Ulike alternativer for å veksle penger

Som kort nevnt finnes det flere alternativer for å veksle penger. Du kan blant annet ta ut kontanter i en minibank (ofte tilgjengelig på flyplassen) før du reiser, veksle valuta hos ulike agenturer eller banker, gjennomføre et uttak i en minibank i utlandet eller betale med kort i butikker.

Det er viktig å ha en forståelse rundt kostnadene tilknyttet til de ulike alternativene – for du kan nemlig spare/tape mye penger avhengig av hva du velger. Vanlige kostnader inkluderer valutapåslag, bankgebyrer og transaksjonsgebyrer. Videre ser vi på kostnadene relatert til de ulike metodene og hvordan du sparer mest penger.

Veksle penger i en minibank før eller under avreise?

Det finnes flere minibanker i Norge hvor du har mulighet til å ta ut penger i ulike valutaer. Spesielt hvis du planlegger å reise til et land som benytter seg av de største valutaene, som f.eks. euro, amerikanske dollar eller britisk pund. Ønsker du å veksle penger i en minibank i forkant er du som regel nødt til å betale for valutapåslag, samt eventuelle vekslingsgebyrer eller uttaksgebyrer. Unntaket er hvis du har et kredittkort uten valutapåslag.

Om det lønner seg å ta ut penger i Norge eller i utlandet vil variere ut ifra hvilket land du skal til, banken du tar ut penger fra og hvilke kort du bruker. Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, vil kursen være nokså lik i land som euro, dollar eller pund. 

Likevel har VG og Dine Penger utført en undersøkelse som viser at det lønner seg å ta ut i utlandet, med mindre du er i Sveits og skal ta ut sveitser franc (CHF). Drar du derimot til land med lavere valuta, som Thailand eller Tyrkia, vil du som regel spare vesentlig mer ved å gjennomføre uttaket i utlandet. 

Hvor du reiser vil med andre ord spille en viktig faktor på hvor mye du kan spare. Mange synes det er komfortabelt å allerede ha penger i lommen før de ankommer et nytt sted. Likevel er det sjeldent vanskelig å finne en minibank, uavhengig av hvilket land du skulle reise til. 

Sjekk gebyrene til minibankene før du veksler penger

Det er altså i de aller fleste tilfeller billigere å ta ut penger i utlandet, men du vil også kunne spare penger avhengig av hvilken minibank du bruker. Selv om du har et kredittkort som tilbyr gebyrfrie uttak i utenlandske minibanker, kan det hende at de utenlandske bankene belaster deg for uttaket. Du kan derfor spare mye penger på å sjekke ut flere minibanker før du veksler penger. 

Betal med kortet i utlandet

Før var man avhengig av å bruke kontanter i utlandet, men denne tiden er snart forbi. I flere land er det nå vanligere å bruke betalingsterminaler fremfor å betale med kontanter. Dersom det er tilfelle der du skal, er dette som regel også det rimeligste alternativet. 

Når du bruker kortet i utlandet vil du ofte få et spørsmål om du vil at betalingen skal gjennomføres i lokal valuta eller i norske kroner. Dette kan være et forvirrende spørsmål for mange, men i brorparten av tilfellene vil det være lønnsomt å betale i lokal valuta. Dette gir best vekslingskurs og resulterer i en billigere handel. 

TF Bank Mastercard kom best ut på vår kåring av beste kredittkort på reise. Dette kortet har kun 1,75 % i valutapåslag, 0 % i uttaksgebyr og 43 rentefrie dager. I tillegg får du gratis avbestillingsforsikring og reiseforsikring samt gratis egenandelsforsikring for leiebil og ID-tyveriforsikring med på kjøpet. Koret gir også hundrevis av rabatter på opptil 30 % på shopping, reiser, overnatting, restauranter osv. 

Veksle penger hos agenturer eller banker

For noen kan det virke fjernt, men det var lenge vanlig å møte opp fysisk i banken eller hos ulike agenturer, som f.eks. Forex og Western Union, for å veksle penger før reiser. Dette kan være et dyrt alternativ. 

Ved å ta ut penger i en minibank eller ved å bruke kortet i utlandet vil du som regel få et valutapåslag på mellom 1,75 % og 2,5 %. Ved å veksle penger fysisk kan valutapåslaget være så høyt som 4 - 7 % av uttaksbeløpet. Det er derfor unødvendig å si at dette vil kunne føre til store pengetap. 

La oss illustrere med et eksempel:

Tar du ut 10 000 kroner med et kredittkort med et valutapåslag på 1,75 %, vil dette koste deg 175 kroner. Betaler du 7 % av uttaksbeløpet betaler du 700 kroner for å ta ut samme beløp. Du vil altså kunne spare 525 kroner ved å velge et kort med lavt valutapåslag sammenlignet med å ta ut penger hos en agentur eller en bank. 

Hvilket alternativ er billigst?

Frem til nå har vi sett på de ulike alternativene knyttet til veksling av penger hvis du skal til utlandet. Men hvilket alternativ er det som er billigst?

I de fleste tilfeller er det mest lønnsomt å betale med kortet i utlandet, dersom dette er et alternativ. Da vil du kun betale et valutapåslag. Det er derimot viktig at du velger å betale i lokal valuta, så du slipper unødvendig høye vekslingskurser. Velger du å anskaffe et reise kredittkort kan reisen bli enda rimeligere. Dette er kredittkort som gir deg flere fordeler på reisen, som reiseforsikring, oppgraderinger på hotell og fly og cashback (penger tilbake) på reiserelaterte kjøp. 

Ønsker du derimot å ha kontanter i lommeboken, vil det være et smartere valg å gjennomføre uttaket i utlandet fremfor i Norge, med mindre du er i Sveits. Hvis du ønsker å ha litt penger før du ankommer et nytt land, vil det være lurt å heller ta ut et lite beløp i Norge, og utføre resterende uttak i utlandet. 

Finn et kredittkort med lav valutapåslag

Når du betaler med kortet ditt eller gjennomfører et uttak vil du som regel betale et valutapåslag, med noen unntak. Som regel er dette på mellom 1,75 % og 2,5 %, avhengig av kortets betingelser. Du vil derimot spare mye penger over tid dersom du velger et kort som befinner seg i det lavere sjiktet. Å betale 0,75 % mer for hver transaksjon kan utgjøre en stor forskjell, spesielt over tid. 

Ofte stilte spørsmål om å veksle penger

Hvor er det billigst å ta ut penger?
Hvordan kan jeg redusere kostnadene når jeg skal veksle penger?
Beste måte å veksle penger når jeg skal til utlandet?
Hvordan spare penger med kredittkort på reise?
Bør jeg bruke norske kroner eller utenlandsk valuta i utlandet?

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Mar 12, 2024