Betjeningsevne, også kjent som betalingsevne, er enkelt sagt din økonomiske kapasitet til å kunne betale tilbake lån og andre forpliktelser som kredittkortgjeld. Ifølge utlånsforskriften er alle banker lovpålagt å beregne kundenes evne til å betjene lån eller kredittkort før de tilbyr en avtale. Jo høyere betjeningsevne, desto lavere er risikoen for banken.
Bankene beregner din betjeningsevne ut fra inntekt i forhold til samlet lån. Har du en høy månedslønn og lave faste utgifter, vil banken mest sannsynlig konkludere med at du har en høy betjeningsevne.
Når banker vurderer betjeningsevnen din, ser de på flere faktorer. Dette inkluderer blant annet:
På denne måten kan de estimere hvor mye du realistisk sett kan betale tilbake over tid uten å komme i økonomiske vanskeligheter. Skal du søke om et boliglån fra DNB, vil banken vurdere din betalingsevne på følgende måte:
– Når vi skal vurdere betalingsviljen din, ser vi på hvordan du sparer, hvor stort forbruk du har, hvordan du bruker kredittkortet ditt og om du betaler regningene dine. Hvis du gjør det og har et forbruk tilsvarende det som brukes i SIFOs referansebudsjett – og dessuten har vært dyktig til å spare – er det positivt. Hvis du har betalingsanmerkning derimot, så får du ikke lån.
For øvrig er det heller ingen banker som tilbyr kredittkort med betalingsanmerkninger. Dette er viktig å kvitte deg med i forkant av alle lånesøknader.
Når du søker om lån, vil långivere som banker og kredittkortselskaper vurdere din betjeningsevne i lys av flere faktorer. Utlånsforskriften, som er en del av norske reguleringer for finansielle institusjoner, setter spesifikke krav til vurderingen av betjeningsevne. Denne forskriften er til for å beskytte både långiver og låntaker mot overbelastning med gjeld.
Dette er kravene i utlånsforskriften:
Forskriften gjelder ikke hvis du søker om et kredittkort med en kredittramme på 25 000 kroner eller mindre. Banken vil fremdeles vurdere din betalingsevne, men den maksimale belåningsgraden på 85 % er ikke gjeldende i dette tilfellet.
Hva betyr det? At selv om du har makset boliglånet, vil du fremdeles kunne søke om et kredittkort med lav kredittgrense.
Hvor mye lån du kan betjene avhenger av hvor høy inntekt du har, og om du eventuelt allerede har noen andre lån (som boliglån, billån eller studielån). Som nevnt kan du ikke låne mer enn fem ganger inntekt eller ha en belåningsgrad på over 85 %. Dette gjelder også når du søker om et kredittkort med en kredittramme på over 25 000 kr.
Husk at det er flere faktorer banken vurderer når du søker om lån eller kreditt. Så selv om du har en god inntekt, kan tidligere betalingshistorikk eller høye utgifter påvirke lånebeløpet. Under ser du et eksempel på hvor mye du kan låne om du har en lønn på 600 000 kroner:
Med en lønn på 600 000 kroner kan du låne opptil 3 millioner, ifølge utlånsforskriften. Igjen, dette er et maksbeløp og banken vil kun gi deg lån eller kredittkort dersom du har en god kredittscore.
Det bør ikke være et mål i seg selv å maksimere lånet. Dersom du tar opp et lån eller søker om kreditt, er det viktig å ikke låne mer enn din betalingsevne. Selv om banken godkjenner søknaden, betyr ikke det nødvendigvis at det er en smart idé.
Å forbedre betjeningsevnen er en avgjørende faktor for å få godkjent det lånet eller kredittkortet du ønsker. Om du allerede har fått avslag på noen søknader, er dette et tegn på at du har en lav betjeningsevne. Her er noen grep til hvordan du kan forbedre betalingsevnen:
Betjeningsevne handler om hvor mye gjeld du kan håndtere basert på din inntekt, utgifter og eksisterende lån. Utlånsforskriften setter klare grenser, som at samlet gjeld ikke kan overstige fem ganger din årlige bruttoinntekt. Banken vurderer også om du tåler eventuelle renteøkninger, spesielt ved søknad om større lån eller kredittkort.
For å forbedre betjeningsevnen kan du redusere faste utgifter, øke inntekten, forbedre kredittscoren, eller refinansiere dyr gjeld. Å bruke kredittkort ansvarlig ved å betale ned saldoen hver måned er også viktig for å unngå unødvendige kostnader og styrke din økonomiske situasjon.
Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov.