Hver gang du handler med ditt kredittkort, tar du i praksis opp et mindre lån. Du kjøper altså varer og tjenester med penger som du ikke har og som du må betale tilbake på et senere tidspunkt når kredittkortregningen kommer. Kredittgrensen forteller deg hvor mye kredittkortselskapet eller banken har satt som en maksimal grense på hvor mye penger de vil låne deg, eller i praksis hvor mye du kan kjøpe med kredittkortet.
Dersom du har fått innvilget 5000 kroner i kreditt, betyr det altså at du kan handle varer og tjenester opp til 5000 kroner med det aktuelle kortet. Dersom du forsøker å handle for mer vil dette ikke være mulig. Når kredittgrensen er nådd må du betale inn og redusere utestående kreditt før du kan fortsette å bruke kortet.
- Jeg har et kredittkort med en grense på 5000 kroner, kan jeg øke denne grensen?
I mange tilfeller kan du øke grensen på ett eller flere av dine kredittkort. Selv om du har et kredittkort med en lav grense på for eksempel 5000 kroner, kan du når som helst søke om å øke denne grensen til for eksempel 10 000 kroner, 20 000 kroner eller mer. Hvor mye kreditt du maksimalt kan få innvilget varierer fra selskap til selskap. Noen kredittkortselskaper tilbyr kreditt opp til så mye som 500 000 kroner.
Om du får innvilget din søknad om økt kreditt vil avhenge av flere faktorer:
Din inntekt og flere andre faktorer avgjørende for hvor mye kreditt du får innvilget. Dersom du har en fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger, vil mange kredittkortselskaper være villig til å gi deg noe kreditt til tross for at inntekten din ikke er så høy. Men for få få en høyere kreditt, må du kunne vise til en adskillig høyere fast inntekt, lav gjeld i forhold til inntekt og en stabil økonomi.
Kredittgrensen har flere praktiske betydninger. Dersom man har en kredittkortramme på for eksempel 100 000 kroner kan man selvsagt bruke kredittkortet til å kjøpe langt mer sammenlignet med en kredittgrense på 5 000 kroner. Man kan for eksempel bruke kredittkortet til større prosjekter som oppussing eller en dyr reise. Å betale med kredittkort kan gi mange fordeler, som rabatter, gode tilbud, cashback og forsikringer, og mange ønsker derfor å betale mest mulig med kreditt for å kunne benytte seg av disse fordelene.
Men det er ikke alltid slik at jo høyere kredittgrense jo bedre. Ny lovgivning sier nemlig at all innvilget kreditt skal regnes som gjeld, uansett om man har benyttet kreditten eller ikke. Dette får konsekvenser om man skal ta opp flere lån. Dersom du ønsker å kjøpe bolig og har høye kredittgrenser på dine kredittkort, vil du i praksis få innvilget mindre boliglån og kan i ytterste konsekvens gå glipp av drømmeboligen. Dette er en av grunnene til at mange ikke ønsker å ha en høy kredittgrense, selv om de kunne ha fått det.
En annen grunn til at det kan være fornuftig å ha en lavere kredittkortgrense er risikoen for overforbruk. Ved bruk av kredittkort opparbeider man seg et lån som skal tilbakebetales, og dersom man har dårlig kontroll over forbruket og ikke greier å betale tilbake, kan dette bli svært dyrt. Kredittkortgjeld har svært høye renter og mange gebyrer, slik at selv mindre beløp raskt vokser seg store dersom man ikke betaler i tide. Det er mange som har fått alvorlige økonomiske problemer på grunn av kredittkortbruk som har kommet ut av kontroll. Derfor bør man ikke ha en høyere kredittkortgrense enn det som er nødvendig for å ha kontroll på økonomien.
I tillegg til kredittgrensen er det mange andre faktorer som er viktige ved valg av kredittkort:
Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard