Generelle fordeler ved å bruke kredittkort ved netthandel

Med Visa og Mastercard kan du klage til kortutsteder over feil ved vare eller levering i tillegg til selger både om det er kredittkort og om det er debetkort. Fordelen med kredittkortet er at pengene ikke har forlatt bankkontoen din, men først gjør det når du betaler fakturaen på kredittkortet som forfaller mye senere. Det gir deg en lengre klagefrist,

Det er ytterligere noen vilkår for å stille kortutsteder til ansvar i slike situasjoner:

 • Du må dokumentere feil, skade eller ufullstendig levering
 • Du må ha handlet hos en profesjonell næringsdrivende
 • Du må ha forsøkt å få selger til å rette opp i saken før du klager

Klage til bank/kredittyter må være skriftlig. Dersom du ikke når gjennom med denne, har du mulighet til å klage videre til Finanstilsynet.

Nordea eneste bank med egen netthandelforsikring i kredittkortet

Av norske kredittkort som er registrert på Finans Norge, er det kun Nordeas kredittkort som oppgir at de har netthandelforsikring. Det gjelder kortene Nordea Gold og Nordea Premium. Forsikringen er identisk for de to kortene og leveres av Tryg Forsikring

Forskjellen på Nordea Gold og Nordea Premium

1.

Nordea Gold

Nordea Gold

Nordea Gold kredittkort koster 50 kroner for den som allerede har konto i banken. Foruten netthandelforsikring byr kortet på en reiseforsikring, kjøpsforsikring, og faste rabatter hos AVIS Flight Park, Interhome, Interflora og Best Western.

 • reiseforsikring

 • kjøpforsikring

 • rabatter

2.

Nordea Premium

Nordea Premium

Nordea Premium kredittkort koster ikke noe ekstra for kunder i bankens Premium program. Kortet har alle fordelene som ligger i Nordea Mastercard Gold, og dessuten loungetilgang til over 1400 flyplassslounger over hele verden

 • reiseforsikring

 • kjøpforsikring

 • rabatter

 • loungetilgang

Dette er Nordeas netthandelforsikring:

Forsikringen gjelder for kundene i det aktuelle programmet, og som betaler varen med det tilhørende kredittkortet. For å påberope dekning fra forsikringen må det påvises en feil ved varen som hindrer korrekt eller riktig funksjon, at den er ødelagt eller ikke komplett og at dette ikke kompenseres av selgeren. Den kommer også til anvendelse dersom varen ikke er fremkommet innen 30 dager etter at kjøpesummen er belastet kredittkortet. Den øvre grensen for erstatning ved netthandel er 25 000 kroner per hendelse og samlet 50 000 kroner per år. Krav på dekning fremmer du ved å bruke skademeldingsskjemaet til Tryg Forsikring. Det må skje uten ugrunnet opphold, og det kreves at kvittering fremlegges.

Er forsikringen verdt det?

Netthandelforsikringen til Nordea koster ikke noe ekstra, så slik sett er den jo grei å ta med seg. På den annen side tilfører den ikke så mye ekstra til rettighetene du allerede har overfor kortutsteder etter finansavtaleloven og de generelle vilkårene for Visa og Mastercard. Det har dermed liten hensikt å opprette konto i Nordea bare for å få kredittkortet med denne forsikringen. Nordeakortene har imidlertid andre fordelsprogram du kan ta i betraktning, som reiseforsikring og faste rabatter hos en rekke aktører. Men da kan du også gå bredt ut og undersøke hva andre kredittkort kan tilby deg som kan dekke dine behov, for eksempel høyere kredittramme, kredittkort med lavere rente, dagligvarerabatt, cashback på varekjøp, bensinrabatt eller flypoeng,

Noen holdepunkter for sikker netthandel

Det er greit å ha muligheten til å klage til forsikringsselskap eller kortutsteder i bakhånd, men det beste er selvfølgelig at alt går problemfritt med bestilling, levering og betaling. Dette er noe av det du bør overveie før du handler på nett. Hvis nettsiden har en eller flere av de manglene som er beskrevet nedenfor, kan det være en indikasjon på at alt ikke er som det burde være og at du bør gjøre innkjøpene dine andre steder.

 • Er det en kjent og etablert nettbutikk? Dét er tryggere enn en butikk som akkurat har dukket opp.
 • Sjekk om det er oppgitt adresse, telefonnummer eller andre kontaktopplysninger på siden
 • Er det skrivefeil eller andre uregelmessigheter på siden, styr unna. Merk likevel at et profesjonelt utseende side ikke er noen garanti i seg selv.
 • Sjekk referanser og omtaler. Hva sier andre om siden?
 • Er tilkoblingen kryptert? Se etter hengelåsikonet eller bokstavene https i adressefeltet

Vanlige spørsmål om netthandelforsikring

Er det vanlig med netthandelforsikring i kredittkort?
Hvilke kredittkort har egen netthandelforsikring?
Hvilke forsikringsselskap tilbyr netthandelforsikring?
Lønner det seg med netthandelforsikring i kredittkortet?

Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard

Sist oppdatert Mar 25, 2024