Sammenlign vilkårene for kortene

SAS Amex Elite
Betalingsnettverk Betalingsnettverk
amex
Betalingsnettverk
mastercard
Årsgebyr Årsgebyr
6 000 kr
Årsgebyr
2 335 kr
Aldersgrense Aldersgrense
18
Aldersgrense
20
Rente Rente
19,80 %
Rente
19,80 %
Effektiv rente Effektiv rente
30,12 %
Effektiv rente
33,87 %
Rentefrie dager Rentefrie dager
45 dager
Rentefrie dager
30 dager
Maks kreditt Maks kreditt
400 000 kr
Maks kreditt
100 000 kr
Minimumsbeløp ved forfall Minimumsbeløp ved forfall
8,50 % (min 400 kr)
Minimumsbeløp ved forfall
5,00 % (min 100 kr)
Fakturagebyr Fakturagebyr
45 kr (0 kr e-faktura)
Fakturagebyr
15 kr (0 kr e-faktura)
Valutapåslag Valutapåslag
2,50 %
Valutapåslag
2,00 %
Uttaksgebyr Uttaksgebyr
4,00 % (min 25 kr)
Uttaksgebyr
4,00 % (min 40 kr)
Ekstrakort Ekstrakort
Ja
Ekstrakort
Ja
Mobilbetaling Mobilbetaling
  • Apple Pay
  • Samsung Pay
  • Google Pay
Mobilbetaling
  • Apple Pay
  • Samsung Pay
  • Google Pay
Krav Krav
  • Minst 18 år
  • Ansettelse
  • Ingen betalingsanmerkninger
Krav
  • Minst 20 år
  • Må tjene minst 250 000 kr i året.
  • Ingen betalingsanmerkninger
Rente eksempel Rente eksempel
Eff. rente 30,12 %, 145 000 kr o/12 mnd. Kostnad 21 534 kr. Totalt 166 534 kr.
Rente eksempel
Eff. rente 29,43 %. 50 000 o/12 m. Totalt: 56 937 kr

Sammenlign kortenes fordeler

SAS Eurobonus Amex Elite SAS Eurobonus World Mastercard Premium
Bonusprogram
Rabattprogram
Cashback
Loungetilgang
Concierge Service
Drivstoffrabatter

Sammenlign kortenes forsikringer

SAS Eurobonus Amex Elite SAS Eurobonus World Mastercard Premium
Kjøpsbeskyttelse
Leveringsforsikring
Reiseforsikring
Prisbeskyttelse
Omfattende forsikring
Avbestillingsforsikring
Redusert egenandel
Nøkkelforsikring
Feiltankingsforsikring
ID-tyveriforsikring
Arrangementsforsikring
Hole-in-one-forsikring

Sammendrag av sammenlignende informasjon om kortene

  • SAS Eurobonus World Mastercard Premium tilbyr Loungetilgang, noe SAS Eurobonus Amex Elite ikke gjør

  • SAS Eurobonus Amex Elite har en nedre aldersgrense på 18 År, sammenlignet med SAS Eurobonus World Mastercard Premium på 20 År

  • SAS Eurobonus Amex Elite har ingen inntektskrav, men SAS Eurobonus World Mastercard Premium krever en årlig minimumsinntekt på 250 000 kr

Sammenlign kortanmeldelser fra brukere

Anmeldelser av SAS Eurobonus Amex Elite

Gabriel F

great tool for travellers

Tor-Are Arntzen

Overlag veldig fornøyd med kortet mitt, bortsett fra at man må betale hele utestående beløpet. Ønsker meg delbetaling på Amex kortet som andre “vanlige” kredittkort

Trond Are Alvestad

Halveis på vei til å være kvalifisert til drømmeturen med dama til New York.

Anmeldelser av SAS Eurobonus World Mastercard Premium

Det er ingen anmeldelser

Firmainformasjon

SAS Eurobonus Amex Elite SAS Eurobonus World Mastercard Premium
Firmanavn
American Express Europe S.A
SEB Kort Bank AB Oslofilialen
Telefon
+47 24 05 52 64
21015335
E-post
-
mastercard@sebkort.no
Adresse
Avenida Partenón 12-14
Postboks 1373, Vika

Åpningstider

SAS Eurobonus Amex Elite SAS Eurobonus World Mastercard Premium
Mandag
08:00 - 18:00
08:00 - 17:00
Tirsdag
08:00 - 18:00
08:00 - 17:00
Onsdag
08:00 - 18:00
08:00 - 17:00
Torsdag
08:00 - 18:00
08:00 - 17:00
Fredag
08:00 - 18:00
08:00 - 17:00
Lørdag
Stengt
Stengt
Søndag
Stengt
Stengt

Intro

SAS Amex Elite og SAS Mastercard Premium befinner seg i toppsjiktet av kredittkort på det norske markedet. Begge kortene gir tilgang til SAS EuroBonus, som er Nordens største lojalitetsprogram. Men kortene skiller seg i form av kostnader, gebyrer og fordeler. Vi ser på faktorer som avgjør hvilke kort som passer best for deg.

Gir ulike fordeler hos SAS EuroBonus

Selv om begge kortene tilbyr opptjening av SAS EuroBonus, får du mer EuroBonus med SAS Amex Elite enn med SAS Mastercard Premium:

Begge kortene gir «Companion Ticket (CT)», som gir brukere muligheten til å reise 2-for-1 i hele verden med SAS og andre flyselskaper som er en del av SkyTeam. For at du skal få en slik billett må du bruke 150 000 kr i løpet av et kalenderår. Med SAS Mastercard Premium er du begrenset til én slik billett årlig, mens du kan oppnå to billetter med Elite-kortet. Da må du riktignok ha et forbruk på 300 000 kr.  

Ulik loungetilgang på flyplasser

SAS Amex Elite og SAS EuroBonus Mastercard Premium tilbyr ulike fordeler knyttet til lounge tilgang:

  • SAS Amex Elite: Kortet gir ikke automatisk tilgang til lounger. Du kan imidlertid kjøpe tilgang til SAS-lounger på nett eller i loungespesjonen. Dette kan komme godt med på reisen, men lounge følges ikke med gratis.
  • SAS EuroBonus Premium: Premium-kortet inkluderer fordelen "Fly Premium", som gir muligheten til å bestille bonusreiser i SAS Plus eller SAS Business til poengprisen for SAS Go. Når du reiser i SAS Plus eller SAS Business, får du tilgang til Fast Track og SAS-lounger. Tilgangen til lounger er dermed knyttet til hvilken serviceklasse du reiser i, og ikke direkte til selve kortet.

Er du opptatt av å ha et kredittkort med lounge tilgang, vil vi si SAS EuroBonus Premium gir et bedre tilbud. I tillegg til SAS-lounger, får du tilgang til over 750 flyplasslounger over hele verden gjennom SAS’ partnerskap med SkyTeam.

Opptjen sølvmedlemskap raskere med SAS Amex Elite

Tidligere fikk SAS Amex Elite-medlemmer 20 000 EuroBonus-nivåpoeng når de bestilte kortet, som automatisk ga sølvmedlemskap i SAS EuroBonus. Denne ordningen gjelder ikke lenger. Nå kan kunder opptjene uendelig med nivåpoeng, men man må ha et høyt forbruk for å nå sølvmedlemskapet. Du må bruke cirka 330 000 kr årlig for å nå medlemskapsnivået. 

Med SAS Mastercard Premium er det enda vanskeligere å nå dette nivået. Du opptjener 25 % av bonuspoengene du har tjent inn på en måned. Så opptjener du 4000 bonuspoeng, får du 1000 nivåpoeng. For å nå sølvmedlemskap må du ha et forbruk på over 500 000 kr.

Sølvmedlemskapet gir deg flere fordeler, som blant annet:

  • 25 % ekstra bonuspoeng på flyvninger
  • Prioritert innsjekking
  • 1 ekstra gratis bagasje
  • Prioritert ombordstigning
  • 5 % rabatt på vanlige billetter for poeng

Om sølvmedlemskapet er viktig for din del, vil du nå medlemskapet fortere med SAS Amex Elite. Men det er viktig å beregne om du har et høyt nok forbruk til å nå nivået i forkant!

Mastercard er mer akseptert enn American Express

SAS Amex Elite er utstedt av betalingsnettverket American Express, mens SAS Mastercard Premium benytter seg av Mastercard. Det er en fordel å ha Mastercard fremfor American Express, rett og slett fordi det er langt mer akseptert blant butikker over hele verden. Selv i Norge er det flere butikker som ikke godtar Amex.

En av de største fordelene med SAS Amex Elite er at man har muligheten til å skaffe to CT-billetter, som skaffes hvis man har et forbruk på 300 000 kr. At færre butikker godtar American Express kan derimot sette en kjepper i hjulene for at dette oppnås. I tillegg kan man havne i flere situasjoner hvor kortet blir avvist.

Hvilke kort tilbyr best forsikring?

Både SAS Amex Elite og SAS Mastercard Premium tilbyr omfattende reiseforsikringer. For at du skal få forsikringen inkludert med SAS Amex Elite er du nødt til å betale minst 75 % av reisens kostnader, mens med SAS Mastercard Premium må du kun betale 50 % av reisens kostnader med kortet. 

I tabellen under ser du noen eksempler på de ulike betingelsene og grad av dekning som tilbys med den tilhørende forsikringen.

Dekningsområde SAS Amex Elite SAS Mastercard Premium
Avbestillingsforsikring
Dekker opptil 50 000
Dekker opptil 20 000
Personskade ved ulykke
Gir opptil 1,5 millioner i erstatning
Gir opptil 600 000 kr i erstatning
Tapt/stjålet bagasje
Maksgrense på 5000 kr per enkeltgjenstand
Maksgrense på 7500 kr per enkeltgjenstand

SAS Amex Elite gir deg 3 gratis tilleggskort

En god måte å tjene mer bonuspoeng på, er å skaffe seg et ekstrakort. Dette er et ekstra kort som er knyttet til samme konto, som betyr at du og din partner eller en annen familiemedlem kan bruke samme kreditt og samle opp bonus sammen. 

Med SAS Amex Elite får du opptil tre tilleggskort, helt uten ekstra kostnad. Det betyr at man til sammen kan ha fire kort hvor man kan opptjene bonus. Dette bidrar igjen til at du raskere når dine opptjeningsmål. 

SAS Mastercard Premium tilbyr kun ett ekstra tilleggskort, men du er nødt til å betale 295 kr i året for kortet. Så på denne fronten scorer SAS Amex Elite høyere.

Hva sier kundene?

Dette sier kundene

Det er mange meninger på nettet om hvilket kort som er best, og de fleste trekker frem at SAS Amex Elite er best om du har et svært høyt forbruk. Hvis ikke, vil kortets høye gebyrer være unødvendig å betale. Her er noen meninger som går igjen:

  • Det er sjeldent vært å betale årsgebyret på 6000 kroner med SAS Amex Elite, med mindre du har et så stort forbruk at du opptjener 2 Companion Ticket. 
  • Å sammenligne kortene mot hverandre er vanskelig. Hvem som er best må avgjøres ut fra forbruk, tilgjengelighet og behov. 

En bruker på forumet Diskusjon.no forteller at det er vanskelig å forsvare den høye prisen til SAS Amex Elite. Det som kan gjøre kortet verdt prisen, er om man har et høyt nok forbruk til å tjene to Companion Tickets:

«Enig i at det er vanskeligere å forsvare prisen [til Elite-kortet]. Det er nok bare verdt det om man klarer å bruke minst 300k i året, for å få tak i to CT, og bruker de på lange reiser i Business. Da blir årsprisen på 6000 kr svelgbar. Så har de bedre kampanjer på kortet også da, gjerne dobbelt så mye i "signup" bonus sammenlignet med Premium-kortet.»

Selv om det er stor uenighet om hvilket kort som er best å ha, er det en annen bruker i samme forum som nevner at veldig få butikker godtar betaling med American Express. 

«Er veldig få som tar AmEx [...] AmEx er et kort som er uvanlig utenfor USA da dette ikke bare er dyrt for butikken, men også for kunden av kortet.»

En bruker på forumet til Insideflyer.no nevner at SAS Premium Mastercard er en fordel dersom man ønsker å ha SAS Plus-billetter til samme pris som Go-billetter:

«Premium gir deg tilgang til Fly Premium hvor du kan bestille bonusreiser i SAS Plus eller SAS Business men bare betale for SAS Go

Vår konklusjon

Begge kortene har sine styrker og svakheter. SAS Amex Elite gir best fordeler for de som har store utgifter, mens SAS Mastercard Premium er et mer fleksibelt og rimeligere valg. Derfor er det vanskelig å konkludere hvem som er best, ettersom valget vil avhenge av dine behov og reisevaner. 

En ting som derimot kan være viktig å være oppmerksom på, er at SAS Amex Elite er utstedt av American Express. Dette kortet er mindre akseptert hos butikker over hele verden, ekskludert i USA. Av den grunn kan SAS EuroBonus være det beste kredittkortet for brorparten av norske forbrukere.

SAS EuroBonus Premium har også et bedre lounge-program, som gir tilgang til lounger når du bestiller SAS Plus eller SAS Business til poengpris for SAS Go. Om du derimot har et så høyt forbruk at du kan tjene opp 2 CT-billetter, vil nok SAS Amex Elite være å foretrekke.

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert 2025-03-19