Strammere økonomiske rammer

I juni 2022 ble nordmenns samlede usikrede forbruksgjeld redusert fra 151,2 til 148,7 milliarder kroner. Daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret sier i en kommentar at flere sannsynligvis har brukt feriepenger for å redusere forbruksgjelden som en følge av strammere økonomiske rammer. Det har i løpet av våren og sommeren kommet flere renteøkninger, og prisen på mange nødvendige varer og tjenester som for eksempel strøm og drivstoff har i løpet av 2022 steget kraftig. 

Effekten av gjeldsregisteret

Etter at gjeldsregisteret kom på plass har kreditorer hatt muligheter til å gjøre bedre kredittvurderinger av søkerne. Gjeldsregistrene ble innført 1. juli 2019. Registrene gjør at kredittgivere kan innhente informasjon om en persons eksisterende forbruksgjeld før de innvilger en lånesøknad. Dette fører til at færre får lånt mer penger eller får innvilget større kreditt enn de har mulighet til å håndtere. 

Ikke betal mer enn du må

Det er ventet flere renteøkninger og prisene på strøm og andre nødvendige varer og tjenester vil sannsynligvis holde seg høye gjennom høsten og vinteren. Dersom du betaler på dyre forbrukslån og kredittgjeld bør du vurdere å refinansiere for senke dine kostnader. Dersom du har behov for å utsette betalingen av din kredittgjeld noen ganger, bør du velge et kredittkort med lavere rente. Vi kan hjelpe deg med å sammenligne kredittkort kostnadsfritt slik at du finner det beste kredittkortet tilpasset din økonomiske situasjon.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert May 11, 2023