Glemte lommeboken hjemme

Året var 1950 på en restaurant i New York. På gjestelisten var forretningsmannen Frank McNamara med sin kone. Etter at de begge hadde forsynt seg med god mat i god selskap ba Frank om regningen. Imidlertid viste det seg at han hadde glemt lommeboken hjemme. Heldigvis var ikke kona like glemsom og betalte måltidet istedet. Denne situasjonen fikk den unge entreprenøren ideen om et betalingskort istedenfor kontanter.

Året etter, da han besøkte den sammen restauranten betalte Frank med et kort laget av papp med sitt navn påskrevet. Frank McNamara hadde nemlig startet det første uavhengige kredittkort selskapet Diners Club sammen med Ralph Schneider, Matty Simmons, and Alfred S. Bloomingdale. Selskapet hadde egne midler som ble brukt til å lage kredittkort egnet for reise og opplevelser.

Lojale kunder fikk betale senere

Ideen til McNamara var riktignok ikke helt ny. Konseptet om "å kjøpe nå, betale senere" går tilbake til slutten av 1800-tallet  der trofaste kunder kunne handle uten krav om betaling som ble utsatt til senere. Samme konsept er å finne innen hotellbransjen i begynnelsen av 1900 årene. Imidlertid var det Diners Club med McNamara i spissen som grunnla muligheten for betaling på flere brukersteder med ett og samme kort.

Utvikling av den nye betalingsmetoden

Helt i starten var fokusbransjen for det unge Diners Club selskapet forskjellige restauranter i USA. Men det tok ikke lang tid før storbanker og andre selskaper som Mastercard og Visa vokste fram. Sammen med kredittbransjens vekst gikk markedsutviklingen over til det internasjonale markedet.

American Express, Visa og Mastercard kommer på banen

Betalings- og kredittkort ble veldig populært da American Express lanserte sine kredittjenester mot slutten av 50-tallet. På 70-tallet gikk noen banker sammen og dannet Bank of America. Banksamarbeidet gikk så over til å hete VISA slik vi kjenner det idag. Den fjerde store aktøren ble Masterchange som idag er bedre kjent som Mastercard.

Kredittkort i Norge

Så tidlig som på 70-tallet ble det American Express som først etablerte seg i Norge, tett etterfulgt av Visa og Mastercard. I dag er det omlag 2,4 millioner utstedte kredittkort til norske husholdninger. Markedet domineres av Visa og Mastercard betalingskort som sammenlagt har ca. 80% markedsandeler. Det er først og fremst Mastercard som utsteder flest kredittkort, mens Visa har flest debetkort i samarbeid med norske banker.

Fra mai 2019, imidlertid, er virksomheten til Diners Club i Norge og resten av Norden nedlagt.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Feb 8, 2024