Et standard kredittkort belaster ikke renter umiddelbart etter at et varekjøp er foretatt, i butikken eller på nettet. Det skjer først etter at den fakturaen som gjelder for den angjeldende måneden er forfalt.
Det du har brukt kredittkortet ditt for i januar, vil du først få en faktura på i begynnelsen av februar. Her vil du ha en betalingsfrist på 14 dager. Det beregnes da ikke renter på disse kjøpene fram til denne.
For et kjøp som foretas 1. januar vil da renter begynne å løpe tidligst 14. februar. Ut fra hvilken dag kredittkortselskapet sender ut sin januarfaktura, kan det være senere enn dette.
Av den grunn kan altså banken som står bak kredittkortet reklamere med opptil 45-50 dagers rentefri utsettelse.
Merk at den rentefrie perioden gjelder for varekjøp. For kontantuttak i minibank eller over skranke begynner renten å løpe umiddelbart. Det samme er tilfelle med overføringer fra kredittkortet til egen konto.
Det er en del variasjoner i kredittkortrenten, og et stort spenn mellom de høyeste og de laveste rentene. På Finansportalen, et samarbeidsprosjekt mellom forbrukerrådet og finansnæringen, ligger laveste nominelle rente på 14 % og den høyeste på 23 %. Oversikten omfatter mer enn 200 kredittkort.
Her oppgis også effektiv rente, altså rente inkludert gebyrer. Her kommer kort med høy årsavgift spesielt dårlig ut. Kortet SEB Selected har for eksempel en effektiv rente på 119, 51 %, hovedsakelig på grunn av årsgebyret som er på 5 000 kroner. Nominell rente på dette kortet er kun 19,8 %.
Gebyrbruken, og dermed den effektive renten, er imidlertid noe som i stor grad kan styres av brukeren. Det kommer vi tilbake til litt lenger ned i artikkelen.
Renter påløper altså bare dersom du ikke betaler det ned jevnt og trutt hver måned.
I motsatt fall opparbeides det en rentebærende saldo. Dersom du bruker kortet opp til kredittgrensen, og blir værende der, kan det bli penger ut av det.
Hvis vi tar utgangspunkt i et kort med en kredittkortgrense på 50 000 kroner og en ordinær nominell rente på 20 %, tilsvarer det en årlig renteutgift på 10 000 kroner. Hertil kommer det gebyrer. Dersom man vaker på en kredittgrense på 100 000, vil det bli det dobbelte.
Som vi har redegjort over, går det fint å unngå renter på kredittkort ved å betale seg ned før den rentefrie perioden går ut. Da betyr heller ikke rentesatsen så mye, og man kan se på eventuelle andre fordeler når man velger kort.
Noen ønsker på den annen side å bruke kredittkortet som en nedbetaling. Kjøper du for eksempel en moped, møbler eller en lang feriereise med kortet, kan det hende du trenger noen måneder til å nedbetale det. I så tilfelle er det viktig med et kredittkort med lav rente.
Med vår kredittkortkalkulator kan du finne ut hvor mye du må betale i renter.
I tillegg til renter må vi også ta med gebyrene når vi ønsker å finne det billigste kredittkortet.
Varekjøp er imidlertid gebyrfrie på de fleste kredittkort. Det som koster ekstra kan være kontantuttak eller bruk i utlandet. For bruk utenfor Norge vil det beregnes et valutapåslag.
Du må også betale ekstra dersom du ønsker å få tilsendt papirfaktura.
Endelig er det også en del kredittkort som opererer med en årsavgift.
Det er mulig å manøvrere slik at du i størst mulig grad styrer unna de gebyrbelagte tjenestene kortet ditt har. Du kan også sjekke ut såkalte gebyrfrie kredittkort.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian