Dette er kontaktløs betaling

Forestill deg at du står i kø på butikken med hendene fulle av varer. Når det er din tur til å betale, holder du bare kortet, mobilen eller smartklokken over terminalen. Et øyeblikk senere hører du et lite pip som bekreftelse på at du har betalt.

Kontaktløs betaling er en betalingsmetode. Som navnet tilsier, slipper du å putte betalingskort inn i betalingsterminalen. Er beløpet lite nok, behøver du heller ikke å taste PIN-koden. Alt du må gjøre, er å holde betalingsmiddelet ditt så nært betalingsterminalen at den kan lese betalingsdetaljene. Dette kan den gjøre med hjelp av små radiosignaler.

Kontaktløs betaling fungerer med en rekke betalingsmidler:

Bruker nærfeltskommunikasjon

Bruker nærfeltskommunikasjon

Hemmeligheten bak kontaktløse betalinger kalles nærfeltskommunikasjon eller near field communcation (NFC) som engelskmenn sier.

NFC gjør det mulig for to enheter å kommunisere trådløst, på radiobølger, så lenge avstanden ikke er for lang. Når du holder betalingsmiddelet ditt nært nok betalingsterminalen, utveksles informasjon via NFC, og betalingen din blir godkjent på et blunk.

Det varierer hvor langt unna du kan holde kortet, telefonen, armbåndet eller klokken. Men i de fleste tilfellene kan ikke avstanden være særlig mye lenger enn 4 centimeter.

Slik fungerer kontaktløse betalinger i praksis

To ting må være på plass før du kan betale kontaktløst:

  1. Betalingsmiddelet ditt må støtte betalingsmetoden
  2. Betalingsterminalen må også støtte teknologien

Dette er sjeldent et problem i Norge. Siden 2020 har det vært krav om at alle betalingsterminaler skal fungere med kontaktløse betalinger. Og alle nyere bank- og kredittkort har teknologien som kreves (vi kommer tilbake til klokke- og mobilbetalinger).

Når begge forutsetningene er på plass, er dette fremgangsmåten når det er din tur til å betale:

  1. Hold betalingsmiddelet ditt nært nok betalingsterminalen
  2. Et lydsignal varsler at terminalen har mottatt informasjonen
  3. Skjermen på betalingsterminalen varsler at betalingen er i boks

Det kan hende at du må taste PIN-koden. Det er vanligvis to årsaker til dette:

  1. Beløpet du skal betale er høyere enn 500 kroner
  2. Du må bekrefte at du er den rette eieren av betalingsmiddelet

I tilfelle du må bekrefte at du eier betalingsmiddelet, kan du bli bedt om å putte bank- eller kredittkortet i terminalen også.

Mobilbetaling, klokkebetaling og mikrokort

Det er ikke bare betalingskort som fungerer med kontaktløse betalinger. Du kan bruke smarttelefoner (mobilbetaling), smartklokker (klokkebetaling) og treningsarmbånd.

Prinsippet er det samme. Hold dingsen nært en betalingsterminal for å betale.

Men før du kommer så langt må du forsikre deg om at duppeditten din har en digital lommebok. Lommeboken må også inneholde betalingsinformasjonen fra ett eller flere av betalingskortene dine. Alle nyere telefoner og smartklokker har digitale lommebøker ferdig installert. Alt du må gjøre, er å legge inn informasjonen fra minst ett betalingskort, slik som kortnummer og utløpsdato. Flere treningsarmbånd har også lignende funksjoner.

Du kan lese mer om hvordan du bruker de digitale lommebøkene her:

Når du har ladet den digitale lommeboken med bank- eller kredittkortinformasjon, er du klar. Slik betaler du kontaktløst med mobilen, for eksempel:

  1. Lås opp telefonen slik at den er aktiv
  2. Hold den så nært betalingsterminalen som mulig
  3. Et lydsignal varsler at terminalen har lest informasjonen
  4. Både terminal- og telefonskjermen gir deg en betalingsbekreftelse

Kredittkort som fungerer med mobil- og klokkebetalinger

Her er eksempler på kredittkort som du kan legge inn i de mest populære digi-lommebøkene. Det er nemlig ikke helt valgfritt:

Kredittkort Apple Pay Google Wallet Garmin Pay
Ja
Nei
Nei
Nei
Ja
Ja
Ja
Nei
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Nei
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Nei
Ja
Ja
Nei
Ja
Ja
Nei
Nei
Ja
Ja
Nei
Ja
Ja
Ja
Ja
Nei

Gjelder alle kredittkort fra American Express.
* Gjelder alle DNB-kort. Banken oppgir for øvrig at de «snart» åpner for bruk av Apple Pay.

Observante lesere lurer nok på hvor det er blitt av Fitbit Pay i tabellen over. Ettersom Google har kjøpt Fitbit, opphørte Fitbit Pay å eksistere i 2024. For brukere av Fitbits treningstilbehør er det nå Google Wallet som gjelder.

Mikrokort

Mikrokort er små betalingskort på størrelse med et SIM-kort. Disse kortene fungerer også med kontaktløs betaling. Du kan putte dem inn i armbånd og andre wearables, noe du kan lese mer om her.

Når dette skrives, er det kun to tilbydere av mikrokort i Norge:

  • Sparebank 1 (krever konto i banken)
  • Bank Norwegian (krever at du allerede eier Norwegian-kortet)

Symbolet som angir kontaktløs betaling

Det er lett å sjekke om kortene dine og betalingsterminaler støtter kontaktløse betalinger. Se etter dette symbolet, eller noe som ligner:

Hvis både kortet og terminalen har et symbol som dette, kan du betale uten å putte inn kortet i terminalen.

Koster ikke noe ekstra

Bare så det er sagt: Det koster ikke noe ekstra å betale varer og tjenester kontaktløst. Ingen av bankene vi har kontrollert har gebyrer for betalingsmetoden. I den grad du må betale gebyr, skyldes det andre ting, slik som veksling av valuta. Når du betaler i utenlandsk valuta med et norsk kort, må du normalt betale for valutavekslingen. Men dette har ingen ting å gjøre med at du betaler kontaktløst eller ikke.

Det er trygt å betale kontaktløst

Du skal ikke bekymre deg for at kort- og betalingsdetaljene skal snappes opp av andre enn betalingsterminalen foran deg. Nærfeltskommunikasjon krever at betalingsmiddelet er veldig nært en avleser for å virke. Skal en kjeltring klare å lese av betalingsinformasjonen din, må du nærmest legge kortet, telefonen eller armbåndet oppå mekanismen som kan avlytte slik informasjon.

Og selv da, er det lite trolig at informasjonen kan misbrukes. Kontaktløse betalinger skjer med en avansert kryptering kalt tokensiering. Kort- og betalingsinformasjon kodes inn i en unik tallrekke som bare er nyttig for betalingsenheten og terminalen.

Hva med fysisk misbruk av kort, telefon eller wearables?

Hva om noen klarer å få tak i kortet ditt eller en av enhetene med din digitale lommebok Fraværet av krav til PIN-kode for mindre beløp gjør det mulig å misbruke betalingsdetaljene dine for småbeløp. Men de aller fleste bankene og kredittselskapene har to beløpsgrenser for kontaktløse betalinger:

  • En maksgrense for enkeltkjøp
  • Et maksimumsbeløp for PIN-frie kjøp per dag

Grensen for kontaktløse betalinger uten PIN-kode, er 500 kroner for enkeltkjøp og 800 kroner sammenlagt per dag, når dette skrives. Passeres disse grensene, må PIN-kode benyttes. Skulle banditter klare å misbruke betalingsmiddelet ditt, vil du uansett få tilbake pengene dine så sant du ikke har vært særdeles uansvarlig.

Enkle sikkerhetstips for kontaktløse betalinger

Disse tipsene hjelper deg med å styre unna trøbbel når du vil betale kontaktløst:

  • Skjul inntasting av PIN-koden hvis du må taste den inn på terminalen
  • Ikke oppbevar kort og PIN-kode sammen hvis koden er skrevet på papir
  • Aktiver kode, ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk for å låse opp mobilen og andre smartenheter som har aktive, digitale lommebøker
  • Sørg for at operativsystemene for telefonen eller smartenheten alltid er oppdatert
  • Sett opp SMS-varsling i nettbanken slik at du får beskjed hver gang det er bevegelser på kort eller konto
  • Kontakt banken din umiddelbart hvis du mistenker misbruk, sperr kortet hvis nødvendig

Vi er i startgropen

Nordmenn har omfavnet kontaktløse betalinger. Allerede i 2021 var 87 % av alle kortbetalinger i Norge kontaktløse. Med tanke på fordelene, er det ikke så rart:

  • fungerer hos alle fysiske forhandlere i Norge
  • like trygt som andre betalingsformer
  • raskere enn vanlige kortbetalinger
  • mer hygienisk er det også

Samtidig er utviklingen av nye betalingsenheter bare så vidt kommet i gang. Du kan allerede betale med ringer og flotte smykker fra Fidesmo Pay, for eksempel.

Og hvem vet? Om få år er kanskje betaling med fingeravtrykk, ansikts- eller stemmegjenkjenning like vanlig som brunost på vaffelplata.

Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian

Sist oppdatert Oct 10, 2024