Mikrokort er svært små betalingskort på størrelse med et SIM-kort. Du kan putte dem inn i ulike typer wearables, som har egne lommer for kortene, slik som:
Det finnes også egne mikrokortholdere som du kan feste på klokkereimer.
Mikrokortets viktigste funksjon er at du kan betale med det. Ettersom kortene er laget for kontaktløs betaling, trenger du bare å holdet det nært en betalingsterminal for å betale.
Har du plassert kortet i et armbånd for eksempel, er det bare å sveipe armbåndet såpass nært terminalen at betalingen registreres.
Den største fordelen med mikrokort, er at det fungerer som en forlengelse av det vanlige bank- eller kredittkortet ditt. Du kan putte mikrokortet i et armbånd som du alltid har på deg, for eksempel. Dermed kan du legge igjen det originale kortet hjemme, noe som reduserer muligheten for at du mister det.
Andre fordeler:
Mikrokortene som tilbys i Norge i dag, er kopier av vanlige betalingskort, altså bankkort og kredittkort. Du kan se på mikrokortene som mindre tvillinger av det originale kortet ditt.
Selv om mikrokort er tvillingkortet til det originale betalingskortet, er kortene svært forskjellige. Størrelsen er den mest opplagte forskjellen:
Men det er andre forskjeller også. Vanlige betalingskort kan vise navnet ditt, kortnummeret og utløpsdatoen på fremsiden. På baksiden kan du finne kortverifiseringskoden. Disse opplysningene er ikke synlige på et mikrokort. I stedet er de kodet inn i mikrochipen som er festet på kortet.
I skrivende stund, er det bare to banker som tilbyr mikrokort i Norge:
Sparebank 1s mikrokort fungerer hvis du har en konto i banken. Du kan bestille det lille kortet i nettbanken, noe som koster deg 150 kroner hvert år. Det lille Sparebank 1-kortet leveres med et gummiarmbånd du kan putte kortet i. Du kan også kjøpe andre typer wearables hos Evry hvis du ønsker noe mer i stil med smaken din.
Bank Norwegians mikrokort fungerer med bankens kredittkort (Norwegian-kortet). I motsetning til Sparebank 1, tar Bank Norwegian ikke betalt for sitt mikrokort. Også her får du med et armbånd du kan plassere kortet i. I tillegg kan du bruke Bank Norwegians mikrokort med wearable-produktene du kan kjøpe av Evry.
P.S. Bank Norwegians kort tåler vann. Du kan fint dusje og bade uten å ta av deg din wearable som inneholder kortet.
Det er enkelt å ta i bruk mikrokort:
Du er nå klar til å betale med mikrokortet ditt.
Du må ha et kredittkort fra Bank Norwegian for å bestille bankens mikrokort. For å få mikrokort fra Sparebank 1, må du ha en konto i banken.
Det er enkelt å betale med mikrokort, så lenge betalingsterminalen støtter kontaktløs betaling.
I noen tilfeller kan du måtte bekrefte betalingen med å trykke på «OK»-knappen på terminalen. Og handler du for mer enn 500 kroner, blir du vanligvis bedt om å taste inn PIN-koden din.
Mikrokort fungerer takket være nærfeltskommunikasjon (near field communication, NFC, på engelsk). Kort fortalt gjør teknologien det mulig for betalingsterminaler å kommunisere trådløst med betalingskort, for eksempel.
Siden 2020 har det vært krav om at alle fysiske betalingsterminaler i Norge skal ha støtte for teknologien. Det betyr at du kan betale med mikrokort hos alle, fysiske forhandlere i Norge.
NFC-teknologien er forholdsvis godt utbredt i resten av verden, men det kan være store variasjoner fra land til land.
Mikrokort fungerer ikke med netthandel. I stedet kan du bruke kortinformasjonen fra det originale kortet, slik som kortnummer, utløpsdato og kortbekreftelseskoden (CCV eller CVC).
Det er like trygt å betale med mikrokort som det er å betale kontaktløst med vanlige betalingskort. Du behøver vanligvis ikke å taste PIN-koden for beløp under 500 kroner. For beløp over dette må du taste inn koden med mikrokort også, slik du må med vanlige kort.
Hvis andre personer får tilgang til mikrokortet ditt, kan de misbruke kortet inntil beløpsgrensen på 500 kroner. Er kjøpsbeløpet høyere enn dette, må de taste inn PIN-koden, noe som reduserer muligheten for ytterligere misbruk.
Har ditt mikrokort kommet på avveie? Alt du trenger å gjøre, er å kontakte banken du har fått kortet av og be dem sperre det. Du kan også sperre det selv i nettbanken eller på kundesidene dine. Selv om kortet er knyttet til andre kort, slutter ikke alle kortene å virke. Du vil, som regel, kunne betale med det originale kortet selv om du sperrer mikrokortet.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian