Det er litt tryggere å betale med kredittkort enn med bankkort i utlandet. Årsaken er at kredittkortet ikke er koblet til en bankkonto du eier. Havner kortopplysningene for bankkortet ditt på avveie, er det en viss mulighet for at kontoen din kan bli tømt. Skulle uhellet være ute, er det også mindre komplisert å få tilbake pengene du har tapt med kredittkort enn hva tilfellet er med bankkort.
Det er andre fordeler med å betale ferien med kredittkort også:
Du kan lese mer om fordelene med å bruke kredittkort i utlandet her.
Reiseglade nordmenn har flere lojalitetsprogrammer for flyselskaper å velge mellom. De to mest kjente er:
En rekke kredittkort gir deg ekstrapoeng til disse programmene når du betaler med dem. Bruker du kortene ofte og klokt, er det en god mulighet for at din neste feriereise kan bli billigere eller til og med gratis. Her er noen kort som hjelper deg med å tjene poeng raskere:
Kredittkort kan også skaffe deg billigere eller til og med gratis hotellrom. Strawberry Mastercard er et slikt kredittkort. Du tjener Strawberry-poeng hver gang du betaler varer og tjenester med kortet. Deretter kan du bruke poengene på Petter Stordalens Strawberry-hoteller i Norden og Baltikum. Med Trumf Visa har du samme mulighet. Du kan veksle Trumf-bonusen i Strawberry-poeng. Her er eksempler på andre kredittkort som gir deg billigere overnatting:
Hvorfor ikke gi deg selv feriefølelsen allerede på flyplassen før du skal lette? En flyplasslounge kan være en oase av velbehag og luksus med deilige liggestoler, spa og gratis mat og drikke. En rekke kredittkort gir deg gratis eller billigere adgang til loungene. Kanskje har du et slikt kort uten å vite om det? Og har du ikke et slikt kort akkurat nå, kan du lese mer om kredittkort med loungeadgang her.
En reise kan ha vidt forskjellig pris, avhengig av når du reiser. Når tror du, for eksempel, at en pakkereise til Syden koster mest? Gi deg selv et klapp på skulderen hvis du svarte «når alle nordmenn har ferie». Sommerferien er høysesong for nordmenn på reisefot. Kan du reise utenom de travleste periodene, for eksempel tidlig på våren eller tidlig på høsten, kan du spare mange tusen kroner på både fly og hotell.
Det finnes et hav av nettsteder som lar deg booke hotellrom over hele verden. De aller fleste er mellomledd og har ikke direkte koblinger til hvert enkelt hotell. Nettstedene lover deg at de kan skaffe deg den laveste prisen på hotellrom. Men dette er en sannhet med modifikasjoner:
Det kan godt hende at hotellets egen bookingtjeneste kan gi deg den beste prisen. Det kan også være enklere å gjøre endringer eller avbestille et rom hvis du har booket direkte med hotellet.
Nordmenn kan reise uten visum til de fleste landene i Europa. Utenfor Europa derimot, kan du bli møtt med krav om visum eller en annen form for reisegodkjenning, slik som Esta (Electronic System for Travel Authorization) for USA. Det kan hende du trenger visum for et land du skal mellomlande i også. Derfor bør du sjekke innreisereglene for landene du skal besøke i god tid før reisen starter. Det kan ta dager eller uker å få et visum. Utenriksdepartementets reiseinformasjon er et godt sted å starte.
Å miste passet er noe av de kjipeste som kan skje på en reise i utlandet. Skjer dette med deg, må du kontakte den norske ambassaden i landet du besøker. Og har vi ikke en ambassade der, kan du sjekke om det finnes et norsk konsulat i nærheten. Det kan hjelpe situasjonen litt hvis du har en kopi av passet med deg. Dette er hva du kan gjøre:
Dermed har du tilgang til passopplysningene dine selv om du skulle miste originalen.
Når du skal på tur, kan du motta en rekke dokumenter:
Dokumentene er stort sett digitale hvis du ikke har bedt om papirkopier. Du kan spare deg for hodebry hvis du printer ut fysiske kopier av dokumentene. Legg dem i en mappe som du tar med på turen. Dermed har du en papirbackup hvis telefonen streiker eller det ikke er dekning der du befinner deg.
En powerbank er en bærbar lader som gir telefonen og annen elektronikk nødvendig strøm når batterisymbolet blinker rødt. Med en god versjon, kan du lade telefonen flere ganger uten problemer. En brukbar powerbank koster noen hundrelapper. Det kan være klokt å investere i én før reisen starter, slik at du slipper å stresse med å finne kontakter mens reisen pågår.
Det er også lurt å kjøpe en universell reiseadapter. En god versjon gir deg strøm så å si over hele kloden. De dyreste adapterne koster om lag 400 kroner. Men da har du også tilgang til stikkontakter i mer enn 100 land utenfor Skandinavia. Disse adapterne har også flere USB-porter slik at du kan lade mer enn én dings samtidig.
De fleste apotekene i landet selger førstehjelpspakker eller små miniapotek. Disse inneholder en rekke nyttige hjelpemidler:
Noen varianter inneholder også smertestillende midler, slik som Paracetamol. Pakkene koster noen hundrelapper. Sjekk innholdet før du starter reisen, suppler med egne medisiner og utstyr etter behov.
Ikke legg ut på reise uten en god reiseforsikring. Skulle uhellet være ute, i en eller annen form, kan det bli svært kostbart å ikke være forsikret. En rekke kredittkort inkluderer gratis reiseforsikring så lenge mer enn halvparten av reisekostnadene er betalt med kortene. Men ikke ta for god fisk at de gir deg god nok dekning. Sjekk forsikringsvilkårene nøye. Sammenlign dem med forsikringer du betaler for. Kredittkortforsikringene er brukbare på ferie- og fritidsreiser. Men de gir deg neppe like god dekning som helårs reiseforsikringer som koster penger.
Har du skaffet deg reiseforsikring, har du trolig fått med deg en avbestillingsforsikring på kjøpet. Hvis ikke, bør du skaffe deg én. Forsikringen dekker kostnadene som oppstår hvis du må kansellere en reise. Må du avbestille en flyreise for eksempel, bidrar forsikringen til at du får tilbake pengene dine, selv om du har kjøpt en ikke-refunderbar billigbillett. Det finnes kredittkort som inkluderer avbestillingsforsikringer. Igjen gjelder regelen om at minst halvparten av reisekostnadene må være betalt med kortet.
Når du skal betale i utlandet, kan du får valget mellom å betale i norske kroner eller den lokale valutaen.
Velg alltid lokal valuta.
Dette sørger for at du betaler en så lav vekslingskurs som mulig. Velger du i stedet å betale i norske kroner, kan kursen bli hele 10 % høyere på det meste. I tillegg kan du måtte betale et høyere vekslingsgebyr, som du kan lese mer om her.
Det kan hende at kreditt- eller bankkortet ditt har en regionsperre uten at du vet om det. Regionsperre er et sikkerhetstiltak fra bankene som gjør at betalingskort ikke virker i enkelte områder på kloden. Noen banker aktiverer sperren automatisk. Heldigvis er det enkelt å oppheve den i nettbanken. Og du trenger ikke å spørre om lov heller. Sjekk om kortet ditt har en slik sperre før reisen starter. Da slipper du å stresse med at kortet ikke fungerer overalt du ferdes mens reisen pågår.
«Forvent det beste, vær forberedt på det verste», heter det. Ta med minst to betalingskort på reisene dine. Bruk det ene kortet, fortrinnsvis kredittkortet. Oppbevar det andre på et trygt sted, for eksempel i en safe på hotellet du bor på. Skulle kortet du bruker bli borte eller stjålet, har du et reservekort i bakhånd.
Du har kanskje sett videoer på nettet som viser hvor ille bagasje kan bli behandlet av bakkepersonell på flyplasser? Du kan bestille klistremerker med påskriften «Fragile» på nettet. Merk bagasjen din med klistremerkene. Det øker sjansene for at kofferter og bager blir behandlet litt mer skånsomt av aggressive stuere.
Du kommer ganske langt med peking og gestikulering i utlandet. Men det skader ikke å laste ned appen Google Translate til telefonen. Du kan skrive inn det du ønsker å si på norsk i appen. Deretter blir teksten oversatt til språket du velger selv. Du kan også lese inn beskjeden din. Deretter leser appen opp beskjeden på et valgfritt språk. Og har du ikke appen, kan du åpne Google-oversetteren i en nettleser.
Et godt kart er alltid kjekt å ha når du er på tur. Du kan åpne en rekke digitale karttjenester i nettleseren din på telefonen, slik som Bing Maps. Men hva om du ønsker å begrense databruken i utlandet? Eller at det er begrenset eller null dekning der du befinner deg? Du kan bruke både Google Maps og Apple Maps uten å være koblet til inter- eller mobilnettet:
Du kan også sjekke om området du skal reise til har egne offline-kart du kan laste ned.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian