Kan man betale med kredittkort i Kroatia? 

Ja, du kan betale med kredittkort på de fleste steder i Kroatia, spesielt i større byer, turistområder, hoteller, restauranter og butikker. Generelt sett kan du betale med alle de samme kredittkortene i Kroatia som hjemme i Norge, enten det er Visa eller Mastercard.

Til tross for at kredittkort aksepteres, er det likevel mer utbredt med kontanter i Kroatia sammenlignet med Norge og Skandinavia. Det kan derfor være lurt å alltid ha litt kontanter (euro) for småkjøp i kiosker, markeder og til betaling på mindre lokale spisesteder, der kortbetaling sjeldent tilbys. 

Det samme gjelder i de mindre byene og på landsbygda. Bankautomatene er lett tilgjengelige på gatehjørner, bensinstasjoner, kjøpesentre og lignende, så du kan ta ut kontanter fortløpende etter behov.

Hvilket kredittkort er billigst å betale med i Kroatia? 

Skal du bruke kredittkort i Kroatia er det lurt å sørge for at du har et kredittkort uten unødvendig høye gebyrer. De to kortgebyrene som er mest vanlige på ferie i utlandet er valutapåslag og uttaksgebyr i minibanker. Valutapåslag er det gebyret banken tar for å veksle pengene dine fra NOK til lokal valuta, i dette tilfellet Euro. Dette er tre billige kredittkort å bruke i Kroatia:

  1. 1
    Bank Norwegian:

    Lavt valutagebyr og gratis kontantuttak

  2. 2
    Morrow Bank kredittkort:

    Lave gebyrer og forsikringer inkludert

  3. 3
    TF Bank Mastercard:

    Billig kredittkort å bruke i Kroatia

1.

Bank Norwegian

Med Norwegian-kortet har du ingen gebyr på uttak av kontanter i Kroatia. Det er i tillegg et av de kortene med lavest vekslingskurs på 1,75%. Du tjener også opp Norwegian cashpoints når du bruker kortet, slik at du kan bestille neste flyreise billigere. Du får da 0,5 % cashback på all handel, også i utlandet.

Årsgebyr 0 kr
Rente 21,99 %
Effektiv rente 24,40 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 45 dager
2.

Morrow Bank kredittkort

Morrow Bank kredittkort tilbyr gratis uttak av kontanter i Kroatia, og et lavt valutapåslag på 1,75%. Kortet kommer med to ulike bonuser: 1% på fysiske kjøp og 2% på netthandel. Kortet har også en reiseforsikring med avbestillingsbeskyttelse inkludert. Du får i tillegg med en egenandelsforsikring for leiebil, som kan komme godt med om du skal leie bil i Kroatia. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 26,90 %
Effektiv rente 28,77 %
Maks kreditt 100 000 kr
Rentefrie dager 50 dager
3.

TF Bank Mastercard

TF Bank har til likhet også 1,75% valutapåslag og 0% i uttaksgebyr når du er på reise. Det er viktig å huske på at rentene påløper fra samme dag når du bruker kredittkortet til uttak i minibank. Med kredittkortet får du også tilgang til rabattprogrammet Dealpass, som gir deg rabatter på mange hoteller og leiebiler i Kroatia. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 22,65 %
Effektiv rente 26,69 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 43 dager

Betale med kort eller kontanter i Kroatia? 

Når du reiser til Kroatia, er det lurt å ha både kontanter og kredittkort tilgjengelig til enhver tid. I noen situasjoner er det praktisk med kontanter, mens et kredittkort er bedre i andre tilfeller. For eksempel kan det være smart å ha noen mindre sedler lett tilgjengelig for tips eller småkjøp, som når du kjøper mat på et marked eller handler på en liten kafé. Skal du derimot betale større beløp som hotellopphold eller leiebil, er kredittkort det mest praktiske valget.

Hvis du vurderer å veksle penger før du reiser til Kroatia, kan det lønne seg å vente til du kommer frem, ettersom vekslingskursen på norske flyplasser ofte er dårligere og kan gjøre det svært kostbart å veksle.

Er det trygt å betale med kredittkort i Kroatia?

Kredittkort er det tryggeste betalingsalternativet i Kroatia. Du er blant annet bedre sikret mot eventuelle svindelforsøk, da du låner banken sine penger og bruker ikke fra din egen bankkonto. Man kan kontrollere at transaksjonene er riktige både i nettbank og på faktura, slik at man enkelt kan holde oversikt over alle utgiftene på ferien. 

Virtuelle betalingsløsninger som Google Wallet og Apple Pay finnes nå også i Kroatia, som gjør at man kan sikre kortinformasjonen ytterligere. Da kan du "tæppe" med mobiltelefonen og bruke kredittkortet som betalingsmiddel uten å måtte ha kortet fysisk på deg. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg i like stor grad om at kredittkortet skal komme på avveie på ferie.

Viktig å tenke på når man betaler i Kroatia

Det er visse ting du bør være klar over når du betaler i Kroatia, og i utlandet generelt sett. Enten du bruker et kredittkort eller et debetkort, eller tar ut penger fra en minibank, vil du unngå unødvendig kostnader ved å følge disse tipsene:

Betale med kortet:

  • I betalingsterminalen får du valget mellom å betale i euro eller norske kroner. Velg alltid lokal valuta, euro. Velger du norske kroner vil butikker sette valutagebyret for deg, som i noen tilfeller kan være opptil 10 %.
  • I noen tilfeller får du også valget mellom «accept conversion» eller «reject conversion». Trykk alltid på sistnevnte. Aksepterer du konvertering betaler du mer i påslag.

Ta ut penger i minibank:

  • Selvstendige banker har som regel alltid høyere gebyrer, så se etter minibanker som er tilknyttet en bankfilia. ZAVA og PBZ er Krotatias største banker. 
  • I likhet med betaling med kort, velg alltid lokal valuta (euro) i minibanken og si nei til konvertering. Ved å være bevisst på gebyrene og velge riktig valuta når du betaler, kan du unngå unødvendige ekstrautgifter under oppholdet ditt i Kroatia.
Kroaterne omfavner i økende grad alternative betalingsmetoder som PayPal, Apple Pay og Google Pay, i tillegg til andre innovative løsninger som kasseløse butikker og bærbare betalingsenheter. - Electronic Payments International

Bruk av kredittkort på ulike typer steder

Kontanter til markeder, småbutikker og restauranter

Skal du ut å handle på typisk lokale markeder og småbutikker er det lurt å ha kontanter klare. Her er det svært sjeldent at du får betale med kredittkort. Er du derimot på kjøpesentre i storbyene, vil du kunne betale med kort på de fleste butikker. Det er derimot noe mer variable betalingsløsninger på restauranter, men generelt sett er kortbetaling vanlig på restauranter i populære turistområder.

Forhåndsbooking av ferger, buss og togbilletter på nett

Kroatia er et spennende land som byr på både storbymuligheter, vakker natur og strandferie. Hva er vel bedre enn å oppleve flere ulike aspekter av hva landet har å by på? Det meste av billetter kan du forhåndsbooke på nett, noe som gjør at du har sikret billett på forhånd og kan betale med kredittkortet. Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe billetter på togstasjoner, fergeterminaler og på bussen, men da kan det være greit å ha kontanter i bakhånd.

Last ned Uber eller Bolt

I de fleste storbyene som Zagreb, Split og Rijeka finner du Uber. Uber-appen er en fin måte å bestille taxi på i Kroatia, da du får oppgitt pris på forhånd og kan legge inn kredittkortet direkte i appen, slik at du slipper å tenke på kontanter. Uber er derimot mindre vanlig i småbyene, så her må man benytte seg av lokale taxier. Benytter du deg derimot av de lokale taxiselskapene, kan det være lurt å ta med kontanter. Her er det nemlig ikke garantert at taxiene har kortterminaler.

Kontaktløs betaling blir mer vanlig

Kontaktløs betaling er mindre utbredt i Kroatia sammenlignet Norge. En av grunnene til dette er at de ble senere tilgjengelige i Kroatia, men til tross for dette er det mulighet for å benytte seg både av Apple Pay og Google Pay. Til tross for en noe langsommere overgang, tyder den jevne økningen i kortbruk og digitale betalinger, sammen med en yngre generasjon som i økende grad bruker digitale løsninger, på at det vil stadig bli mer og mer utbredt med kontaktløse transaksjoner og mobilbetalinger i fremtiden.

Gradvis økning av kortbetalinger i Kroatia

I Kroatia har det vært en gradvis overgang mot stadig flere kortbetalinger, selv om kontanter fortsatt dominerer. Nyere statistikk viser at omtrent 66 % av betalingene i landet fortsatt gjøres med kontanter, til tross for økt bruk av kredittkort og digitale betalinger i de mer urbane områdene.

Nedenfor kan du antall kreditt- og debetkorttransaksjoner, ekskludert elektroniske lommeboker, i Kroatia fra 2019-2013:

Kortbetaling i Kroatia

Visa er mest utbredt i Kroatia

I Kroatia, som mange andre land, er Visa det mest utbredte betalingsnettverket, men i praksis spiller det liten rolle om du har Visa eller Mastercard, da begge er bredt tilgjengelig i landet. Om du har ett kort av hver, er man på den sikreste siden.

American Express (AmEx) er delvis støttet i Kroatia, men det er mye mindre utbredt enn Visa og Mastercard. De fleste store hoteller, restauranter og noen større butikker i turistområder aksepterer AmEx, men det kan være mer utfordrende å bruke det i mindre butikker og lokale virksomheter, spesielt i mindre byer eller landlige områder.

Uttak av penger med bankkortet vs kredittkortet

Uttak av penger med bankkortet vs kredittkortet

Det er både fordeler og ulemper med å ta ut penger med kredittkortet. Som tidligere nevnt er du bedre beskyttet mot svindel og økonomisk kriminalitet, også i minibanker da man hører om tilfeller hvor kriminelle leser av kortinformasjonen din via skjulte kameraer. 

Likevel kan det være smartere å ta ut penger med bankkortet, da rentene påløper med en gang man tar ut kontanter med kredittkort, med de aller fleste kredittkort. Så om du ikke er påpasselig med å tilbakebetale kredittkortet umiddelbart, vil du kunne få høye rentekostnader for uttak i minibank. Dette gjelder også på de kredittkortene som kommer uten gebyrer på kontantuttak i utlandet.

Sikkerhetstiltak i Kroatia

Selv om Kroatia generelt sett er et trygt land å ferdes i, er det greit å ta forholdsregler for å unngå tyverier og økonomisk kriminalitet. På turiststeder, offentlig transport og i storbyer bør man være spesielt oppmerksom på lommetyver. Som turist er man som regel ekstra utsatt for tyverier. 

Her er noen generelle tips til hvordan du kan unngå økonomisk kriminalitet i Kroatia: 

  • Ha gjerne med mer enn ett kort på reisen, og oppbevar alltid ett av kortene på hotellrommet. 
  • Betal med kredittkortet fremfor debetkortet.
  • Unngå tvilsomme minibanker, velg heller de med tilknytning til kjente banker for å unngå skimming.
  • Skjul alltid PIN-koden på kortet når du taster den i minibanker og på bankterminaler.
  • Bruk nettbanken til å holde oversikt over transaksjoner, slik at du raskt kan fange opp eventuelle svindelforsøk.
  • Hold kontanter og kredittkort atskilt, og unngå å ha med deg store mengder kontanter.
  • Finn ut på forhånd hvordan du sperrer kredittkortet ditt dersom du skulle miste det.

Oppsummering

Det blir stadig mer og mer utbredt med kortbetalinger i Kroatia, spesielt i de største byene. Likevel skal man være klar over at over halvparten av transaksjonene fortsatt skjer med kontanter, så det vil fortsatt være lurt å ha kontanter tilgjengelig til enhver tid uansett hvor i Kroatia du ferdes. For en mest mulig trygg og smidig betalingsopplevelse i Kroatia burde du også ha tilgang på kredittkort, da det er det tryggeste betalingsalternativet. 

Når det kommer til bruk av kredittkort er det valutapåslag og uttaksgebyrer du må være mest oppmerksom på. Noen minibanker har ekstra gebyrer oppå dette, spesielt i turistområder, så det er lurt å bruke minibanker tilknyttet en bankfilial.

Ofte stilte spørsmål

Kan man bruke bankkort i Kroatia?
Hvordan betaler man i Kroatia?
Er det lurt å bruke kredittkort i Kroatia?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert 2025-04-24