Inkassovarsel på fjorårets lån

Forbrukertilsynet formaner nordmenn å tilbakebetale sin kredittkortgjeld og annen usikret gjeld som oppstår i forbindelse med finansieringen av sommerferien i 2020. Ifølge en undersøkning utført av Sparebank1 mottar 180 000 nordmenn inkasssovarsel på sine ferielån fra ifjor. Med utgangspunkt i at rundt 300 000 ferieglade drar på ferie på kreditt, utgjør de som enda ikke har betalt fjorårets lån ca. 60 prosent. Det er illevarslende, mener Forbrukertilsynet, og legger til at hvis man nøyer seg med å bare betale minstebeløpet, vil renten løpe i forhold til resten av utestående gjeld.

Dyrere ferie enn planlagt

Man bør ha gjort en grundig gjennomgang av hverdagsøkonomien før man bestemmer seg for å betale fly, hotell og leiebil med et kredittkort. Har man ikke rom i økonomien til å betale ned på feriegjelden etter at man kommer hjem fra ferien, bør man tenke seg om flere ganger før man tar en ferie på kreditt. Dersom ferielånet ikke innfris ender man opp med rentekostnader i tillegg til lånet som fører til at din ferie blir mye dyrere enn hva du opprinnelig hadde forestilt deg.

Sammenlign forskjellige reisekort

Mange nordmenn tar hjelp av sammenligningstjenesten for å finne det beste kredittkort til reiseformål. Det kan dreie seg om et kredittkort med lavest rente, gratis reise- og avbestillingsforsikring eller gebyrfri bruk i utlandet. Disse og mange andre kredittkort egenskaper kan bidra til å forhindre at de samlede ferieutgiftene går i været. Dessuten er det et kjent faktum av kredittkort finansierte ferier er økonomisk tryggere enn ferie som betales fortløpende fra debetkort.

Så et tips fra oss på Kredittkort360 er at du alltid sammenligner forskjellige kredittkort i Norge før du bestemmer deg for hvilket kort som passer deg best. Dersom du allerede har brukt et kredittkort med høy rente og planlegger å delbetale regningene, er det ikke forsent å gjøre noe med saken. Du kan fortsatt finne et kort med lavere rente og refinansiere din kredittkortgjeld. Fordelen for deg blir at du får lavere renteutgifter og lavere månedsbeløp på delbetalingene. Det kan dermed bli lettere for deg å innfri feriegjelden.

Gjeldregisteret oppgir uutnyttet kreditt som gjeld

Etter innføringen av gjeldsregisteret ifjor, som omfatter usikret gjeld, blir all innvilget kreditt oppført som gjeld ved eventuelle kredittsjekk. Dette inkluderer også slike kredittkort du eventuelt måtte ha i lommeboken som du aldri har brukt, eller har til hensikt å bruke. Dersom du har et eller flere slike kredittkort bør du snarest mulig kvitte deg med disse for å forbedre din kredittscore dersom du for eksempel har planer om å kjøpe bolig. Dette er et godt tips til deg hvis du er blant de 180 000 som enda ikke har betalt ned på feriegjelda fra ifjor.

Du kan nemlig øke dine sjanser for å få et billigere kredittkort hvis du har kredittkort med høy rente ved å si opp ditt ubrukte kredittkort, klippe det i to og dermed forbedre dine sjanser for å bli innvilget et kredittkort med lavere rente. Med lavere terminutgifter øker du dine muligheter til å innfri gjelden fortere og dermed senke dine totale gjeldskostnader.

Jan Henriksson

Som innholdsansvarlig for Kredittkort360.com, bidrar Jan med en unik kombinasjon av ferdigheter og erfaringer innen markedsføring, kommunikasjon og salg fra finansbransjen både i Norge og Sverige.