Oppdatert 8 Oktober, 2019

Delbetale kredittkortregninger

Forfatter penn i en hånd I denne guiden forklarer vi hvordan du betaler kredittkortregningene dine og hva du skal tenke på.
Noen ganger kan man ha behov for å utsette betalingen av kredittkortregningen. Hva er den reelle kostnaden av å utsette betalinger  Du kan finne svar på spørsmålene her! Vi beskriver hvordan delbetaling av kredittkort fakturaen fungerer og avslutter med 3 ulike eksempler.

Når du handler med et kredittkort, trekkes ikke kjøpesummen direkte fra en bankkonto på samme måte som med debetkort. I stedet blir dine kjøp samlet i en faktura som sendes ut en gang i måneden. Tidspunktet for når fakturaen blir laget varierer fra kredittkort til kredittkort. Det mest vanlige er at man gjør sine varekjøp med kredittkortet under en kalendermåned. Deretter sammenstilles fakturaen og sendes ut i midten av måneden. Fakturaen har vanligvis forfallsdato som alle andre regninger, det vil si slutten av måneden. Hvis hele fakturabeløpet blir innbetalt ved forfallsdato, tilkommer det ingen renter eller gebyrer på den foregående månedens kjøp.

Hvordan delbetaler man kredittkort fakturaen?

Å betale fakturaen er ganske enkelt. Alle kredittkort regninger viser et minstebeløp å betale, som vanligvis utgjør ca. 3% av utestående saldo. Minste beløp å betale fremgår alltid tydelig på fakturaen.  Fakturaen nedenfor viser den i den røde sirkelen. Ved å betale minimumsbeløpet delbetaler du fakturaen.

Som det fremgår av uttrykket “minste beløp å betale” må du betale det oppgitte minstebeløpet, men du er ikke bundet til å helbetale fakturaen. Du kan betale hvilket som helst beløp, bare det overstiger minimumsbeløpet. Man skal alltid forsøke å betale så mye som mulig. Renten påløper fra første dag etter forfallsdato i henhold til prislisten.

Husk at din innvilgede kredittramme skal være nok til å dekke evt. utsatt betaling og nye kjøp.

Hva er en betalingsfri måned ?

Noen kredittkort tilbyr gratisfrie måneder. Dette betyr at du ikke trenger å betale noe som helst den måneden. For å få innvilget betalingsfri måned må du blant annet ha hatt kortet i minimum seks måneder og du må være à jour med innbetalinger. Betalingsfri måned innvilges ikke for allerede forfalte beløp, og kredittgrensen kan ikke være overtrukket. Renteutgiftene som påløper kommer på neste faktura. Så du kan velge å betale 0 = ingenting under den betalingsfrie måneden.

Kredittkort med betalingsfrie måneder

Alle disse kredittkortene tilbyr betalingsfrie måneder. Som regel må du ha hatt kortet noen måneder før du kan søke om en betalingsfri måned. Dette gjør du via nettbanken eller gjennom å kontakte kortutstederen.

Bank Norwegian

Bank Norwegian

 • Maks kreditt: 100 000kr
 • Årsgebyr: 0kr
 • Nom. rente: 20,49 %
 • Rentefrie dager: 45 Dager
 • Tjen CashPoints ved all bruk
 • Gebyrfrie uttak i utlandet
 • Betal flyreiser med CashPoints hos Norwegian
Re:member

Re:member

 • Maks kreditt: 150 000kr
 • Årsgebyr: 0kr
 • Nom. rente: 21,62 %
 • Rentefrie dager: 45 Dager
 • Opptil 150000 kr. kreditt
 • Inntil 20% cashback på netthandel
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Noen eksempler på hvordan delbetaling av kredittkortfaktura fungerer:

Eksempel 1 – bruker kredittkortet i en måned

Harald handler med kredittkortet sitt for 8900 kroner i under mars måned. Han mottar fakturaen i midten av april med forfall 30. april. På kredittkortregningen står det: “Minste beløp å betale er 267 kr.”. Han betaler bare 267 kr. I løpet av april måned handler ikke Harald med kredittkortet. I midten av mai får Harald en ny faktura på 8633 kroner. Det er lagt på drøye 100 kroner i renterkostnader. Minimumsbeløpet for å betale denne gangen er 259 kroner, som Harald betaler.

Slik fortsetter Harald til gjelden blir tilbakebetalt.

Eksempel 2 – bruker kredittkortet av og til

Marit handler med kredittkortet sitt i noen måneder. I mars handler hun for 11 300 kroner. I midten av april skal det betales en faktura på 11300 kr, som må betales innen utgangen av april. Denne fakturaen har et minstebeløpet som skal betales på 339 kroner. Marit betale 1000 kr. Neste måned handler Maja for 3000 kroner. Hun får en faktura på 13 429 (Utestående gjeld + renter + 3 000 kr for april kjøp). Minimumsbeløpet å betale er 403 kr.

Marit betaler 403 kr. Neste måned bruker hun ikke kortet. Hun mottar en ny faktura på 13 189 kroner (gjeld + renter). Minstebeløpet er 396 kr.

Slik fortsetter Marit med sitt kortbruk akkurat som det passer henne og betaler inn et beløp høyere enn minstebeløpet .

Eksempel 3 bruker kredittkortet hver måned.

Atle handler for 12 500 kroner under den første måneden med sitt nye kredittkort. Han mottar en faktura måneden etter pålydende 12 500 kroner. Det står “minstebeløpet å betale: 375 kr”. Atle betaler inne dette beløpet før forfall. Neste måned handler han for 15 600 kroner. Faktura han mottar er på 27 877 kr (gjeld med renter + 15 600 kr). Minimumsbeløpet 836 som Atle passer på å betale uten forsinkelser.

Under den 3. måneden handler han for 13 400 kr. Denne gangen mottar han en faktura på 41 113 kr. Minimumsbeløpet som skal betales er 1233 kr.

Måned 4 handler Atle for 16 700 kr. Fakturaen for den 5. måneden blir på 57 217 kroner. Atle har bare en innvilget kredittramme på 50 000 kr*. Derfor må han minst betale 7.217 kr. på denne fakturaen.

Hugo fortsetter slik og klarer å innfri gjelden i løpet av våren og høsten.

* Varekjøp over kredittgrensen er ikke mulig med de fleste kredittkort.

Jan har en unik kombinasjon av ferdigheter og bakgrunn fra markedsføring, kommunikasjon og salg i finansbransjen både fra Norge og Sverige. Han er en kreativ, men strukturert lagspiller og leverer vellykkede markedsføringsaktiviteter. 3 lidenskaper: innovasjon, digitalisering og endring!