Svea Bank utga nylig deres årlige rapport der de utforsker foretrukne betalingsmåter blant nordiske forbrukere. Undersøkelse inkluderer svar fra 1000 forbrukere i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Svarene viser at hvilken betalingsmetode som blir tilbudt er en vesentlig faktor for om kjøpet blir gjennomført eller ikke. 

– Forbrukernes bekymringer rundt sikkerheten har økt, noe som kan skyldes økt økonomisk usikkerhet det siste året, står det i rapporten. 

Å tilby ønsket betalingsmetode eller ikke vil kunne skille mellom suksessfulle og ikke-suksessfulle bedrifter. I år svarte 36 % av alle deltakerne at sikkerhet er en viktig faktor, opp fra 32 % i fjor.

I tillegg har viktigheten rundt hastigheten på kjøpet blitt redusert. I 2022 svarte 18 % at det var viktig at handelen ble gjennomført raskt, som ble redusert til 13 % året etter. Dette viser at forbrukere trolig tar seg bedre tid for å forsikre at alt er på den trygge siden.

68 % shopper på nett månedlig

Rapporten viser også at flere handler på nett enn tidligere. Tall viser at 68 % av nordiske forbrukere utfører minimum ett kjøp i måneden over nettet. Over halvparten av disse handlene blir gjennomført via mobilen. 

Her i Norge er Vipps den mest populære betalingsmetoden, etterfulgt av kredittkort og debetkort. At kredittkort blir brukt oftere enn vanlig bankkort kommer nok av at disse kortene medfølger bedre beskyttelse ved svindel. 

Samlet sett svarer 16 % at de foretrekker å bruke et fyfisk kredittkort ved handel på nett, kun overgått av Vipps eller tilsvarende i de andre nordiske landene. 

Frustrasjonen har økt ved gjennomføring av handelen

Mer enn noen gang er det viktigere at betalingene over nett utføres sømløst og uten problemer. Rapporten viser nemlig at flere forbrukere blir frusterte dersom noe skjer når betalingen skal sluttføres. 

En annen frustrerende trend er om nettbutikken ikke tilbyr foretrukket betalingsmetode. Dette kan rett og slett føre til at man mister potensielle kunder. Faktisk viser svarene at 69 % av deltakerne har kansellert et kjøp av denne årsaken. 

Færre ønsker delbetaling

I løpet av de siste årene har det kommet flere muligheter med å delbetale kjøpene, som eksempelvis gjennom Klarna. Sveas rapport viser derimot at ønsket om delbetaling er blitt noe redusert i løpet av det siste året, og linker årsaken til en forverret økonomisk situasjon blant forbrukerne:

– At flere velger direkte betaling er en naturlig konsekvens av den økonomiske situasjonen, da de sannsynligvis ikke vil risikere å bruke penger de ikke har. Delbetaling betyr også i mange tilfeller en ekstra kostnad, som mange gjerne unngår – spesielt når økonomien svikter, sier Magdalena Caesar, forretningsområdesjef for betalingsløsninger i Svea Bank Sverige.

Beløpet er en vesentlig faktor for hvordan vi ønsker å betale. For beløp på under 1000 kroner ønsker tre av fire å betale direkte, 16 % foretrekker å betale med faktura, mens kun 5 % vil betale i avdrag. Ønsket om å betale direkte reduseres i takt med kostnaden av varen. For et beløp på over 5000 kroner vil kun 34 % betale med engang.

Kort foretrekkes i fysiske butikker

Ved kjøp av varer i fysiske butikker ble 75 % av handlene gjennomført med et fysisk kort, enten gjennom et debetkort eller kredittkort. Dette samsvarer også med hva forbrukerne faktisk ønsker å betale med. Her ser vi nemlig at ønsket for å bruke Vipps eller tilsvarende blir redusert til bare 5 %.

– Forskjellen mellom foretrukket og brukt betalingsmåte blant nordiske forbrukere er minimal; dette gjelder både for betaling i butikk og på nett, skrives det i rapporten. 

Kredittkort gir økt sikkerhet

Rapporten gir et tydelig bilde på at forbrukere ønsker trygge betalingsmetoder, enten det gjelder kjøp av varer i fysiske butikker eller på nett. I slike tilfeller kan det være lurt å bruke et kredittkort

Ifølge SpareBank 1 er du mer beskyttet mot svindel og har flere rettigheter på din side dersom noe skulle gå galt. Dersom din bankkortinfo kommer i feil hender, er det nemlig ikke dine penger som går tapt, men bankens.  

Banken anbefaler forbrukere å bruke kredittkort ved kjøp av apper og tjenester i apper, abonnenttjenester som gymmedlemskap og strømmetjenester som Netflix og Spotify. I tillegg er det allment kjent at kredittkort er et tryggere valg i utlandet. Da kan du sjekke at beløpet du har brukt samstemmer med regningen du får i ettertid.

Finn et kredittkort som passer deg

For å sørge for at du har en sikker betalingsmetode, kan det være lurt å finne et kredittkort som passer til dine kjøpsmønstre. I dag kommer kredittkort nemlig med flere fordeler, som inkluderer blant annet rabatter, cashback (penger tilbake), forsikringer og økt beskyttelse mot svindel. 

I jakten på det rette kredittkortet bør du sørge for at kortet medfølger de fordelene du vil dra mest utbytte av. På vår hjemmeside har vi samlet sammen de beste kortene på markedet. Her kan du sammenligne kortenes fordeler og ulemper opp mot hverandre. 

Til slutt vil vi opplyse om at et kredittkort først og fremst er velegnet for de med økonomien i orden. Det er viktig at du betaler penger du låner innen den rentefrie perioden. Deretter vil det nemlig påløpe dyre renter. 

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert Feb 7, 2024