30. mai 2015 lanserte DNB tjenesten Vipps. Til å begynne med, kunne man bare sende og motta penger fra andre Vipps-brukere. Snart inkluderte tjenesten vanlig betaling til selgere og regningsbetaling. Når dette skrives er det, for eksempel, stadig flere butikker som aksepterer Vipps, både på nettet og i fysiske utsalgssteder.
Vipps fusjonerte med BankAxept i 2018. I skrivende stund er alle de store bankene inne på eiersiden i det fusjonerte selskapet, slik som DNB, Sparebank 1 og Nordea. Selskapet har også laget en barneversjon av appen, kalt «Vipps under 15». Barn kan bruke den til å sende og motta penger, men det er foreldrene som kontrollerer alle mottakere og avsendere.
For å komme i gang med Vipps, må du først laste ned appen fra Google Play eller Apples App Store. Så snart du har installert Vipps, kan du registrere deg, og deretter legge til en konto som du ønsker å benytte når du skal sende og motta penger.
Du kan også legge til både bank- og kredittkort å betale med. Vipps aksepterer, for eksempel, at du legger inn både Mastercard- og Visa-kort. Slik gjør du det:
Det blir stadig tryggere å handle med kredittkort. Fra 2021 må all kredittkorthandel på nettet bekreftes med BankID for eksempel. Dette gjelder også når du handler med nettbutikker i EU.
Med kredittkortet i Vipps får du enda et lag med beskyttelse. For å bruke Vipps, må du logge inn i appen med BankID eller BankID på mobil. Dermed blir det enda vanskeligere for banditter å misbruke kortene dine. Og etter hvert som stadig flere forhandlere aksepterer Vipps, desto mindre blir behovet for å bære på et fysisk kort.
Du kan betale regninger med Vipps, både e-fakturaer og papirregninger. Ikke minst, kan du ta bilde av en papirregning med mobilkameraet slik at det dukker opp i Vipps. Dette er jo flott, men det kan også koste unødvendig mye hvis du velger feil betalingskilde for oppgjøret.
Legger du kredittkortet til i Vipps, kan du også bruke det til å betale regninger. Før du gjør det, bør du være klar over at de fleste banker og kredittkortselskap tar et gebyr hver gang du bruker kredittkortet til regningsbetaling. I tillegg går du som regel glipp av den rentefrie betalingsutsettelsen ettersom de fleste legger på renter umiddelbart på regningsbetaling med kredittkort.
Noen hevder at du mister typiske kredittkortfordeler, slik som gratisforsikringer eller bonuser, når du handler med kredittkort via Vipps. Dette er feil. Fordelene er der fortsatt, så lenge kjøpet ditt kvalifiserer for én eller flere av dem.
Hvor mye man kan vippse uten å betale gebyr er for tiden 5000 kroner i løpet av en periode på 24 timer til den samme personen. Dersom du vippser 5001 kroner eller et høyere beløp til den samme personen i løpet av en periode på 24 timer må du betale et gebyr på 1% av overføringsbeløpet. Dersom du velger å sende et beløp som gave på vipps, må du betale 5 kroner, men dette er valgfritt. Du kan alltid vippse på vanlig måte dersom du ønsker det.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian