Artikkelen baserer seg på undersøkelser og rapporter, samt generelle reisetips fra bransjen. Vi har tatt utgangspunkt i internasjonale data da norske spesifikke studier ikke forelå, og nevnte tall må derfor ses som veiledende. Du kan lese mer i kildene vi har sitert underveis for dypere innsikt i temaet.
Hvilken ukedag som er billigst å booke fly er omdiskutert. Tradisjonelt har mange ment at tirsdag er best – blant annet fordi flyselskaper ofte lanserte rabatter sent på mandag, slik at billige billetter dukket opp tirsdag og onsdag. Det har også vært en oppfatning at man bør unngå helger, da flere har fri og etterspørselen driver opp prisene.
En Expedia/ARC-analyse fant at søndag faktisk er den rimeligste dagen å bestille flybilletter på, for tredje år på rad. Ifølge denne kan reisende spare ca 6 % på innenriksbilletter og hele 17 % på internasjonale billetter ved å bestille på en søndag, sammenlignet med å bestille på en fredag. Fredager pekes ut som dyrest, trolig fordi mange forretningsreisende kjøper billetter mot slutten av arbeidsuka og presser prisene opp da.
Andre analyser viser derimot at begynnelsen av uka også kan være gunstig. En studie fra 2024 fant at mandag og tirsdag ofte hadde lavest gjennomsnittspriser på flybilletter. Forskjellene var ikke store, men tendensen var at prisene økte utover uken.
Konklusjonen er at det ikke finnes én magisk ukedag som alltid er billigst, men heller sikte på rolige dager som søndag eller tidlig i arbeidsuka for å øke sjansen for en god pris
Forskjellen er ofte kun noen få prosenter, så finner du et godt tilbud på en annen dag, ikke nøl med å slå til. Prisalgoritmene er komplekse og unntak forekommer.
Hvor tidlig du bestiller før avreise har stor betydning for prisen. Her er rådene litt forskjellige for innenlands/Europa-reiser og interkontinentale reiser:
Tips: Sett gjerne en prisvarsel på flyvningen din når det er et par-tre måneder igjen, så kan du følge med på prisutviklingen og slå til når prisen virker gunstig.
Det lønner seg som regel å legge flyreisen til midt i uka. Tirsdager, onsdager og torsdager har ofte lavere billettpriser enn helgedagene. Færre forretningsreisende og ferieturister flyr midtuke, så etterspørselen (og dermed prisene) er lavere da. Data fra Expedia bekrefter at torsdag er den billigste dagen å fly internasjonalt – å fly torsdag i stedet for søndag sparer reisende rundt 15 - 17 % i snitt. For innenriksruter (f.eks. innad i Europa) fant de at lørdag ofte var rimeligst, mens søndag klart var dyrest. For interkontinentale flyvninger pekte tirsdag seg ut som billigste avreisedag, og fredag som den dyreste.
Unngå søndager dersom lav pris er målet – søndag er ofte den dyreste dagen å fly, siden mange skal hjem fra helgeturer eller starte jobbreiser da. Mandager kan også være kostbare for enkelte ruter (mye jobbreiser mandag morgen). Har du mulighet til å fly ut et par dager før eller etter helgen, vil du som oftest finne bedre priser.
Ikke bare dag, men også klokkeslett kan spille inn. Flykninger tidlig på morgenen eller sent på kvelden/natten er gjerne billigere – rett og slett fordi de er mindre populære. I tillegg viser statistikken at morgenfly har lavere risiko for forsinkelser og kanselleringer, så det kan være en bonus å ta den tidlige avgangen rent punktlighetsmessig. Selvfølgelig, komforten ved å stå opp kl 04:00 for å rekke et fly må veies opp mot prissparingen – men for budsjettreisende kan det absoluttt lønne seg å velge uferdige flytider.
Når på året du reiser påvirker prisen betydelig. I høysesong – når “alle andre” skal ut og reise – er prisene på sitt høyeste. Typiske dyrere perioder er sommerferien (ca. juni–august), jule- og nyttårsferien (desember) samt populære ferier som påske og vinterferie.
Late vintermåneder januar–mars (etter at juleferien er overstått) og høsten september–november er generelt rimeligere reisetidspunkt på mange ruter. Da er det færre som tar lengre ferier, og flyene fylles ikke like raskt opp. For eksempel pleier januar ofte å by på mange billigsalg fra flyselskapene for å fylle setene etter en rolig periode.
Overraskende nok viste Expedias 2025-data at selv august, som jo er midt på sommeren, faktisk var den billigste måneden å fly i globalt dette året. I samme analyse var februar og mars de dyreste månedene på verdensbasis. Dette er litt uvanlig – tidligere har februar/mars pleid å være billig fordi det er utenom ferier – men det illustrerer at markedet kan variere fra år til år. En forklaring kan være at sommeren 2024 (som analysen baseres på) hadde ekstra stor kapasitet eller prispress, slik at prisene ikke ble så høye som forventet, mens vintermånedene fikk økt etterspørsel (f.eks. mange utsatte reisene sine til etter pandemien, og dro på ferie tidlig i 2024).
Tips: Skal du ut og fly i julen eller andre travle tider, bestill ekstra tidlig. For eksempel har historiske data vist at de som booket julefly allerede i september/oktober ofte fikk bedre priser enn de som ventet nærmere desember. Jo tidligere ute i høysesong, desto bedre.
Prisene varierer også mye basert på hvor du skal fly. Fra Norge er det noen populære ruter der konkurransen mellom flere flyselskaper (inkludert lavprisselskaper) presser ned prisene, noe som er positivt for oss forbrukere.
Eksempler på reisemål som ofte har relativt rimelige flybilletter fra norske flyplasser:
Innenfor Europa
Utenfor Europa
«Billig» er relativt – flypriser endres hele tiden. Destinasjonene over er nevnt fordi de ofte har mange konkurrerende flyvninger, noe som statistisk gir lavere priser enn steder med monopolruter.
Til slutt, uansett når du bestiller eller reiser, finnes det en del smarte strategier du kan bruke for å øke sjansen for en billig billett. Her er noen praktiske tips for å spare penger på flyreisen:
Vi anbefaler følgende kredittkort fordi de tilbyr rabatter eller bonuspoeng på flyreiser. I tillegg kommer de med en kompletterende reiseforsikring, noe som er ekstra fordelaktig når du bestiller flybilletter.
Selv om det ikke finnes et enkelt fasitsvar på når flybilletter er billigst, kan vi trekke fram noen gjennomgående råd fra dataene: Bestill i god tid (gjerne 1–3 måneder før) heller enn i siste liten, og prøv å legg inn kjøpet på en rolig dag som søndag eller tidlig i uka. Unngå de travleste reisedagene (fly heller midtuke enn i helgen) og styr unna høysesong hvis du kan.
Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard