Kan man betale med kredittkort i Sverige?

Ja, man kan betale med kredittkort for nesten alle varer og produkter i Sverige. Faktisk vil du i flere tilfeller kunne betale med kortet enn med kontanter. I Sverige er det nemlig flere butikker som ikke aksepterer kontanter, og de kan rettmessig nekte å ta i mot cash. 

82 % av svenske forbrukere foretrekker å betale med kort fremfor kontanter. For oss nordmenn vil du også spare penger på å bruke kortet fremfor å ta ut penger i minibanken. Med et norsk debetkort eller kredittkort vil du kunne betale for deg over hele Sverige. For å unngå høye transaksjonsgebyrer, er det lurt å bruke et kort med lave gebyrer.

Dette er de billigste kredittkortene å bruke i Sverige

Når du er i Sverige, anbefales det å bruke kredittkort der det er mulig. Det er tryggere enn vanlige bankkort og innebærer ofte lavere gebyrer sammenlignet med kontantuttak. Hvilket kredittkort du velger, kan imidlertid påvirke hvor mye du må betale. Her presenterer vi de beste og billigste kredittkortene å bruke i Sverige:

  1. 1
    Bank Norwegian:

    Billig kredittkort med flybonus

  2. 2
    Morrow Bank kredittkort:

    Spar penger på alle kjøp i Sverige

  3. 3
    TF Bank Mastercard:

    Gebyrfritt kort med ID-tyveriforsikring

1.

Bank Norwegian

Bank Norwegian er et rimelig kredittkort med lavt valutapåslag og ingen gebyrer for kontantuttak. Reiser du til Sverige med fly, er dette kortet ekstra fordelaktig. Alle kjøp gir deg CashPoints, som kan brukes til å redusere kostnadene på fremtidige flyreiser. I tillegg følger det med en gratis reiseforsikring på kjøpet.

Årsgebyr 0 kr
Rente 21,99 %
Effektiv rente 24,40 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 45 dager
2.

Morrow Bank kredittkort

Morrow Bank kredittkort har et lavt valutapåslag på 1,75 % og en lang rentefri kreditt på opptil 50 dager. Dette bidrar til å holde kostnadene nede, samtidig som du får god tid til å betale tilbake det du bruker. Kortet gir også 1 % cashback på alle fysiske kjøp, noe som også gjelder i Sverige. Da sparer du faktisk litt på varekjøpene i Sverige!

Årsgebyr 0 kr
Rente 26,90 %
Effektiv rente 28,77 %
Maks kreditt 100 000 kr
Rentefrie dager 50 dager
3.

TF Bank Mastercard

TF Bank Mastercard er et kredittkort med svært lave gebyrer. Du betaler ingenting for kontantuttak, og valutapåslaget er kun 1,75 %. Kortet inkluderer også gratis reiseforsikring og ID-tyveriforsikring. Selv om Sverige er et trygt land, kan uforutsette hendelser oppstå. Med TF Bank Mastercard er du godt dekket.

Årsgebyr 0 kr
Rente 22,65 %
Effektiv rente 26,69 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 43 dager

Skal man betale med kort eller kontanter i Sverige?

Bruken av kontanter er nærmest minimal i Sverige, i likhet med Norge. Det er et av de mest kontantløse samfunnene i verden. En undersøkelse utført av den svenske Riksbanken i 2023 viste at kun 10 % av respondentene betalte med kontanter på sin siste handel i en fysisk butikk. Halvparten av de som ønsket å betale med kontanter, sa at dette ikke var mulig siden butikken ikke godtok det som betalingsmåte.

Så, hvorfor ta ut kontanter når det er en reell sjansen for at butikken ikke godtar det? I tillegg betaler du et høyere gebyr for å ta ut penger enn det du gjør ved å betale med kortet. I nesten alle tilfeller bør du derfor betale med kort i Sverige.

Det er tryggest å bruke kredittkortet

Av flere årsaker lønner det seg å bruke kredittkortet fremfor et vanlig bankkort i Sverige. Først og fremst er kredittkort et tryggere valg, ettersom du har en ekstra trygghet hvis du utsettes for økonomisk svindel eller ikke mottar varen du har kjøpt. Kommer kortinformasjonen på avveie, risikerer du å få kontoen din tappet med et bankkort. Dette gjelder ikke med et kredittkort ettersom det er bankens penger som forsvinner, og ikke dine egne.

Betale med svenske eller norske kroner i Sverige?

Mange spør om det lønner seg å betale i norske kroner eller svenske kroner i Sverige. Svaret er at du alltid bør betale med lokal valuta, som i dette tilfellet vil være svenske kroner. Velger du å betale i norske kroner, vil du betale mer i valutapåslag. 

Betaler du i svenske kroner er det betalingsnettverket, som Visa eller Mastercard, som velger kursvekslingen. Betaler du med norske kroner, er det utsalgsstedet som velger kursen. Ifølge SpareBank 1 betaler du som regel 2-10 % mer ved å velge norske kroner. 

Mastercard og Visa med 99 % markedsandel

I Sverige er betalingsnettverket Mastercard mest brukt. I 2022 hadde Mastercard en markedsandel på 71 %, men andelen falt med 10 prosentpoeng, til 61 %, i 2023. Visa er en god nummer to, og hadde en markedsandel på 38 % i 2023. 

Har du et kort med Mastercard eller Visa, vil du kunne bruke kortet på alle betalingsterminaler i Sverige. American Express har på sin side kun 1 % markedsandel. Du vil oppleve at mange butikker ikke godtar dette nettverket.

61 % Mastercard
38 % Visa
1 % American Express

Flest betalinger med debetkort

I likhet med i Norge, utføres de fleste transaksjoner med debetkortet. Dette kommer nok av at det ikke stilles noen krav til å få et debetkort, samt at man unngår risikoen for å få kredittkortgjeld. I 2022 var handelsbeløpet med debetkort omkring seks ganger høyere enn med kredittkort. 

Årsaken til at Mastercard er dominant i Sverige, er fordi de fleste bankkort bruker Mastercard som betalingsnettverk. Dette er til kontrast fra Norge, hvor flest debetkort er Visa-kort. Som forbruker er det derimot minimale forskjeller om du bruker det ene kortet over det andre.

27 mill. dollar Transaksjonsvolum med kredittkort
275 mill. dollar Transaksjonsvolum med debetkort

Svenskene bruker minst kontanter i Norden

Du trodde kanskje vi brukte lite kontanter i Norge, men i Sverige er bruken enda mindre.  46 % av svenskene sa at de aldri bruker kontanter på daglig/ukentlig basis i fysiske butikker. I Norge er denne andelen på 40 %, mens andelen i Danmark og Finland ligger på henholdsvis 27 % og 10 %.

Sverige kontanter og kort

Alle steder godtar kredittkort i Sverige

Offentlig transport, klinikker og mange turistattraksjoner i Sverige er helt kontantfrie. Det betyr at du ikke vil kunne kjøpe billett eller bestille time uten kortet. Den eneste måten å betale for deg er å betale med kreditt- eller debetkort.

Du kan vippse svenskene

I september lanserte Vipps at de ruller ut sin tjeneste i Sverige. Det betyr at du kan sende penger til venner og familie i Sverige, på liknende måte som i Norge. Dette gjør det enklere å gjøre opp for hverandre, spesielt i et samfunn hvor kontanter er så lite utbredt. 

Husk at svenskene må opprette en bruker for at du skal kunne vippse dem. I Sverige er ikke betalingsappen like populær som i Norge (i hvert fall enn så lenge!). Selskapet jobber også med å finne løsninger hvor du kan bruke Vipps til butikker og bedrifter i Sverige - noe som gir enda en betalingsmåte.

Sverige har allerede Swish

Sverige har allerede sin egen versjon av Vipps, nemlig Swish. Mer enn 8,9 millioner svensker brukte betalingsløsningen i 2023, hvorav 8,6 millioner var privatkunder. Derfor er det stor skepsis til at Vipps kan trenge gjennom det svenske markedet.

Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay, forteller til Tek.no at de ønsker å samarbeide med Swish for å lage én sterk nordisk tjeneste og gjøre det enklere å overføre penger mellom de nordiske landene. Vipps finnes allerede i Finland og Danmark. Kanskje dette blir fremtidens betalingsmetode i Norden?

Til tross for at Vipps og Swish er tilgjengelig, kan du også betale kontaktløst med andre betalingsmetoder, som Apple Pay og Google Wallet. Garborg forteller at Vipps ønsker å konkurrere mot disse store aktørene.

Siden MobilePay og Vipps slo seg sammen, har vi drømt om å favne hele Norden i en enkel app som alle kan bruke - Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay

Grensehandel? Velg alltid svenske kroner

Ifølge SSB handlet nordmenn for 8,1 milliarder kroner på dagsturer i Sverige i løpet av de tre første kvartalene i 2024. Det er utvilsomt penger å spare på grensehandelen, men velger du å betale med norske kroner forsvinner mye av gevinsten. Velger du å betale i norske kroner, får du en kurs som er langt dårligere enn hvis du betaler i svenske kroner. 

Dette gjelder uavhengig om du tar storhandelen på Svindesund, Charlottenberg eller Långflons. Her kan du lese mer om hva det lønner seg å kjøpe i Sverige.

Fordeler med å bruke kredittkort i Sverige

I Sverige anbefales det å bruke kredittkortet fremfor bankkortet. Ikke bare er det tryggere, men du kan også spare penger og få forsikringer inkludert. Under ser du fordelene med å bruke kredittkort i Sverige:

Alle betalingsterminaler i Sverige godkjenner Visa og Mastercard, som er betalingsnettverkene kredittkortutstedere og banker i Norge bruker.

Å reise til Sverige er trygt, men ting kan oppstå alle steder. Med et kredittkort har du flere rettigheter gjennom finansavtaleloven dersom du blir utsatt for svindel eller ikke får varen du kjøper.

Bruker du et kredittkort med cashback, vil du spare penger på alle handler du foretar deg i Sverige.

Kredittkort kommer som regel med rentefri kreditt, som gir deg muligheten til å låne penger gratis innen en viss periode.

Mange kredittkort har gratis reiseforsikringer. Det eneste kravet er at du bestiller deler av reisens kostander med kortet. Dette kan komme godt med på reisen, enten du skulle bli syk eller mister bagasjen.

Har du et kredittkort som gir tilgang til et fordelsprogram, vil du kunne få gode rabatter på hoteller og leiebiler i Sverige.

Oppsummering

I Sverige lønner det seg som regel alltid å betale med kort. Flere butikker kan rettmessig nekte å ta i mot kontanter, så du kan risikere å ikke kunne betale for deg om du tar ut kontanter fra en minibank. Primært sett bør du bruke kredittkort fremfor debetkort, da det gir bedre sikkerhet, mulighet for rentefri kreditt og ofte inkluderer forsikringer og rabatter. 

Når du utfører handler bør du alltid velge lokal valuta, altså svenske kroner, for å unngå dårlige vekslingskurser. Nylig lanserte også Vipps sin tjeneste i Sverige, som gjør det enklere å overføre penger mellom hverandre. Likevel bør du være obs på at få svensker har lastet ned appen enn så lenge, og deres betalingsløsning Swish er langt mer populær.

Ofte stilte spørsmål

Er det lurt å bruke kredittkort i Sverige?
Hva lønner seg å betale i Sverige?
Hva koster det å bruke kredittkort i Sverige?
Kan man bruke norsk bankkort i Sverige?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert 2025-04-24