Populære kredittkort for bedrift 2024

 • Wallester Business Card

  Wallester Business Card

  Sammenlign
  • Maks kreditt Debetkort
  • Årsgebyr 0 kr
  • Effektiv rente 0,00 %
  • Rentefrie dager 0 dager
  • Fordeler
  • Spesifikasjoner
  • Krav
  • Vurdering
  • Kompatibel med Apple Pay, Google Pay og Samsung Pay
  • Mulighet for å sette individuelle kredittgrenser
  • Enkel registrering av reiseregninger i forbindelse med kjøp
  • Integrasjon med regnskapssystemer
Hvorfor bør du stole på oss?

Siden 2019 har kredittkort360.com vært engasjert i å veilede besøkende til å ta informerte valg når det gjelder kredittkort. Vårt team av eksperter innen finans og reiser jobber hardt for å gi deg den veiledningen du trenger for å ta de smarteste beslutningene.

Våre eksperter, med lang erfaring, tester kortene selv. Vi sikter på å gi deg klare og ærlige sammenligninger av alle norske kredittkort. Hos kredittkort360.com er vårt mål å tilby all nødvendig informasjon slik at du kan ta kloke valg som passer din økonomi.

Slik fungerer kredittkort for bedrift

Kredittkort for bedrift er betalingskort som brukes primært av bedriftens ansatte for å betale for reiser, varer og tjenester relatert til bedriftens virksomhet. Typiske kredittkort for bedrift, som også kalles firmakort, har ofte flere tilleggsfunksjoner som gjør det enklere å føre bedriftens regnskap. Det er også vanlig at de typiske kredittkortene for bedrifter kommer med ulike verktøy for rapportering og kontroll. 

Den største fordelen med kredittkort for bedrift er at alle innkjøpene som gjøres med kortet samles på en faktura. Slik forenkles jobben med regnskapsføring betraktelig. Du kan bruke kredittkortet til bedriften til det meste, men det er mest vanlig å bruke slike kort til utlegg til varekjøp, utgifter knyttet til reisevirksomhet, samt netthandel

Ved å gi la de ansatte bruke hver sine kredittkort til sine utgifter blir det enklere for bedriften å følge med på hvilke ansatte som bruker hva og i neste omgang holde oversikt over utgifter og håndtere budsjetter. Mange kredittkort til bedrifter kan kobles sammen med både ulike reiseregningssystemer og regnskapssystemer. Det finnes eksempelvis kredittkort for bedrifter som gjør det enklere å fakturere flybilletter i riktig periode. 

Bankene tar noen ganger betalt for tilleggsfunksjoner, men disse kan spare bedriften for mye arbeid. Hver enkelt bedrift må derfor vurdere hvilke funksjoner som er mest hensiktsmessige å kjøpe. 

Firmakort superbruker

Dersom bedriften har flere kredittkort fordelt på de ansatte, kan det være en god ide å opprette en "superbruker" som har tilgang til verktøy som gir den fullstendige oversikten over alle bedriftskortene.

Debetkort eller kredittkort

Fordelen med å ha firmakort i form av debetkort er at slike kort ikke lar de ansatte benytte mer enn pengene som står på kortet, og er således et trygt tiltak med god kontroll for bedriften. Det er også enklere å skaffe debetkort til de ansatte. Mens kredittkort krever kredittsjekk, kan alle med en bedriftskonto få debetkort. Et kredittkort gir imidlertid mer fleksibilitet i forhold til at man kan benytte midler man ikke har, men forutsetter også mer tillit under ansvar.

Kredittkort med privat ansvar og firmaansvar

Det finnes to modeller for fordeling av ansvaret for bedriftens kredittkort, privat ansvar og firmaansvar. Dette handler om hvem som har ansvar for kortet og for å betale kredittkortregningen. 

Privat ansvar

Ved privat ansvar blir hver enkelt kortinnehaver kredittvurdert og må betale fakturaen fra kredittkortselskapet selv hver eneste måned. De ansatte må også ta vare på kvitteringer for å få disse refundert fra firmaet på et senere tidspunkt. En slik løsning kan være enklere, spesielt for små bedrifter, men kan også oppleves som mer tungvint for de ansatte. 

Firmansavar

Ved firmaansvar er det firmaet som blir kredittvurdert og det er også firmaet som er ansvarlig for å betale fakturaene fra kredittkortselskapet. Et krav for å få firmaansvar er at regnskap for de siste årene må legges fram. Ved firmaansvar blir kredittgrensen delt mellom alle kortene som er knyttet til avtalen.

Det er også flere regler som må følges, som for eksempel at det kun er prokurist som har muligheten til å søke om kort. En prokurist er som regel firmaets daglige leder, eller en annen person med fullmakt til å inngå avtaler på vegne av bedriften. Ved firmaansvar må det legges frem dokumentasjon i forhold til eierskap og om personene med fullmakt er politisk eksponerte personer. Fordelen med firmaansvar er økt kontroll og

Fordeler knyttet til kredittkort for firmaer

Det finnes flere kredittkort for firmaer med gode innebygde økonomiske fordeler. Enkelte kredittkort gir deg blant annet rabatt på drivstoff, reiseforsikringer og adgang til flyplasslounger. Disse fordelene er altså spesielt gunstige for bedrifter som har ansatte som er mye på reise. Enkelte kort gir bedriften billigere leiebil og rabattert telefonabonnement. Når det kommer til rabatter, cashback og bonuser, er det imidlertid generelt flere fordeler knyttet til ordinære kredittkort sammenlignet med kredittkort for firmaer. 

Kan ordinære kredittkort brukes til firmaet?

Det er ikke noe i veien for å benytte et ordinært kredittkort til firmaet. Mange av de ordinære kredittkortene kommer med flere fordeler som firmakortene ikke har, som for eksempel bonus på alt som handles eller rabatt på utvalgte varer og tjenester. Mange ordinære kredittkort kommer også uten årsgebyr. Du må imidlertid være klar over at du går glipp av de integrerte rapport- og kontrollverktøyene som gjør regnskapsføringen og rapporteringen enklere. Du får heller ikke kredittkort med firmaansvar dersom du velger et vanlig kort. Dermed må hver enkelt ansatt som skal ha kort søke og kredittvurderes.

Private kjøp med bedriftens kredittkort

Hovedregelen bør være at det ikke gjøres private kjøp med bedriftens kredittkort. Grunnen til dette er at den private økonomien og bedriftens økonomi ikke bør blandes sammen. Flere firmaer har klart definerte retningslinjer i forhold til dette. 

Slik sammenligner du kredittkort for firmaer

Når du skal velge kredittkort til ditt firma, kan det lønne seg å bruke litt tid på å sammenligne flere kredittkort for å finne det kortet som passer best til din bedrift. Det kan være helt andre behov når det gjelder kredittkort for små bedrifter eller kredittkort enkeltmannsforetak sammenlignet med kravene som en større bedrift har. Dersom du eller de ansatte kommer til være mye på reise, kan det for eksempel lønne seg å velge et kredittkort med reiseforsikringer, lounge-tilgang eller drivstoffrabatt. Andre typer kredittkort kan ha andre fordeler.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort for firmaer

Hva er forskjellen på firma kredittkort, bedriftkort og kredittkort for bedrift?
Hva koster firmakort kredittkort?
Hva er et kredittkort med firmaansvar?
Hva er et kredittkort med personlig ansvar?
Bør firmaet anskaffe kredittkort bedrift eller debetkort bedrift?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Mar 27, 2024