Hvordan bli kvitt inkassokrav

Mange opplever at det knyter seg i magen når det dukker opp inkassovarsler i innboksen eller postkassen. For enkelte blir det så ille at de ikke lenger orker å åpne brevene med beskjed om å betale det man skylder. Vi skal gi deg noen enkle råd om hva du kan gjøre for å bli kvitt inkassokravene. I mange tilfeller er det dessverre ikke så enkelt som å gjøre opp for seg. Kanskje må det kraftigere lut til.

Hvordan havnet vi her

Et inkassovarsel fra en bank eller et kredittkortselskap dukker ikke opp av seg selv. Som regel kommer de i kjølvannet av en lengre periode hvor man ikke har betalt det man må på kredittkortgjelden. Grunnen er, som regel, at man har brukt kortet for mer enn hva man har råd til å håndtere. Så hva kan man gjøre for å rydde opp i situasjonen?

Har du kredittkortgjeld som er tung å bære, er det å stikke hodet i sanden det siste du bør gjøre. Strutsemetoden gjør bare vondt verre. Har du problemer med å betale det utestående beløpet på et kredittkort, eller enda verre, minimumsbeløpet, bør du gå i angrepsmodus. Gå fra defensiv til offensiv. Brett opp ermene og bestem deg for å løse problemet.

Hva er inkasso?

Når en faktura går til inkasso betyr det at du har én eller flere fakturaer som ikke er betalt til tross for en eller flere påminnelser. De fleste kortselskapene sender først en purring på beløpet du må betale hvis du ikke har gjort opp den opprinnelige fakturaen. Betaler du heller ikke purringen, sendes, som regel, kravet til inkasso. Dette gjør at kostnadene skyter i været og du blir bedt om å betale vesentlig mye mer enn det originale kravet.

Går kredittkortfakturaen til inkasso, får du heller ikke anledning til å dele opp beløpet du skylder. Kortselskapet og inkassopartneren vil kreve at du betaler tilbake alt du skylder med en gang. Derfor er det så viktig å unngå inkasso på kredittkortgjeld.

Ta kontakt

Det verste du kan gjøre er å late som at inkassovarselet ikke eksisterer. Dette kan få alvorlige konsekvenser hvis du lar det gå for langt. Har du vansker med å betale kredittkortregningen, ta kontakt med banken eller kortselskapet som du skylder penger. Forklar situasjonen du har havnet i og spør om det er mulig å finne en løsning som både den du skylder penger, og du selv kan leve med.

Aller helst bør du ringe i stedet for å sende en mail. Det sitter godt trente mennesker i den andre enden som er innstilt på å hjelpe. Du slipper neppe å betale det du skylder, men ettersom du viser at du er villig til å gjøre opp for deg, er sjansen stor for at motparten ønsker å legge en plan sammen med deg for hvordan du skal komme deg ut av situasjonen.

I verste fall

Lar du inkassosaken skure og gå, uten å gjøre et forsøk på å betale det du skylder, havner saken til slutt hos Namsmannen. Skjer dette, får du en betalingsanmerkning som gjør det økonomiske livet ditt betraktelig vanskeligere. Det er nesten umulig å få lån og kredittkort med en betalingsanmerkning, for eksempel. I tillegg kan Namsmannen tvinge deg til å selge ting du eier, også kjent som tvangssalg, for at dem du har gjeld til skal få tilbake pengene sine. Et annet alternativ er at arbeidsgiveren din blir pålagt å trekke deg i lønn helt til at gjelden er nedbetalt. Det er, med andre ord, kjempeviktig å unngå at inkassosaken din går så langt som dette.

Noen alternativer

Hvis du har høy kredittkortgjeld som er på grensen til uregjerlig, er det viktig at du prøver å redusere gjelden, og dermed presset på økonomien din. Det finnes flere ting du kan gjøre.

Kutt i forbruket – Husk at det å redusere kredittkortgjelden ikke varer evig. Klarer du å kutte i forbruket for en periode, har du en god sjanse til å kvele gjeldsstresset før det får gjort alvorlig skade. Husk at alle monner drar. Én kaffekopp mindre per dag kan være nesten 1.000 kroner spart i måneden som kan gå til gjeldsreduksjonen.

Skaff deg flere inntekter – Kan du selge ting du sjelden eller aldri bruker? Kan du ta deg en deltidsjobb? Kan du tjene penger på hobbyen din? Med litt kreativitet er det ikke umulig å finne ekstra inntektskilder som gjør det mulig å kvitte seg med den verste gjelden raskere.

Refinansiering

Har du dyr kredittkortgjeld? Fordeler kanskje gjelden seg på flere kort også? Da kan det lønne seg å samle gjelden i et refinansieringslån. Når du refinansierer, tar du opp et nytt lån for å betale ut den gamle gjelden. Dette kan fungere så lenge den nye gjelden er atskillig billigere enn den eksisterende.

Skal du refinansiere kredittkortgjeld, er det å bake gjelden inn i huslånet det aller beste alternativet, fordi boliglånsrenten er mye lavere enn hva den er på kredittkortgjeld. Det nest beste alternativet er å bruke et forbrukslån. Også her er renten, som regel, lavere enn på det du har utestående på kredittkort. Uansett hva du får mulighet til å benytte, bør alt du låner gå til å slette kredittkortgjelden helt og holdent.

Både innbaking i boliglån og forbrukslån som kilder til refinansiering av kredittkortgjeld vil gi deg mer å rutte med i måneden. Det lureste du kan gjøre med de frigjorte pengene, er å betale inn ekstra på lånet som hjalp deg med å bli kvitt det skyldige på kredittkortene.

Hvordan unngå inkassovarsel på kredittkortgjeld

Det beste er så klart å unngå inkassovarsel på gjelden du har på kredittkortene dine. Metoden du skal bruke er svært enkel, i alle fall i teorien: Ikke bruk kortet for mer enn hva du kan betale tilbake i én omgang. Og betal tilbake alt du skylder hver gang det dukker opp en ny regning fra banken eller kortselskapet.

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Apr 11, 2024