Hva er en wearable?

Ordet wearable kommer fra det engelske ordet “wear” som betyr å ha på seg. En wearable er altså noe man kan ha på seg. Det finnes foreløpig ikke noen god oversettelse til norsk, derfor brukes ordet wearable om elektroniske dingser som man kan ha på seg, og dette omfatter i første rekke smykker, klokker, armbånd og ringer. Ofte kan du laste ned ulike apper og digitale lommebøker til dine wearables.

Enkel aktivering og minimert svindelrisiko gjennom tokenisering

Slik fungerer digitale lommebøker i wearables.

1

Aktivering

Før du bestiller din wearable, må du sjekke hvilke produkter som er kompatible med den digitale lommeboken på merkets nettside. Når du mottar produktet følger det som regel med en QR-kode som du må skanne. Følg deretter instruksjonene for å aktivere din wearable for kontaktløs betaling. For å øke sikkerheten vil aktiveringskoden din bli sendt til din nett- eller mobilbank, noe som betyr at du må logge inn og hente koden innen 60 minutter. Det er som regel enkelt å installere lommebok-appen, koble til et eller flere betalingskort og verifisere.

2

Tokenisering

Et viktig tiltak som i stor grad forbedrer sikkerheten til digitale lommebøker er tokenisering. Dette betyr at de sensitive kortopplysningene dine erstattes med et elektronisk kortnummer for hvert kredittkort som er koblet til din wearable. Inne i produktet er det en brikke som fungerer som et lite virtuelt kredittkort. Kortnummeret lagres ikke i brikken og butikkene får kun tilgang til det digitale kortnummeret ved kjøp. Dette systemet minimerer risikoen for tyveri og svindel. Når du betaler kontaktløst, risikerer du heller ikke å bli utsatt for skimming, altså at dine kortdetaljer stjeles når du sveiper eller setter inn kortet.

3

Sperring

Sperrer du kredittkortet ditt, blir det også automatisk sperret i din digitale lommebok. Skulle noen få tak i detaljene til din digitale lommebok er det nok å sperre den og du kan fortsette å handle med kredittkortet.

4

La mobilen og dine betalingskort være hjemme og betal med tapping

Du kan betale med din digitale lommebok i de aller fleste butikker som tar imot kontaktløs betaling. Når du betaler med en digital lommebok som er installert i en wearable, må du “tappe” din wearable mot den trådløse bankterminalen. Dette gjør du ved å holde din wearable inntil bankterminalen til du hører et pip eller lydsignal, som betyr at betalingen har gått igjennom.

Før du tapper med din wearable, må du skrive inn koden du har valgt for din digitale lommebok. Det er også mulig å ta ut penger i minibanker som aksepterer tapping hvis du først taster inn koden.

I noen tilfeller må du likevel taste inn kortets PIN-kode på bankterminalen - akkurat som når du sveiper kredittkortet ditt, men med den vesentlige forskjellen at du ikke trenger å sette inn eller sveipe det fysiske kredittkortet ditt i bankterminalen. Du kan bli bedt om å oppgi PIN-kode dersom du handler over et bestemt beløp og noen ganger ved tilfeldige sjekker som skal avdekke om det er riktig person som bruker kredittkortet.

De beste digitale lommebøkene for wearables

Fitbit Pay

Fitbit selger aktivitetsklokker med mulighet for kontaktløs betaling. Du kobler ganske enkelt ditt kredittkort eller debetkort til Fitbit-appen for å betale med din smartklokke eller andre wearables. For å se hvilke dingser som fungerer med betalingstjenesten, gå til Fitbits nettsider. Det er mulig å koble flere kort til Fitbit sin digitale lommebok

Garmin Pay

Garmin er også en produsent av smartklokker og konseptet er det samme som Fitbit. For å komme i gang med kontaktløs betaling må du laste ned Garmin Connect-appen, legge inn dine betalingskort og koble appen til smartklokken. Du kan legge inn flere betalingskort, både debetkort og kredittkort.

Apple Pay

Apple er en av verdens ledende produsenter av elektronisk utstyr og wearables og Apple Pay gir deg mulighet til å betale både i butikker, på nettsteder og i apper. Apple Pay er akseptert av millioner av brukersteder over hele verden. Apple Pay er også enkelt å sette opp. Du legger bare til ditt kredittkort eller debetkort i lommebok-appen, så er du klar til å betale. Du kan fremdeles benytte deg av alle fordeler og belønninger knyttet til dine betalingskort.

Samsung Pay

Med Samsung Wallet har du bankkort, medlemskort og passord samlet på ett og samme sted. Du kan til og med legge inn koder knyttet til billetter og dørlåser. Ved bruk av fingeravtrykk og sveip kan du betale enkelt, raskt og sikkert både på nett og i fysiske butikker. Du kan også laste ned betalingsappen til dine Samsung smartklokker og betale med disse. Samsung Pay fungerer med kort fra SEB, DNB og Nordea.

Google Pay

Google er ikke bare en søkemotor, men også en produsent av mobiler, smartklokker og wearables. I tillegg har de et eget betalingssystem, kalt Google Pay, som kan knyttes mot utvalgte smartklokker og andre wearables. For å komme i gang må du laste ned Google Pay-appen fra Play-butikken og installere den på klokken. Så legger du inn dine betalingskort for å kunne betale trådløst

Sammendrag av wearables for kontaktløs betaling

Å betale kontaktløst med en wearable er svært praktisk. Ikke bare unngår du å rote bort kredittkortet, men du kan til og med la mobilen bli hjemme. Sikkerheten er bedre fordi du ikke eksponerer kortet, og kortdetaljene dine er beskyttet av tokenisering. En praktisk fordel med de fleste mobillommebøker er at du kan koble dem til flere ulike kredittkort og dermed velge hvilket som passer best for ulike kjøp. Du går ikke glipp av bonuspoeng og andre kredittkortfordeler dersom du bruker en e-lommebok.

Det finnes mange ulike wearables med kontaktløs betaling. De digitale lommebøkene fungerer stort sett på samme måte og det kan derfor være vanskelig å bestemme seg for hvilken man skal velge. Før du velger et produkt er det viktig at du sjekker at kortet ditt er kompatibelt med betalingstjenesten. Vi anbefaler også at du sjekker anmeldelser for å få en ide om hvor godt produktet og mobillommeboken fungerer teknisk. Og viktigst er det at din smarte wearable har andre gode funksjoner, at prisklassen er rimelig og at designet faller i smak.

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Apr 11, 2024