Ikke helt gratis

Ser du bort fra prisen på varen eller tjenesten du kjøper, er det gratis å eie og bruke de fleste kredittkortene i Norge. Det betyr ikke at det ikke følger kostnader med kredittkortbruk. Heldigvis kan du styre utenom de fleste, du kan altså velge dem bort.

Alle tilbydere av kredittkort har laget en prisliste for kortene sine. De fleste kostnadene er knyttet til administrasjonen av kredittkortet du eier. Selv om du sjelden eller aldri behøver å betale utgiftene gjør du lurt i å kikke på de ulike kostnadene for å finne et kort som er så billig i drift som mulig.

Renter

Deler du opp tilbakebetalingen av det du har utestående på kortet, legges det renter på beløpet du skylder. Kortselskapene opererer med nominelle renter og effektive renter. Det er de effektive rentene som har størst betydning ettersom de gjenspeiler hva den endelige kostnaden er. Effektive renter er summen av de nominelle rentene pluss andre kostnader.

Det er et stort gap mellom kortene med de laveste rentene og dem med de høyeste. Vi har sett effektive kredittkortrenter helt ned mot 17 %. I den andre enden finnes det kort som har en effektiv rente på mer enn 50 %.

Årsavgift

Årsavgift, også kalt årsgebyr, er en kredittkortpris du bør se etter. De aller fleste kredittkorttilbyderne i Norge har valgt å droppe denne kostnaden. Det finnes allikevel en håndfull kort som kan koste deg opptil flere tusen kroner i året hvis du eier dem. Kortene er ikke nødvendigvis bedre enn dem som ikke koster noe, selv om de fleste beskrives som VIP-kort med eksklusive fordeler.

Varekjøp

Posten varekjøp dukker opp på samtlige kredittkort-prislister. Posten er, uten unntak, etterfulgt av en stor og tydelig 0,-. Dette betyr rett og slett at du ikke må betale ekstra avgifter for å handle med kortet.

Kontantuttak

Noe som kan koste ekstra, er uttak av kontanter. Med en rekke kort følger det et gebyr hver gang du bruker dem til å ta ut penger. Her er det verdt å merke seg at begrepet kontantuttak ikke bare omfatter uttak i minibanker. Tar du ut penger i butikk, bruker kortet til å betale regninger eller overfører penger fra kortet til en bankkonto, regnes også dette som kontantuttak.

Hva det koster, varierer ganske mye. Noen kort kommer med gratis kontantuttak i minibank, mens andre tar seg betalt for hver eneste krone du henter ut.

Valutapåslag

Valutapåslag er en utgift som følger alle norske kredittkort. Dette er prisen du må betale for å veksle et beløp fra norske kroner til en annen valuta. Selve prisen varierer mellom 1,75 % og 2 % av det gjeldende beløpet.

Prisen du må betale for valutaveksling skal dekke risikoen kortselskapet tar når det veksler pengene for deg. Valutakurser endres hele tiden, og selv om korttransaksjoner skjer svært raskt, kan kursen endres i tidsrommet fra at du bruker kortet til at kortselskapet bekrefter transaksjonen. Valutapåslaget sikrer kortselskapet mot tap i dette øyeblikket.

Øvrige kostnader

Når du studerer en kredittkort-prisliste er det flere ting du bør se på, i tillegg til dem vi allerede har nevnt. Her er noen av de viktigste:

E-faktura og papirfaktura – De fleste kortselskapene lar være å ta seg betalt hvis du velger å motta kredittkortregningen på e-faktura. Velger du derimot papirfaktura, dukker det som regel opp et fakturagebyr.

Overtrekksgebyr – Bruker du mer enn hva kredittgrensen er med kortet ditt, kan det hende at du må betale et overtrekksgebyr.

Erstatningskort eller tilleggskort – Har du mistet kortet og trenger et nytt? Ønsker du å bestille et tilleggskort? Tjenester som dette er noe du, som regel, må betale for.

Det finnes også enkelte, mer obskure utgifter. Noen få kredittkortutstedere krever, for eksempel, betaling av deg hvis du ikke bruker kortet i løpet av en periode på 12 måneder.

Oppsummering

Er du en bevisst bruker av kredittkort, kan du styre unna mange av kostnadene over. Vi anbefaler allikevel at du leser prislistene som følger med de forskjellige kortene du vurderer. Dermed slipper du overraskelser hvis det plutselig dukker opp ett eller flere uventede gebyrer på kredittkortregningen.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Nov 22, 2023