American Express tilbyr flere forskjellige kort til norske forbrukere. Vi hjelper deg med å finne kortet som passer best for deg og behovet ditt.
American Express (også kjent som Amex) er et amerikansk finansselskap. Selskapet opererer et av verdens største nettverk for håndtering av kredittkort. Visa og Mastercard er andre, kjente nettverksoperatører. En av nettverkenes viktigste oppgaver, er å sørge for at du kan betale med kredittkort. Nettverkene belaster kortet ditt slik at selgerne får pengene sine. American Express skiller seg ut ved at selskapet også tilbyr både faktureringskort og kredittkort til kunder over hele verden, også i Norge. (Mastercard og Visa tilbyr ikke kort selv, men gir banker og kredittkorttilbydere adgang til nettverkene sine.)
Flere av Amex-kortene omtales som VIP-kort ettersom de inkluderer eksklusive fordeler slik som adgang til flyplasslounger og concierge service. Her hjemme består korttilbudet, blant annet, av selskapets egne kort. Du kan lese mer om American Express Platinum, American Express Gold og American Express Green Card hvis du klikker på lenkene over. Selskapet samarbeider også med SAS om å tilby kortene SAS Eurobonus Amex Premium, Sas Eurobonus Amex Elite og SAS Eurobonus Amex Classic.
Kortene Amex tilbyr norske kunder er annerledes. De er ikke tradisjonelle kredittkort hvor du får lov til å betale tilbake det du skylder kortselskapet over flere måneder. De norske Amex-kortene er såkalte faktureringskort. Dette innebærer at du må betale tilbake alt du skylder med kortet på én faktura, som regel en gang i måneden. Det legges ikke renter på beløpet du skylder, men betaler du etter forfall må du også betale forsinkelsesrenter på det utestående.
American Express ble etablert i 1850 i Buffalo, New York, som en konkurrent til postselskapet US Postal Service. Selskapet var et samarbeid mellom Henry Wells, William Fargo and John Warren Butterfield. Wells og Fargo forlot etter hvert samarbeidet for å starte Wells Fargo, som i dag er USAs fjerde største bank. American Express begynte å tilby papirbaserte betalingskort i 1958. Et år senere lanserte selskapet et plastkort, det første i verden. Selskapets Gold-kort ble lansert i 1966, mens Platinum-versjonen debuterte i 1984.
Det var American Express som introduserte norske forbrukere for kredittkort tidlig på 1970-tallet. Kredittkort basert på nettverkene til Visa og Mastercard dukket opp noen år senere. Antallet norske forhandlere som aksepterer Amex-kortene vokser, men det er fortsatt et stykke igjen til Visas og Mastercards utbredelse.
Frem til 2018 håndterte DNB American Express-kortene i Norge. Etter at samarbeidet med den norske storbanken opphørte, overtok Amex kontrollen over det norske markedet via American Express Services Europe Ltd. Kundene merket endringen ved at kortene ble konvertert fra kredittkort til faktureringskort, noe som ikke var like populært hos alle.
I Norge tilbyr American Express flere kort, blant annet de rene Amex-kortene Green Card, Basic Card, Gold Card og Platinum Card. Selv om dette ikke er vanlige kredittkort får du kredittkortfordeler med flere av dem, slik som gratis forsikringer og bonus på all kortbruk. Bonuspoengene kan benyttes i selskapets eget fordelsprogram Membership Rewards. De beste Amex-kortene inkluderer også adgang til flyplasslounger over hele verden.
American Express har et eget fordelsprogram kalt Membership Rewards. Du tjener bonuspoeng på all kortbruk med Amex-kortene, med unntak av Basic-kortet. Det er disse poengene som er valutaen i Membership Rewards. Du får 1 poeng for hver krone du bruker. 1000 poeng er verd 5 kroner. Poengene du samler, kan veksles inn i andre fordelsprogrammer, slik som Hilton Honors, British Airways eller SAS EuroBonus. Når dette skrives, har norske korteiere dessverre ikke tilgang til Amex sin shoppingportal, hvor man, blant annet, kan bruke poengene til å handle med hos Amazon, BestBuy, Dell.com og Ticketmaster.
American Express samarbeider med SAS om å tilby flere kort i det norske markedet: SAS Amex Elite, SAS Amex Premium og SAS Amex Classic. Den viktigste fordelen med kortene er at du tjener Eurobonuspoeng på all kortbruk, fra 10 til 20 ekstra poeng per hundrekrone, avhengig av hvilket kort du eier. Du trenger ikke å fly eller bo på hotell for å tjene poeng, det holder at du bruker kortene å betale med, uansett hva du kjøper. Kortene gir deg også anledning til å bestille Bonusreiser hos SAS til en langt lavere poengkostnad enn vanlig. Den viktigste ulempen er at du ikke kan bruke kortene med Amex Membership Rewards. I tillegg må du betale en årsavgift for å eie de to beste kredittkortene.
Det finnes et kort som American Express ikke snakker så høyt om i Norge, men som vi er sikre på at flere nordmenn nyter godt av: American Black Card, et VIP-kort med svært eksklusive fordeler. Foranledningen til at selskapet introduserte kortet, er ganske fornøyelig. På det tidlige internettet (les på 1990-tallet) oppstod det en myte om et Amex-kort som var så eksklusivt at man måtte bli invitert av Amex for å få det. Dette var allikevel bare et rykte, helt til at selskapet bestemte seg for å gjøre myten til virkelighet. I 1999 ble Centurion-kortet, eller Amex Black, lansert.
Du kan ikke søke om et Amex Centurion Black-kort. Du blir invitert til å eie et. Får du invitasjonen, må du ut med om lag 100.000 kroner i en engangsavgift og cirka 50.000 kroner i året for å eie det. Man antar at de som eier kortet må benytte det for mellom 2 og 4 millioner kroner i året for å beholde det.
Fordelene som følger med kortet er elleville, sammenlignet med vanlige kort. Blant annet, skal en Amex-ansatt ha reist vel og lenge til Dødehavet for å hente en håndfull sand fra strandkanten. Årsaken? En Centurion-eier hadde et barn i London som trengte sanden til et skoleprosjekt…
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian