Du skal ta ut mange penger med kredittkortet for at uttaksgebyr og valutapåslag skal gjøre store innhugg i lommeboka. For den spareglade lønner det seg allikevel å være bevisst på disse utgiftene når man skal velge kort.
Det er gratis å eie de beste kredittkortene i Norge. Det koster heller ingenting å bruke dem hvis du ser bort fra hva du faktisk betaler for en vare. Den eneste ekstrakostnaden som dukker opp ved kredittkortbruk er i mange tilfeller utgifter knyttet til uttak av penger i minibanker eller over disk.
Bruker du kredittkortet til kontantuttak må du, i verste fall, betale to tilleggskostnader:
Alle norske kredittkortutstedere legger på et valutapåslag på kontantuttak. Praksisen med uttaksgebyr varierer. Hvilket kort du eier og hvor i verden uttaket skjer, spiller en rolle.
Uttaksgebyret legges på kredittkortregningen når du tar ut kontanter med kredittkortet. Gebyret er ment å skulle erstatte banken eller kredittkortselskapet for administrasjonsjobben som må gjøres hver gang du tar ut fysiske penger. Kortselskapene tjener ingenting når du tar ut kontanter. De har kun utgifter.
Det er allikevel store forskjeller på hvordan de forskjellige korttilbyderne bruker uttaksgebyr. Noen benytter gebyret på hvert eneste kontantuttak. Andre har droppet gebyret helt og holdent. Flere befinner seg midt imellom; de legger på gebyret på kontantuttak i Norge, men dropper det på utenlandske pengeuttak.
Det er også forskjeller på hvor mye det koster å ta ut penger med kredittkort. De billigste selskapene krever 20,- til 30 kroner, pluss 1 % av beløpet du tar ut i gebyr. De dyreste vil ha 40 kroner pluss 4 prosent av uttaksbeløpet.
Tar du ut 1.000 euro med kredittkortet kan prisforskjellen være på drøye 300 kroner mellom de dyreste og de billigste korttilbyderne.
Valutapåslaget er ikke til å unngå, uansett hvilket kredittkort du eier. Denne utgiften dukker opp når du benytter kredittkortet ditt i utlandet. Påslaget legges på beløpet du handler for, eller tar ut i form av kontanter, for å dekke kortutstederens utgifter med å veksle beløpet fra norsk til utenlandsk valuta.
Størrelsen på gebyret varierer fra ett kort til et annet. Det normale er at kostnaden befinner seg et sted mellom 1,75 % og 2 % av beløpet du bruker av kortet.
Valutapåslaget er i realiteten en forsikring for at kortselskapet ikke taper penger på å la deg veksle penger. Valutakurser endrer seg konstant. Og selv om de fleste korttransaksjoner skjer i et svimlende tempo, er det allikevel en sjanse for at valutakursen endres fra at du bruker kortet til at transaksjonen blir bekreftet av banken eller kredittkortselskapet. Det er hva som skjer med valutakursen i dette øyeblikket kortselskapet forsøker å forsikre seg mot ved å bruke valutapåslaget.
Du kommer ikke unna valutapåslaget, uansett hvilket kredittkort du velger. Uttaksgebyret derimot, kan du styre unna ved å gjøre bevisste valg. Du kan bruke vår sammenligningstjeneste for å finne ut hvilke kredittkort som har droppet uttaksgebyr på utenlandske kontantuttak, for eksempel. Du vil også se hvilke kort som har droppet gebyret, uansett hvor i verden du tar ut penger.
Det finnes også bankkort som lar deg ta ut penger gratis over hele verden. I tillegg anstrenger selskapene bak disse kortene seg for at valutapåslaget skal være så lavt som mulig.
De aller fleste tilbyderne av kredittkort venter i inntil 45 eller 50 dager med å legge renter på beløpet du har utestående. Dette gjelder ikke hvis du tar ut penger med kredittkortet. Da begynner rentene å virke idet pengene åpenbarer seg i sprekken i veggen.
Det er også verdt å merke seg at det ikke bare er uttak i minibanker som regnes som kontantuttak. Hos de fleste utstederne av kredittkort, favner begrepet kontantuttak temmelig bredt:
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian