Som andre selskaper ønsker flyselskapene å knytte deg nærmere til deg som kunde. De oppretter derfor egen lojalitetsprogrammer som gjør at du for mer igjen når handler hos dem.
Her har de sine egne poengsystem. Jo flere flyreiser du bestiller hos dem, desto flere poeng får du. Poengene kan i sin tur brukes til å betale nye flyreiser eller oppgradere flybilletter du har. Noen ganger kan du også bruke dem til å betale for hotellrom på utvalgte hoteller eller bestille leiebil.
I tillegg til å få poeng for reiser, finnes det altså egne kredittkort for reiser som gir bonuspoeng også ved andre typer kjøp.
Flybonusen er knyttet til spesielle flyselskap.
Norwegians Reward-program kan følgelig kun brukes til reiser med Norwegian. Hos Norwegian tjener du opp cashpoints, hvor et poeng tilsvarer en krone når du skal kjøpe en flytur.
Eurobonus-programmet som SAS er en del av inkluderer en rekke flyselskaper som er sluttet sammen i den såkalte SkyTeam. Dette inkluderer blant annet Air Europa, Air France, KLM og Delta Air Lines.
Poengsystemet i Eurobonus-programmet er mer differensiert enn med cashpoint fra Norwegian. De opererer med grunnpoeng, ekstrapoeng og statuspoeng. Du kan med disse skifte status til sølv, gull eller diamantmedlem, og dermed få tilgang til ytterligere fordeler.
KLM og Air France har også sitt bonusprogram, Flying Blue, som fungerer noenlunde tilsvarende.
Tidligere var det bare kjøp av flyreiser som kunne generere flybonus, og bonusen kunne bare brukes til å reise med fly.
Ved å inkorporere flybonusen i utvalgte kredittkort, har den blitt mer tilgjengelig og anvendelig for folk flest.
Da kan du også tjene opp poeng når du handler andre ting enn flybilletter. Det er imidlertid forskjellige systemer ute og går. Eksempelvis kan du noen ganger tjene opp flere poeng når du betaler for en bonusreise eller gjør andre reiserelaterte kjøp.
Noen av disse kredittkortene gir også tilgang til flyplass-lounger.
Merk at kontantuttak på kredittkortet som regel ikke vil gi bonuspoeng.
Kredittkort med flybonus i Norge er knyttet enten til Norwegians Reward-program eller til EuroBonus hos SAS/SkyTeam.
Med forskjellige priser og poengsystemer er det ikke alltid så lett for menigmann å måle de forskjellige kortene og fordelsprogrammene opp mot hverandre.
Vi har tatt utgangspunktet i en reise fra Oslo til Bergen en tilfeldig lørdag i mai, med retur samme dag. Dette er hva vi kom fram til:
Pris
Norwegian - 2 698 kroner
Poeng du trenger
Norwegian gir 1 % cashpoint ved alle kjøp. Det betyr at du må dra kortet for 269 800 kroner for å spare opp til denne billetten.
Hvor mye må du handle med kredittkortet for å betale flyturen
Norwegian gir 1 % cashpoint ved alle kjøp. Det betyr at du må dra kortet for 269 800 kroner for å spare opp til denne billetten.
Pris
SAS (rimeligste alternativ) - 3 397 kroner
Poeng du trenger
Ved å bestille hos SAS får du oppgitt poengene direkte, hvis du velger dette i stedet for pris i kroner og øre. Denne reisen tilsvarer 10 000 EuroBonus-poeng.
Hvor mye må du handle med kredittkortet for å betale flyturen
SAS AMEX Premium gir 15 EuroBonus-poeng for hver hundrelapp du bruker. For å oppnå 10 000 poeng må du dermed ha betalt 66 667 kroner med kortet for å betale reisen utelukkende med EuroBonus.
I eksemplet over er det altså SAS-kortet som kommer best ut.
Men man bør også ta i betraktning at dette kortet har en årsavgift på 1020 kroner, og at det må betales ned ved månedlig fakturering.
Bank Norwegian-kortet er et gebyrfritt kredittkort, som du også kan nedbetale over tid.
Det har også betydning for deg hvor du reiser mest og hvor ofte. Du vil tjene opp Norwegians cashpoints raskere ved flygninger enn ved varehandel.
Poengene du opparbeider ved bruk av kredittkort er helt gratis.
Det eneste du bør være litt oppmerksom på er rentene som begynner å løpe etter månedlig forfall. Kortene har en rentefri periode inntil den månedlige fakturaen skal betales, i praksis opptil 45 dager.
Kortene som er nevnt har en nominell rente på rundt 25 %. Dersom du ligger på en kredittgrense på 100 000 kroner over et helt år, betyr det at du også betaler 25 000 kroner i renter.
En lønnsom utnyttelse av kredittkortet og dets bonusfordeler er derfor avhengig av at du betaler det ned kort tid etter bruk.
Dersom du ikke flyr regelmessig kan det være at du heller ikke har så stort behov for et kredittkort med flybonus.
Du kan uansett tilmelde deg EuroBonus eller Norwegians Reward-program uten å ha et spesielt kredittkort knyttet til det. Du får likevel poeng for de flyreisene du kjøper.
Da kan du i stedet prøve ut andre typer kredittkort som kan være mer aktuelle for deg. Det finnes blant annet kredittkort med bonus, rabatter eller cashback på drivstoff eller dagligvarer. Sjekk ut våre kategorier for bensinkort, bonuskort, cashback eller kredittkort med lav rente.
Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard