • Folkeregisteret.
 • Norsk Eiendomsinformasjon.
 • Forliksråd.
 • Inkassoselskaper.

Byrået bruker all informasjonen den finner til å gi deg en poengscore. De fleste byråene bruker en skala som går fra 0 til 100. Jo høyere score du får, desto bedre kredittverdighet har du.

Selve kredittsjekken er unnagjort på kort tid ettersom mye av datainnhentingen skjer automatisk og elektronisk. Når byrået har gjort jobben sin, sender det sin kredittvurdering og kredittscore tilbake til banken eller kredittkortselskapet som har bedt om å kredittsjekke deg. Det er nå det avgjøres om du i det hele tatt får et kredittkort og hvor høyt kredittgrensen settes.

Sjekk deg selv

Du kan finne ut hva kredittscoren er selv. Besøk Defero.no på nettet og opprett en konto. Etter noen minutter vil du få tilgang til en rapport som viser deg poengsummen din.

Lav kredittscore

En lav kredittscore betyr som regel at du får avslag på søknaden om kredittkort. Så hva er med på å trekke ned poengsummen du får? Her er noen av de viktigste årsakene:

 • Du har en eller flere betalingsanmerkninger.
 • Inntekten din varierer mye fra år til år.
 • Lav eller synkende inntekt.
 • Den samlede gjelden din er stor.
 • Du skifter bostedsadresse ofte.
 • Er du gammel, vil dette slå negativt ut på kredittsjekken.

Hvordan høyne kredittscoren

Den gode nyheten er at det er mulig å påvirke kredittscoren positivt. Det er en rekke ting du kan gjøre som sørger for at poengsummen beveger seg oppover.

Har du, for eksempel, betalingsanmerkninger, vil du umiddelbart få et mye bedre resultat hvis du gjør opp gjelden din. En betalingsanmerkning slår svært dårlig ut på en kredittsjekk. Når du har betalt det du skylder, forsvinner anmerkningen.

Kan du i tillegg redusere gjelden din så det monner, og kanskje øke inntektene også, vil du merke et godt oppsving i antall positive poeng i en kredittvurdering.

Sjekk betalingsanmerkninger

Det finnes knapt større, røde flagg i en kredittsjekk enn en betalingsanmerkning. Er du usikker på om du har en anmerkning eller ikke, kan du sjekke status selv. Norsk lov forplikter kredittopplysningsbyråene å fortelle deg hvilke kredittopplysninger som er registrert på deg når du ber om det. Det koster ingenting å sjekke seg selv:

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Apr 11, 2024